Antena Meniu Search
x

Video Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, în topul preferinţelor pentru studenţii din străinătate: "Viața e mult mai ieftină; îmi e mai ușor să învăț aici"

Nu doar tinerii români caută facultăţi în străinătate. Se întâmplă şi invers. La Iaşi, Universitătile chiar si-au suplimentat numărul de locuri pentru studentii din afară, tocmai pentru că cererea a fost foarte mare în ultimii ani.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 06.07.2021, 17:23

Vezi și

Universitatea de Medicină şi Farmacie rămâne în topul preferinţelor acestora, dar şi pentru specializările Universității Tehnice se observă o creştere a interesului străinilor de a învăţa la Iaşi. 

Dimitrios Theocharis, student medicină: Un prieten de familie m-a sfătuit să vin aici și mulți doctori din familia noastră au învățat aici.

Dimitrios este din Grecia şi tocmai a terminat anul întâi la facultatea de medicină generală din Iași. El spune că Romania a fost de la bun început în topul preferințelor sale. Pe lângă calitatea învățământului, și taxele sunt mai mici. 

Dimitrios Theocharis, student medicină: Sunt mult mai mici și viața aici e mult mai ieftină decât în țara mea și îmi e mai ușor să învăț aici.

Pe acelaşi subiect

Iar Dimitrios nu este singurul care a ales România. Peste 2.500 mii de tineri, din peste 70 de țări din toată lumea, învață la Iași. Anul trecut, Universitatea de Medicină din Iași se lăuda cu cel mai mare număr de studenți străini care au ales să studieze la noi in țară.

Prof. Radu Iliescu, prorector Relații Internaționale UMF Iași: Noi nu am terminat încă perioada de înscriere, dar deja concurența depăşeşte trei pe loc la programele de studiu în liba franceză, ceva mai puțini la engleză este o concurență mare. Vorbim de 670 de locuri, dar asta include toate cele 9 programe pe care noi le oferim în limba engleză și franceză, ba chiar şi în limba română pentru cetățeni străini. Avem peste o mie de aplicaţii.

La fel de mare este cererea și pentru medicină veterinară, la Universitatea agronomică. 50 de locuri sunt puse la dispoziţie în acest an pentru tinerii din străinătate, la Universitatea Agronomică din Iaşi, la specializarea medicină veterinară. Deja s-au înscris pentru acestea 60 de tineri de peste tot din lume, în special din Grecia, Franţa şi Israel. Înainte de a fi admişi, vor trebui să treacă proba interviului.

Iar pentru studiile de licență în domenii tehnice se înregistrează un adevărat record in acest aN. Sute de tineri din toată lumea au aplicat deja la facultățile Universității Tehnice, motiv pentru care a fost suplimentat numărul de locuri. 

Prof. Irina Lungu, prorector UTI Iași: Anul acesta avem o creștere a capacității de şcolarizare la două din programele în engleză, la licenţă, cu 10% intentia noastră este să creștem capacitatea de școlarizare. Suntem cu aproape 400 de candidați înscriși, anul trecut pe vremea asta eram undeva aproape de 250.

Taxele sunt și ele mai mari în acest an. La medicină, taxa este de 7500 de euro pe an pentru studenții străini, iar la medicina veterinară aproape 5000 de euro. Pentru facultatile de la Universitatea Tehnică studenții străini scot din buzunar pentru un an de studiu între 2500 și 4000 de Euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, în topul preferinţelor pentru studenţii din străinătate: "Viața e mult mai ieftină; îmi e mai ușor să învăț aici"