Antena Meniu Search
x

România Educată. Examen de admitere la licee cu cerere mare. Învăţământul liceal ar urma să aibă trei rute, bacalaureat unic

Învăţământul liceal ar urma să aibă trei rute - teoretic, profesional şi vocaţional, iar anual va exista posibilitatea transferului între ele, pe baza competenţelor, prevede o variantă de lucru a proiectului „România Educată”, pentru care preşedintele Klaus Iohannis a iniţiat de luni trei zile de consultări.

de Redactia Observator

la 06.07.2021, 16:08

Proiectul România Educată. Examen de admitere la licee cu cerere mare. Învăţământul liceal ar urma să aibă trei rute
Proiectul România Educată. Examen de admitere la licee cu cerere mare. Învăţământul liceal ar urma să aibă trei rute - Hepta

O nouă reformă în sistemul educaţional: admitere la liceele unde cererea depăşeşte oferta, înainte de Evaluarea Naţională şi Bacalaureat unic, pentru toţi elevii.  Modificările sunt prevăzute în proiectul "România Educată" discutat la Cotroceni. Noua strategie urmează să fie adoptată printr-un memorandum al Guvernului.

Învăţământ liceal ar urma să aibă trei rute - teoretic, profesional şi vocaţional, iar anual va exista posibilitatea transferului între ele, pe baza competenţelor, prevede o variantă de lucrua proiectului ”România Educată”, pentru care preşedintele Klaus Iohannis a iniţiat de luni trei zile de consultări. De asemenea, va fi posibil ca liceele pentru care cererea depăşeşte oferta să organizeze examen de admitere, relatează news.ro.

Pentru învăţământul liceal, ar urma să existe trei rute - teoretic, profesional şi vocaţional - fiecare de 4 ani, finalizate cu examen de bacalaureat. Toate cele trei linii de învăţământ sunt considerate ca având un prestigiu comparabil, anual elevii putând avea loc transferuri între ele, pe baza competenţelor. În cazul rutei profesionale există varianta obţinerii unei certificări profesionale de nivel 3, după clasa a Xl-a.

Examen de admitere la licee cu cerere mare, bacalaureat unic

Pe acelaşi subiect

Bacalaureatul va urmări un profil naţional, pe care toţi elevii trebuie să îl deţină, indiferent de linia de învăţământ urmată.  O noutate este reprezentată de posibilitatea de a institui examen de admitere la liceu, înainte de desfăşurarea Evaluării Naţionale, pentru liceele în care cererea depăşeşte oferta. Locurile neocupate în urma examenelor de asmitere se vor ocupa în ordinea notelor de la Evaluare.

Structura învăţământului preuniversitar va fi similară celei actuale: educaţie antepreşcolară  - 0- 2/3 ani în creşe şi centre de zi; educaţie preşcolară - 3 - 6 ani, în grădiniţe; ciclul primar - clasa pregătitoare - clasa a lV-a; ciclul secundar inferior - clasele V - Vlll; ciclul secundar superior - clasele lX - Xll.

România Educată” este proiectul naţional iniţiat de preşedintele României menit să susţină reaşezarea societăţii pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanţă, muncă, talent, onestitate şi integritate. Proiectul „România Educată” a început în 2016 şi a fost structurat în următoarele trei etape:

  • Prima etapă (2016-2017) a presupus o serie de activităţi, precum opt consultări cu privire la viziunea şi obiectivele de ţară pentru educaţie (dezbateri regionale), dezvoltarea şi diseminarea unui chestionar online, 35 de evenimente de consultare organizate de terţi.
  • A doua etapă (2017-2018) a pornit de la elementele de viziune identificate în etapa anterioară, pentru a continua consultarea cu privire la strategia pentru educaţie la orizontul anului 2030.
  • A treia etapă (2018-2021) a presupus lansarea în dezbatere publică a documentelor rezultate în demersurile anterioare. 

Proiectul ”România Educată”. Klaus Iohannis a început o serie de consultări cu mediul politic şi cu partenerii sociali 

Proiectul ”România educată” a fost supus dezbaterii publice din decembrie 2018. Preşedintele Klaus Iohannis are, marţi, consultări cu conducerea Parlamentului şi cu membri ai Comisiilor de Învăţământ din cele două camere pe tema Proiectului ”România Educată”, după ce luni s-a întâlnit cu liderii coaliţiei de guvernare şi cu ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

Următoarea întâlnire din seria de consultări anunţate de şeful statului va avea loc miercuri şi vor participa partenerii de dialog social din zona educaţiei şi reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale implicate în proiectul ”România Educată”.

3,6 miliarde de euro pentru ”România Educată”

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede alocarea a 3,6 miliarde de euro pentru România Educată, printre reforme fiind incluse dezvoltarea unui sistem de educaţie timpurie incluziv şi de calitate, bacalaureat reformat, iar ca investiţii 1.800 de microbuze verzi pentru transportul elevilor, 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 20.000 de locuri de recreere şi lectură, 20.000 de locuri de cazare nou create în campusuri universitare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Educatie » România Educată. Examen de admitere la licee cu cerere mare. Învăţământul liceal ar urma să aibă trei rute, bacalaureat unic