Antena Meniu Search
x

136 de ani de cand Romania si-a castigat independenta

In data de 9 mai 1877 a fost proclamata independenta de stat a Romaniei fata de Imperiul Otoman, in cadrul sesiunii extraordinare a Adunarii Deputatilor, de catre Mihail Kogalniceanu

In contextul prefigurarii conflictului dintre Imperiul Otoman si Imperiul Tarist, Romania a semnat la data de 4 aprilie 1877 Conventia cu statul rus. Din clipa in care imperiul turcesc incepe bombardarea localitatilor din Romania de pe malul Dunarii, tara noastra se afla, de fapt, intr-un conflict deschis cu acesta. Aproximativ 120.000 de soldati au fost trimisi de-a lungul Dunarii pentru apararea tarii in fata unui eventual atac al turcilor.

Guvernul, in paralel cu actiunea diplomatica pentru justificarea fiecarui pas facut de tara spre a-si apara interesele, dar si pentru a convinge diplomatia rusa sa coopereze contra Turciei, a proclamat independenta Romaniei.

La 9 mai 1877, ministrul de Externe, Mihail Kogalniceanu, declara: “In stare de rezbel, cu legaturile rupte, ce suntem? Suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare“. Adunarea Deputatilor voteaza o motiune, cu 79 de voturi pentru si 2 abtineri, prin care lua act ca “rezbelul intre Romania si Turcia, ca ruperea legaturilor noastre cu Poarta si independenta absoluta a Romaniei au primit consacrarea lor oficiala“.

Dupa ce Mihail Kogalniceanu a proclamat independenta, a doua zi, pe 10 mai, actul a capatat putere de lege prin semnarea lui de catre principele Carol I. Astfel, guvernul roman a hotarat incetarea platii tributului de 914.000 de lei, suma fiind directionata catre bugetul apararii.

Tot atunci, a fost instituit si ordinul national Steaua Romaniei cu cinci clase, care trebuia sa fie acordat cetatenilor care se distingeau pe timp de pace sau de razboi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » 136 de ani de cand Romania si-a castigat independenta