Video Începe Eurovision 2024. România lipseşte din concurs din cauza banilor. Care sunt marii favoriţi
Eurovision 2024. Cel mai mare eveniment muzical live din lume, concursul Eurovision, începe astăzi, 7 mai, în Malmo, Suedia. La această ediţie vor participa 37 de ţări. Marea finală va avea loc sâmbătă, 11 mai.
Aproximativ 100.000 de vizitatori din 89 de ţări sunt aşteptaţi în oraşul gazdă, Malmö, pe parcursul acestei săptămâni pentru cea de-a 68-a ediţie a concursului. Evenimentul va începe în 7 mai, la ora 19.00 GMT, cu prima semifinală, urmată de o a doua semifinală două zile mai târziu. Marea finală va avea loc sâmbătă, 11 mai, la ora 19.00 GMT.
De ce nu participă România la Eurovision 2024
România nu participă anul acesta la Eurovision Song Contest. Televiziunea Română a luat decizia joi, 25 ianuarie, în Consiliul de Administraţie, din cauza "constrângerilor financiare". Practic, nu sunt bani suficienți în bugetul SRTv pentru Eurovision 2024, fondurile fiind alocate pentru prioritățile din acest an: Jocurile Olimpice de vară de la Paris și continuarea procesului de retehnologizare.
"Constrângerile financiare şi dorinţa de a reprezenta România la un nivel performant sunt motivele pentru care Consiliul de Administraţie (CA) a decis ca TVR să nu participe la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest (ESC)", a explicat TVR decizia.
- Eurovision 2024. Căutările de călătorie în Malmo au crescut cu 176% datorită concursului: câţi turişti sunt...
- Eurovision 2024. Suedia pregătește măsuri de securitate "vizibile". Polițiștii primesc întăriri din Norvegia...
- Eurovision 2024. Israelul are permisiunea de a concura după schimbarea versurilor. Eden Golan va reprezenta ţara cu...
Televiziunea Română, organizatoare a Selecţiei Naţionale, a început să participe la competiţia europeană din 1993. Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).
Concursul Eurovision începe din 7 mai la Malmo
Concursul Eurovision 2024 va avea loc la Malmö, al treilea oraş ca mărime din Suedia, cu o populaţie de 362.000 de locuitori. Oraşul a mai găzduit Eurovisionul în 1992 şi în 2013.
Suedia a găzduit Eurovision de şapte ori în total, numărând şi ediţia din 2024. Stockholm în 1975, 2000 şi 2016, iar Göteborg în 1985. Locul de desfăşurare a concertelor este Malmö Arena, cu o capacitate de până la 15.500 de locuri, potrivit news.ro.
Finala Eurovision are loc pe 11 mai
Cine concurează în prima semifinală
Cipru, Serbia, Lituania, Irlanda, Ucraina, Polonia, Croaţia, Islanda, Slovenia, Finlanda, Moldova, Azerbaidjan, Australia, Portugalia şi Luxemburg.
Cine concurează în a doua semifinală
Malta, Albania, Grecia, Elveţia, Cehia, Austria, Danemarca, Armenia, Letonia, San Marino, Georgia, Belgia, Estonia, Israel, Norvegia şi Ţările de Jos.
Cine participă în marea finală
Primii 10 clasaţi din fiecare semifinală vor participa în finală. Câştigătorul de anul trecut şi naţiunea gazdă, Suedia, este calificată automat în finală, precum şi cele cinci ţări mari contributoare: Regatul Unit, Franţa, Germania, Italia şi Spania. În total, vor fi 26 de numere în finală.
Moldova este reprezentată de Natalia Barbu
Natalia Barbu a câştigat Finala Naţională Eurovision Song Contest 2024. Ea va reprezenta Republica Moldova la concursul internaţional, care se va desfăşura în luna mai la Malmo, cu piesa „In the middle”, potrivit newsmaker.md.
În finala naţională, organizată de postul public de televiziune Moldova 1, au concurat 11 piese muzicale. Natalia Barbu a mai reprezentat Republica Moldova la Eurovision în anul 2007 cu piesa „Fight”. Interpreta s-a clasat atunci pe locul 10, cu un total de 109 puncte.
Anul trecut, Republica Moldova a fost reprezentată la Eurovision de cântăreţul Pasha Parfeni, cu piesa „Soarele şi Luna”, care s-a clasat pe locul 18. Cel mai bun rezultat pe care l-a obţinut vreodată Moldova la Eurovision a fost în 2017. Atunci, trupa Sunstroke Project, cu piesa Hey mamma, s-a clasat pe locul 3.
Cine este favorit să câştige Eurovision
Concursul Eurovision, un festival muzical urmărit de aproximativ 200 de milioane de oameni, începe astăzi, la Malmo. Casele de pariuri indică Croaţia, Elveţia şi Ucraina drept primele trei favorite la victorie, în timp ce datele de streaming de la Spotify sugerează că Olanda, Italia sau ţara gazdă, Suedia, au şanse mari să câştige, potrivit Reuters.
"Anul acesta este atât de interesant pentru că sunt patru sau cinci ţări care au cu adevărat o şansă bună de a câştiga", a declarat pentru Reuters William Lee Adams, editor al site-ului de fani Eurovision Wiwibloggs. "Eurovision este atât de plictisitor atunci când ai un singur favorit clar cu câteva luni înainte. Dar anul acesta au rămas atât de multe de jucat".
Concurentul croat Baby Lasagna (pe numele real Marko Purišić, 28 de ani) a depăşit săptămâna aceasta Elveţia ca favorit al caselor de pariuri cu piesa "Rim Tim Tagi Dim", despre un tânăr croat care îşi părăseşte casa natală aspirând să devină un "băiat de oraş" cu oportunităţi mai bune.
Eurovision a îmbrăţişat din ce în ce mai mult incluziunea
Concursul de cântece, care are loc din 1956, a îmbrăţişat din ce în ce mai mult incluziunea şi acceptarea în rândul comunităţii LGBTQ+. Aceasta este tema rapperului şi cântăreţului elveţian Nemo, în vârstă de 24 de ani, care va interpreta "The Code" - un cântec cu tobe şi bas, operă, rap şi rock despre călătoria lor de autodescoperire ca persoane non-binare.
Ucraina, care a câştigat concursul în urmă cu doi ani, la câteva luni după ce a fost invadată de Rusia, este reprezentată în acest an de duo-ul alyona alyona, 28 de ani, şi Jerry Heil, 32 de ani, cu "Teresa & Maria", un cântec pop cu influenţe folclorice, cu un ritm puternic de dans şi un rap rapid. În mod normal, câştigătorul este gazda concursului din anul următor, dar anul trecut concursul a avut loc în Marea Britanie din cauza războiului.
Un alt concurent de top este Joost Klein, în vârstă de 26 de ani, din Olanda, cu piesa sa "Europapa", care îmbină melodii pop cu happy hardcore. Klein, care şi-a pierdut părinţii la o vârstă fragedă, spune că melodia este despre un orfan care călătoreşte prin Europa încercând să se regăsească, deoarece tatăl său l-a învăţat să creadă într-o Europă fără frontiere.
Suedia are şanse de a obţine două victorii consecutive
În cursă se află şi Angelina Mango din Italia, în vârstă de 23 de ani, cu piesa "La Noia", care se traduce prin "Plictiseală". Ţara gazdă, Suedia, este considerată ca având şanse de a obţine două victorii consecutive, fiind reprezentată de fraţii gemeni norvegieni Marcus şi Martinus Gunnarsen, care interpretează cântecul "Unforgettable".
Israelul, de patru ori câştigător, reprezentat de Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, este, de asemenea, clasat de casele de pariuri în top 10. Melodia ei "Hurricane" a fost a treia propunere de participare a Israelului, după ce Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune a respins două melodii din cauza versurilor considerate politice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰