Tabletele, ieri distracție, astăzi educație pentru elevi
După ani de zile în care accesul copiilor la gadgeturi a fost atent monitorizat de părinţi, acum sunt chiar obligaţi să pună mâna pe tablete. Disputa dintre generaţii a fost astfel aplanată de pandemie şi ne-a învăţat pe toţi că evoluţia stă la baza educaţiei. Elevii au înţeles că gadgeturile nu sunt făcute doar pentru joc şi relaxare, ci pentru învăţare, iar părinţii au văzut cu ochii lor că orele petrecute de copii în faţa calculatorului nu sunt neapărat dăunătoare!
- Psihologii spun că transformarea tabletei în instrument de educație poate produce confuzie
- Foarte mulți elevi nu au avut niciodată o tabletă, iar acum trebuie să învețe de pe ea
Alexandra are 15 ani şi în curând va merge la liceul de Informatică. Cu toate că se pregătea pentru o specializare de profil avea acces limitat la tehnologie.
Alexandra Vîlcescu, elevă: Mama şi tata nu mă lăsau mai mult de 3-4 ore zi maxim şi pe fratele meu, eu am un frate mai mic, pot să zic chiar mai puţin mai puţin.
Problemele de vedere îi îngrijorau cel mai mult pă părinţi, dar şi faptul că ar putea să o distragă de la învăţătură. Norocul ei a fost însă şcoala online!
Alexandra Vîlcescu, elevă: De când am început să folosesc tableta pentru la şcoală pot spune că am stat toată ziua şi pentru teme şi pentru vorbit cu colegii şi profesorii, la ore.
În situaţia Alexandrei s-au trezit aproape trei milioane de elevi, unii dintre ei, fără să fi văzut vreodată măcar un telefon mobil cu internet.
Keren Rosner, psiholog: Mesajul paradoxal pe care l-a primit copilul era până acum: "Nu ai voie! Nu este sănătos! Nu este bine!", iar acum: "Trebuie! Aşa vei arăta că eşti un elev bun." Aceste mesaje îl fac confuz pe copil.
Raluca Vlaicu, profesor: În loc să căutăm alternative şi să le introduce în viaţă în mod sănătos aceste gadgeturi, noi nu am făcut nimic altceva decât să le stigmatizăm şi să e îndepărtăm. Copiii au devenit cei care au căutat soluţii în a pune mâna pe ele cât mai uşor. Cred că vina este în totalitate a noastră!
Pandemia le-a demonstrat însă milioanelor de părinţi că nu ne putem pune în calea evoluţiei tehnologiei şi că, folosită cu cap, tableta e foarte utilă
Iulian Cristache, asociație de părinți: Din păcate suntem constrânşi datorită situaţiei în care ne aflăm. Suntem în context pandemic. Încercăm sau trebuie să facem toate eforturile necesare astfel încât să continuăm şcoala. Una este să îi dai unui copil un telefon sau o tabletă să se joace o jumătate de oră pe zi, alta este să îl laşi să se joace 5,6 ore pe zi numai ca tu să îți faci treaba!
Psihologii ne avertizează însă că nu trebuie să cădem într-o altă extremă, în care uităm de copiii în faţa calculatorului sau a tabletei.
Keren Rosner, psiholog: Copiii au în faţă instrumentul ce îi duce spre clasă şi spre studiu, acelaşi instrument cu care ei se joacă. Îi va fi foarte dificil pentru un copil să aibă acest instrument şi tentaţia să meargă la joacă şi să rămână concentrat.
Aşa că, tot pe umerii părinţilor revine datoria supravegherii copiilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰