Antena Meniu Search
x

Video Testarea în școli, o misiune imposibilă. Testele antigen sunt distribuite doar unităților cu cabinete medicale, puține la număr

Socoteala de la Palatul Victoria nu se potriveşte cu realitatea din ţară. Peste 1,3 milioane de teste rapide ar fi trebuit să ajungă în şcoli înainte sa inceapa cursurile. Şcoala a început de patru zile şi testele încă nu au ajuns peste tot.

de Redactia Observator

la 11.02.2021, 21:38

Vezi și
  • Testele antigen sunt distribuite doar şcolilor care au cabinet medical
  • Mai bine de două treimi din unităție de învățământ din România nu au aşa ceva

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Vor exista teste antigen, teste rapide la nivelul şcolilor. O parte au fost distribuite, o parte vor fi distribuite. 

Cu trei zile înainte de revenirea în bănci, ministrul Sănătăţii promitea că elevii vor fi testaţi, la primele simptome, chiar în şcoli. Nici acum nu au ajuns toate testele. 

În bunul stil românesc, ordinul prin care au fost distribuite 1,3 milioane de teste rapide de la spitalele din toată ţara către DSP-uri a fost emis pe 7 februarie, cu o zi înainte de începerea şcolii. DSP-urile sunt cele care le trimit mai departe doar către şcolile care au şi personal medical.

Citește și:

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: Acces la personal medical de specialitate în momentul de faţă au să spunem aproape o treime din şcolile din România. 

În județul Galați, 25.000 din 75.000 de elevi învaţă la ţară. Iar cabinete medicale sunt în doar trei şcoli. Directorii celorlalte şcoli habar n-au ce trebuie să facă. 

Şcoala a început de patru zile, testele antigen încă n-au ajuns

Teoretic, la DSP Galaţi, potrivit ordinului semnat de Raed Arafat, ar fi trebuit să ajungă 42.5000 de teste pentru şcolile din judeţ. În realitate, purtătorul de cuvânt nu are multe de comunicat.

Nici în Ilfov, situaţia şcolilor nu e mai bună. Din 192, doar 23 au cabinet medical şi medic. 14 la oraş şi nouă la ţară. Iar explicaţia pentru lipsa testelor din şcolile fără cabinete e:

Teodor Negulescu, director DSP Ilfov: Nu au valoare juridică dacă nu testează cineva care are autoritate. Un medic, un infecţionist... 

Elevii cu simptome care învaţă în şcoli fără cabinete sunt obligaţi să aştepte DSP-ul. Sunt 16.000 de teste în depozitul DSP ILFOV, dar sunt distribuite cu ţârâita. O şcoală a primit doar 10 teste. 

Teodor Negulescu, director DSP Ilfov: În rest le ţinem noi şi când este nevoie trimitem noi şi testăm.

Multe școli, însă puține cu cabinete medicale

În Iaşi, din 265 de şcoli, 132 au cabinete medicale. Aici au ajuns 22 de mii de teste. Restul.... 

În tot judeţul Gorj sunt 506 de grădiniţe, şcoli şi licee. Doar 36 au cabinete şcolare. Abia azi au ajuns testele la ISJ. Nu şi în şcoli.

Dana Constantinescu, purtător de cuvânt ISJ Gorj: Acolo unde nu există personal medical, se va apela la un asistent medical de la un dispensar al comunei sau se va face un protocol cu un medic de familie care să aplice la cerere aceste teste.

Iar culmea, acolo unde sunt teste din plin, medicii şcolari se încurcă în proceduri. O elevă din clasa a 11-a de la o şcoală din Olt a fost trimisă marţi acasă, după ce i s-a făcut rău, să se testeze. Deşi şcoala avea la dispoziţie 700 de teste primite de la un donator privat. Motivul: medicul a refuzat să le folosescă. 

Reporter: De ce, ce a invocat medicul? 

Roxana Micu, director adjunct: Că nu exista o procedură legală.

De fapt, cadrul legal există, potrivit DSP.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Medicul şcolar a refuzat să ofere vreo explicaţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Testarea în școli, o misiune imposibilă. Testele antigen sunt distribuite doar unităților cu cabinete medicale, puține la număr