Antena Meniu Search
x

123 de ani de "Spărgătorul de nuci", piesa de balet care ne face Crăciunul MAGIC!

Din 18 decembrie 1892, Crăciunul este special! Nu există lună decembrie în care să nu se audă celebrele acorduri ale muzicii lui Ceaikovski

Din 18 decembrie 1892, Crăciunul este special! Nu există lună decembrie în care să nu se audă celebrele acorduri ale muzicii lui Ceaikovski

P. I. Ceaikovski a început lucrul asupra baletului „Spărgătorul de nuci” în ianuarie 1892 şi deja în luna martie a aceluiaşi an l-a finisat. Într-un mirific avânt de inspiraţie a fost creată o capodoperă, unde dansul şi simfonia se întregesc într-un mod fericit.

Specificul inovator al baletului constă în aranjamentul simfonic al muzicii, ce ilustrează într-o manieră reuşită imaginile acţiunii scenice.

Planul coregrafic a fost început de M. Petipa şi continuat de Lev Ivanov.

"Spărgătorul de nuci" spune povestea unei tinere fete, Clara, și a unui spărgător de nuci ce prinde viaţă după ce îl primește în dar de Crăciun. În vis, Clara îl vede pe Regele Șoarecilor care încearcă s-o răpească. Împreună cu spărgătorul de nuci Clara luptă să se salveze. La finalul bătăliei, învingător, spărgătorul de nuci se transformă într-un prinț care o ia pe fată într-o călătorie prin ținuturi necunoscute, magice.

"Spărgătorul de nuci" s-a bucurat de un mare succes, fiind montat de nenumărate ori, lucru de care nu s-a mai bucurat un alt balet clasic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Evenimente » 123 de ani de "Spărgătorul de nuci", piesa de balet care ne face Crăciunul MAGIC!