Antena Meniu Search
x

Video Tot ce trebuie să ştie candidaţii care dau examen de admitere la Facultatea de Medicină. Taxele sunt mai mari decât anul trecut

Statul cheltuieşte aproape 100 de mii de lei cu fiecare student la Medicină aflat pe locurile fără plată. Cu toate astea, mulţi dintre ei imediat ce termină facultatea pleacă din ţară. Numai anul trecut, în pandemie, sute de medici români au luat calea altor ţări. Deşi salariile sunt la fel, sistemul este altul, spun ei.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 15.07.2021, 20:09

Vezi și
  • 1.629 de locuri scoate la concurs Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti.

Raluca a absolvit anul trecut Facultatea de Medicină din Iaşi, iar acum îşi face rezidenţiatul în Franţa. A decis să plece acolo în anul patru de facultate, când a mers în străinătate cu o bursă Erasmus şi a văzut cât de diferit e sistemul sanitar în străinătate 

Raluca Oprea, medic român în Franţa: Avem organizare plus conceptul de echipă. Contactul dintre specialităţi se face foarte uşor, foarte natural, nu rămâne pacientul prins la mijloc în tot ce înseamnă sistem medical. Şi punctul culminant e organizarea fiecărui dosar în sine: totul este informatizat. 

Raluca spune că salariile rezidenţilor din Franţa şi România sunt asemănătoare. În 2018, Guvernul a mărit lefurile medicilor şi unii câştigă chiar şi 20.000 de lei brut pe lună. 

Anul trecut, 858 de doctori au cerut de la Colegiul Medicilor certificate profesionale care să le permită să profeseze în străinătate. Dacă în formarea fiecăruia, statul a investit 14.700 de lei pe an, atunci cheltuielile se ridică la peste 75 de milioane de lei. Dacă ne raportăm la numărul medicilor plecaţi în ultimii cinci ani (6.014), suma depăşeşte 530 de milioane de lei. Bani pierduţi o dată cu exodul medicilor. 

Pe acelaşi subiect

Taxele de la diferite facultăţi de medicină din ţară diferă de la un oraş la altul

Noroc că din urmă vin alte generaţii. Alexandru are un singur vis: să ajungă medic! Pentru asta se pregăteşte de doi ani la Biologie şi Chimie. Duminica viitoare va susţine examenul de admitere la Facultatea de Medicină.  

Alexandru Cauni, candidat la Facultatea de Medicină: Există emoţii pentru că este un lucru important în viaţa mea şi în devenirea mea profesională însă consider că cei doi ani de muncă pe care i-am depus vor fi răsplătiţi. Îmi doresc să rămân în România, să profesez şi poate să fac şi schimbări la nivelul sistemului. 

1.236 de locuri la buget şi 393 la taxă a scos anul acesta la concurs Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti. Cele mai multe sunt la Medicină. Cu o zi înainte să se termine înscrierile, sunt peste trei candidaţi pe loc. Căutată e şi Facultatea de Stomatologie. În schimb, la Farmacie sau la specializarea Moaşe, nu prea se înghesuie absolvenţii de liceu.

Victor Strâmbu, decan Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală: Este necesar să revenim la tradiţie fiindcă suntem o ţară cu mortalitate perinatală şi neonatală destul de ridicată şi atunci moaşa reprezintă un stâlp pentru combaterea acestei mortalităţi.

Cine nu intră la buget trebuie să plătească o taxă de 15.000 de lei. Cu 6.000 de lei mai mult decât anul trecut. Rectorul universităţii spune că trebuie să ceară o taxă mai mare decât cea alocată de Guvern pentru formarea unui medic. Este vorba despre 14.700 de lei.

Alte facultăţi de medicină din ţară au o taxă mai mică. La Iaşi, de pildă, este 8.500 de lei, cu 1.000 de lei mai mult ca anul trecut. Iar la Târgu Mureş taxa este de 9.000 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Tot ce trebuie să ştie candidaţii care dau examen de admitere la Facultatea de Medicină. Taxele sunt mai mari decât anul trecut