136 de ani de cand Romania si-a castigat independenta
In data de 9 mai 1877 a fost proclamata independenta de stat a Romaniei fata de Imperiul Otoman, in cadrul sesiunii extraordinare a Adunarii Deputatilor, de catre Mihail Kogalniceanu
In contextul prefigurarii conflictului dintre Imperiul Otoman si Imperiul Tarist, Romania a semnat la data de 4 aprilie 1877 Conventia cu statul rus. Din clipa in care imperiul turcesc incepe bombardarea localitatilor din Romania de pe malul Dunarii, tara noastra se afla, de fapt, intr-un conflict deschis cu acesta. Aproximativ 120.000 de soldati au fost trimisi de-a lungul Dunarii pentru apararea tarii in fata unui eventual atac al turcilor.
Guvernul, in paralel cu actiunea diplomatica pentru justificarea fiecarui pas facut de tara spre a-si apara interesele, dar si pentru a convinge diplomatia rusa sa coopereze contra Turciei, a proclamat independenta Romaniei.
La 9 mai 1877, ministrul de Externe, Mihail Kogalniceanu, declara: “In stare de rezbel, cu legaturile rupte, ce suntem? Suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare“. Adunarea Deputatilor voteaza o motiune, cu 79 de voturi pentru si 2 abtineri, prin care lua act ca “rezbelul intre Romania si Turcia, ca ruperea legaturilor noastre cu Poarta si independenta absoluta a Romaniei au primit consacrarea lor oficiala“.
Dupa ce Mihail Kogalniceanu a proclamat independenta, a doua zi, pe 10 mai, actul a capatat putere de lege prin semnarea lui de catre principele Carol I. Astfel, guvernul roman a hotarat incetarea platii tributului de 914.000 de lei, suma fiind directionata catre bugetul apararii.
Tot atunci, a fost instituit si ordinul national Steaua Romaniei cu cinci clase, care trebuia sa fie acordat cetatenilor care se distingeau pe timp de pace sau de razboi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰