Antena Meniu Search
x

Video Selly a fost reporter Observator pentru o zi. A prezentat ce îi aşteaptă pe elevi la BAC 2023

Selly s-a alăturat echipei Observator, mai exact a fost reporter pentru o zi, alături de Mădălina Iacob. Şi asta pe un subiect deloc uşor, o ştire despre Bacalaureat. Reporterul Selly s-a documentat, a mers pe teren, a vorbit cu specialiştii, şi ulterior a creionat ştirea care a apărut în jurnalul Observator. 

de Redactia Observator

la 21.06.2023, 15:56

Vezi și

Subiectele au fost elaborate încă de iarna trecută de către o comisie formată din profesori experţi. În luna aprilie au fost finalizate, iar în mai au fost verificate, înainte de bacul olimpicilor. Astăzi, au rămas 6 variante. Preşedintele comisiei de bacalaureat va extrage luni dintr-un bol numărul câştigător care va ajunge pe băncile elevilor.

"Deşi majoritatea elevilor cu care am vorbit îşi doresc să pice "Moromeţii" la Limba şi Literatura Română, subiectele sunt imprevizibile, iar varianta finală va fi selectată în ziua examenului, la cinci dimineaţa. Ministerul Educaţiei ne-a explicat care este procedura de creaţie şi selecţie a variantelor de Bacalaureat", a transmis Selly

Florin Lixandru, preşedintele Comisiei de Bacalaureat: Voi extrage doua numere, primul de dimineaţă şi al doilea, de rezervă. Variantele de subiect sunt stocate pe un server la care are acces doar administratorul de reţea. 

Întregul proces a fost securizat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, iar serverul nu a fost spart niciodată.

Pe acelaşi subiect

Florin Lixandru, preşedintele Comisiei de Bacalaureat: Transmite parola de acces la arhivă, se descarcă, dupa care, la o jumătate de oră se transmite parola de deschidere a arhivei. Cu o oră înaintea examenului, au mai fost mici probleme tehnice în teritoriu, fie că a picat conexiunea la internet, au rămas fără curent, cum s-a întâmplat ieri la Evaluarea Naţională. 

Între timp, elevii încearcă să dezlege misterul şi bursa subiectelor de Bac e în fierbere. Grupurile online pariază pe textul epic, iar 'Moromeţii" şi "Moara cu noroc" sunt printre cele mai dorite opere literare. 

Ioan Slavici. Şi eu aş merge pe aceeaşi variantă. E o nuvelă, e puţin de scris faţă de alte romane. Eu îmi doresc să pice Mihai Eminescu. Sper că Moromeţii. Moromeţii ori Enigma Otiliei, spun elevii intervievaţi. 

"Poezia şi romanul conduc topul ultimilor ani la subiectele de BAC. Arghezi, Barbu, Bacovia, Blaga sau Eminescu sunt la bătaie cu Ion, Enigma Otiliei sau Moromeţii. Interesant e că procentul de promovare nu a fost deloc constant. Când s-au introdus camerele video s-a dus în cap şi promovabilitatea. Atenţie, de la 70% la aproape 45%. Scuza, a fost că elevii au fost timoraţi de existenţa unui oc magic deasupra catedrei. În Mehedinţi au fost cei mai mulţi elevi timizi, unde de la 98,19% în 2009 s-a ajuns la 27,5% promovabilitate în 2011", a transmis Selly. 

Acum, după trei săptămâni de grevă generală şi un an şcolar cu multe vacanţe, vom vedea ce rezultate vor obţine cei 145 de mii de elevi de clasa a douăsprezecea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Educatie » Selly a fost reporter Observator pentru o zi. A prezentat ce îi aşteaptă pe elevi la BAC 2023