Școlile de la sate au tot mai puțini elevi
Scoli cu elevi pe care îi poti număra pe degete si care învată la grămadă! Aceasta este situatia în foarte multe sate din România. Problema este că numărul copiilor scade de la an la an, iar clasele devin din ce în ce mai goale.
Scoli cu elevi pe care îi poti număra pe degete si care învată la grămadă! Aceasta este situatia în foarte multe sate din România. Problema este că numărul copiilor scade de la an la an, iar clasele devin din ce în ce mai goale. Autoritătile nu au de ales decât să închidă aceste unităti de învătământ, iar copii să facă naveta. Se va întâmpla si în judetul Gorj, unde - în două sate din aceeasi comună - doi învătătorii predau pentru o mână de copii.
În satul gorjean Rugi, la şcoala gimnazială sunt înscrişi doar şase copii. Toţi învaţă în aceeaşi sală deşi sunt în clase diferite. Denisa, cea mai mică, e în clasa pregătitoare. Alexandru, Daria, Andreea și, colega ei de bancă, tot Andreea, sunt în clasa a patra, iar Nadine este în clasa a treia. Pentru învăţătoarea celor mici, situaţia este oarecum normală pentru învăţământul rural.
În aceste condiţii, ora de curs este împărţită în trei. În timp ce elevii mai mari citesc lecţia şi exersează vocabularul, cea mai mică dintre ei lucrează în caietul de activităţi.
Alt sat, aceeași problemă. La școala din Horezu, învață acum doar șapte copii. Patru sunt în clasa a doua, o elevă, în clasa a treia și câte un copil pentru clasele I și pregătitoare.
În toamnă, școala de aici riscă să-și închidă porțile.
Primarii sunt dispuși să plătească salariile învățătorilor din bugetul local numai să nu fie pus lacătul pe cele două școli. Însă inspectoratul şcolar consideră că elevii din cele două sate ar trebui aduşi în şcolile din comună, acolo unde numărul elevilor este mai mare. Pentru părinţi, varianta inspectorilor şcolari nu este cea mai bună. Oamenii preferă ca cei mici să urmeze cursurile simultan decât să facă naveta.
Situația din satele Rugi şi Horezu nu este singulară. Peste o mie de elevi învaţă simultan în 50 de şcoli din mediul rural.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰