Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sfaturi pentru bacalaureat. Ce trebuie să ştie elevii care dau examenul anul acesta

Cei patru ani de liceu au zburat pentru generaţia care a început cursurile cu doi ani de învăţământ online, în pandemie. Aşa că azi, 146.000 de absolvenţi de clasa a 12-a şi-au luat la revedere de la profesori şi colegi. 

de Redactia Observator

la 20.06.2024 , 20:23

Ce trebuie să ştie elevii care dau examenul anul acesta Ce trebuie să ştie elevii care dau examenul anul acesta - Arhiva Observator

Examenul de Bacalaureat 2024 a început pe 17 iunie cu evaluarea competențelor, prima probă fiind cea orală la Limba și literatura română.

Sfaturi de la profesori pentru probele scrise

Examenul de ,,maturitate” este o perioadă extrem de dificilă atât pentru elevi, cât și pentru părinți. Aceștia se confruntă cu emoții și stări pe care poate nu le-au mai întâlnit și cu care le este greu să se managerieze situaţia. De multe ori, se pune multă presiune externă asupra elevului, iar acesta poate să se simtă stresat, epuizat, dar mai ales anxios.

Articolul continuă după reclamă

Presiunea pusă pe umerii adolescentului în această se poate resimți în corp prin dureri de cap, oboseală acută, pierderi de memorie, neatenție și nu numai. Anxietatea se poate traduce prin nesiguranță, gânduri iraționale și negative de tipul ,,nu știu, nu pot”, palme transpirate, lipsa concentrării, chiar și memoria poate fi afectată. Mulți dintre elevi experimentează și o anxietate de testare, care se traduce prin emoții care pot afecta rezultatele la examenul de Bacalaureat, iar elevii au nevoie să învețe să își gestioneze sentimentele astfel încât să nu îi copleșească.

Pe acelaşi subiect

Specialiştii sunt de părere că atunci când se instalează stresul și anxietatea, apare un tip de gândire irațional, în care elevul nu mai vede realitatea așa cum este. Iată ce îi sfătuiesc specialiştii pe tinerii care susţin în această perioadă examenul maturităţii:

  • „Gestionarea emoțiilor, în perioadele stresante, e cheia succesului. Nu vă neglijați pe voi și activitățile care vă încarcă. Relaxați-vă, apoi reveniți la învățat”

  • Un pas important în controlul emoțiilor fată de examene pornește de la această acceptare a faptului că poate să ne fie frică şi nu trebuie să negăm această teamă.
  • Nu este nicio rușine în recunoașterea sentimentului de teamă față de examen. Este ceva normal şi nu se întâmplă numai unui singur adolescent, majoritatea simt același lucru.
  • Dacă simți că este prea mult, vorbește cu un bun prieten sau cu un membru al familiei despre asta. Doar faptul că-ți exprimi trăirile într-un mediu sigur te va ajuta foarte mult să depășești momentul.
  • Părinții sunt acolo pentru tine, să te susțină și să te încurajeze. Și ei trec în această perioadă prin stări și emoții la fel ca tine.
  • Când simți că nu-ți poți controla emoțiile și nu te poți concentra asupra lecțiilor, cel mai benefic este să iei o pauză. Acordă-ți timp de relaxare, petrece timp cu tine, mergi la o plimbare în parc, mănâncă echilibrat, hidratează-te bine și ieși la alergat. Se știe că sportul este o modalitate foarte bună de eliberare a tensiunii, atât fizice, cât și psihice. Este important să nu te neglijezi într-o perioadă stresantă. De asemenea, meditația sau yoga sunt practici de relaxare care te pot scoate din aceste stări negative și îți pot da un boost de energie și o stare de bine generală.

 Reguli pe care sa le respecti in sala de examen

Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen de ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare - stick-uri de memorie, telefoane, tablete). Este interzis, totodată, accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări.

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

"Candidaţii surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat", a transmis în trecut ministerul.

Când încep probele scrise la examenul de Bacalaureat

Probele scrise din sesiunea iunie - iulie vor începe în 1 iulie (Limba şi literatura română). Proba obligatorie a profilului este programată în 2 iulie, fiind urmată, în 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba şi literatura maternă se va desfăşura în 5 iulie.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12:00 - 18:00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de Bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise şi a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obţinând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

Calendar Bacalaureat 2024

Iată care este calendarul complet pentru examenului național de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie – iulie 2024: 

  • 3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
  • 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Cei care au picat examenul de Bac 2023 din sesiunea de vară mai au o doua şansă în toamnă. Sunt şi alte opţiuni, precum şcolile postliceale, voluntariatul sau înscrierea la o agenţie pentru ocuparea forţei de muncă.

Ce soluţii sunt dacă ai picat examenul de Bacalaureat în 2024

Elevii care nu au obținut o notă de trecere la Bacalaureat trebuie să știe că există soluții și că, până vor încerca să dea, din nou, examenul au mai multe variante și se pot orienta pe piața muncii.

Tinerii care nu au picat examenul de bacalaureat se pot angaja in domenii precum vânzări, logistică sau productie, sau mai au varianta unor cursuri de calificare de scurtă durată și pot lucra în saloane de înfrumusețare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Educaţie » Sfaturi pentru bacalaureat. Ce trebuie să ştie elevii care dau examenul anul acesta