Antena Meniu Search
x

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, le răspunde elevilor: "Nu poţi cere ceva ce deja există. Să citească înainte"

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu precizează că ordinul comun cu MS permite ca, indiferent de numărul cazurilor de COVID-19, în situaţia în care, din motive obiective, normele de protecţie sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică să se desfăşoare online. Precizărilee vin după ce Consiliul Naţionl al Elevilor a solicitat ca şcolile să decidă singure dacă se închid sau nu la incidenţa de peste 6 la mie, notează news.ro.

De Redactia Observator la 09.10.2021, 17:14
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, le răspunde elevilor: "Nu poţi ceva ce deja există. Să citească înainte"

“Ministerul Educaţiei a prevăzut în ordinul comun cu Ministerul sănătăţii că indiferent de numărul cazurilor de infectare, în situaţia în care, din motive obiective, normele de protecţie sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică să se desfăşoare online. Prin urmare, şi în acest moment există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică”, a precizat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Educaţiei subliniază că activitatea didactică se desfăşoară la nivel national, iar reglementările privesc întregul sistem. De asemenea, deciziile care privesc modul de desfăşurare a activităţii sunt luate de autorităţi, pe baza unor argumente tehnice şi nu ca urmare a unui proces de consultare.

Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat ca decizia închiderii şcolilor aflate în localităţi unde incidenţa este mai mare de 6/1000 să rămână la latitudinea fiecărei instituţii

”Toate deciziile luate sunt în interesul elevilor şi pentru asigurarea dreptului la educaţie şi în acelaşi timp a dreptului la sănătate. Înţelegem îngrijorările manifestate în spaţiul public de Consiliul National al Elevilor şi îi asiguram de faptul că toate deciziile autorităţilor se iau în interesul şcolii şi al elevului, în echilibru între dreptul la sănătate şi dreptul la educaţie, motiv pentru care Ordinul comun este asumat de către ministrul Sănătăţii (pentru dreptul la sănătate) şi mnistrul educaţiei (pentru dreptul la educaţie), în baza Hotărârii CNSU”, precizează Cîmpeanu.

Pe acelaşi subiect

Ministrul invocă prevederile din ordin conform cărora, în situaţii justificate de infrastructură şi resursele existente, unităţile de învăţământ/unităţile conexe pot desfăşura activităţi didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar şi în situaţia în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică” şi pe cele care stabilesc că ”măsura suspendării la nivelul unităţii de învăţământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ/instituţiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB şi al  DSP/DSPMB”.

Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat ca decizia închiderii şcolilor aflate în localităţi unde incidenţa este mai mare de 6/1000 să rămână la latitudinea fiecărei instituţii, respectiv la decizia Consiliului de Administraţie, în baza principiului descentralizării.

Cîmpeanu: "Elevii cer ceva ce deja există"

Sorin Cîmpeanu le cere elevilor şi părinţilor care au cerut închiderea şcolilor să citească mai întâi deciziile luate de autorităţi, pentru că în aceste decizii sunt prevăzute şi astfel de scenarii.

"Şcolile cer ceva ce există deja. Întotdeauna, ca ministrul al Educaţiei, le cer să citească. Nu poţi să ceri ceva ce există deja. Există un cadru legal care permite şcolilor să treacă în online, dacă conducerea şcolii consideră că nu poate asigura protecţia elevilor. Aceste teste pe bază de salivă sunt cu autoadministrare. Testarea se va face de două ori pe săptămână. Vor fi distribuite de DSU DSP-urilor şi mai departe vor ajunge în şcoli", a mai precizat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Educatie » Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, le răspunde elevilor: "Nu poţi cere ceva ce deja există. Să citească înainte"