Antena Meniu Search
x

Evaluarea Națională 2020. Ce subiecte au picat la Limba română

Peste 170.000 de elevi, absolvenţi de clasa a VIII-a, susțin proba de Limba și literatura română, care se va desfășura în 4.253 de centre de examen.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 15.06.2020, 10:33

  • Absolvenții de clasa a VIII-a au avut de explicat genul epic și de rezolvat probleme de vocabular și gramatică.
  • Ultimul subiect le cerea scrierea unei narațiuni cu toate momentele subiectului.

La examenul de Evaluare Naţională din acest an a fost eliminată materia din semestrul al doilea al anului școlar 2019-2020.

Subiecte Limba româna la Evaluarea Națională 2020

Evaluarea Naţională pentru elevii clasei a VIII-a este un examen naţional şi reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competenţelor dobândite pe parcursul învăţământului gimnazial.

Subiecte Limba româna la Evaluarea Națională 2020 - Gen epic. Apartenenta la genul epic

Prima probă la Evaluare Naţională este cea scrisă la Limba şi literatura română, care va avea loc pe 15 iunie. Durata examenului este de 120 de minute.

Evaluarea Națională 2020. Măsuri fără precedent

• Accesul în unitatea de învățământ se realizează până la ora 8.30.

• Probele scrise pentru Evaluarea Naţională încep la ora 09:00.

• Accesul în unitatea de învățământ trebuie organizat astfel încât să fie asigurați minimum 4 m2 pentru fiecare persoană și să existe o distanță minimă de 2 m între oricare 2 persoane.

• Nu este permis accesul persoanelor cu o temperatură corporală care depășește 37,3 C.

• Se asigură dezinfectarea suprafețelor și distanțarea fizică pe toată durata examenului.

• Parcursul prin curtea școlii până la intrarea în unitate se va realiza pe un traseu bine delimitat si semnalizat, respectând normele de distanțare fizică.

• La intrarea în unitatea de învățământ sunt asigurate materiale și echipamente de protecție: covorașe dezinfectante, măști, substanțe dezinfectante pentru mâini.

• Fiecare persoană care intră în școală va primi câte o mască la sosire și câte o mască la plecare.

• La intrarea în școală fiecare persoană se dezinfectează pe mâini.

• Intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare sunt semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat.

• În unitatea de învățământ toate persoanele vor purta mască de protecție

Evaluarea Națională 2020. Cum se face triajul epidemiologic

Triajul epidemiologic se efectuează de către cadrul medical la intrarea în Centrul de Examen prin:

■ Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, activitate care se va realiza la umbră; dacă temperatura corporală depășește 37,3 o C se repetă măsurarea temperaturii de 3 ori succesiv, la un interval de timp de 2-5 minute

■ Observarea clinică a simptomelor respiratorii de tipul tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată Cadrele medicale care constată că un elev este în situația de a nu fi primit în examen informează comisia din Cex și consemnează în procesul verbal conform anexei din procedura comună 9412/3798/11.06.2020; procesul verbal rămâne la dosarul comisiei.

Dacă un elev este în situația de a nu fi primit la examen, comisia din Cex înștiințează părinții/reprezentanții legali ai acestuia cu privire la acest aspect și cu privire la posibilitatea de a susține examenul în etapa specială.

Măsuri în școli

- Colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.

- În sălile de examen stabilirea locurilor se realizează astfel încât să existe o distanță de 2 m între candidați, pe rânduri și între rânduri

La intrarea în sala de examen se va afișa oglinda sălii și asistenții vor dirija candidatul direct către locul destinat pentru a evita parcurgerea întregii suprafețe a sălii în căutarea locului

- În unitățile de învățământ special, în sălile de examen, nu se va depăși numărul de 10 persoane

- Dacă un elev anunță școala că este în situația de a fi în izolare/carantină/spital ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu SARS - CoV – 2 sau diagnosticare cu COVID – 19 și nu poate susține examenul în prima etapă, atunci circuitul informației este următorul:

Școală → Comisia municipală → DSP (pentru spitalizați) / ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ LOCALĂ (pentru izolați sau carantinați ) care confirmă → Comisia municipală → Școală Elevul cu alte afecțiuni poate susține examenul în sesiunea specială dacă are document medical de la medicul de familie sau medicul specialist cu mențiunea “starea de sănătate permite încadrarea în etapa specială de examen.

Calendarul examenului de Evaluare națională 2020

Conform calendarului de examene, luni, elevii de clasa a VIII-a vor susţine luni proba scrisă la Limba şi literatura română, iar miercuri pe cea la Matematică.

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine joi proba la limba maternă.

Pe 22 iunie se vor afişa rezultatele, până la ora 14,00. În aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 19.00, şi pe 23 iunie, între orele 8.00 – 12.00, se vor putea depune contestaţiile.

În data de 27 iunie este programată afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Educatie » Evaluarea Națională 2020. Ce subiecte au picat la Limba română