Antena Meniu Search
x

14 aprilie, 1865: Povestea asasinării lui Abraham Lincoln

Mulţi au încercat să schimbe cursul istoriei cu un glonţ! Este şi cazul lui Abraham Lincoln care a murit la o zi după ce a fost împuşcat de către actorul John Wilkes Booth, în urmă cu 149 de ani

Povestea lui de succes este una incredibilă! Născut într-o familie săracă de fermieri, din părinţi analfabeţi, pierzându-şi mama când el avea nouă ani, fiind nevoit să muncească din greu încă din copilărie pentru a-şi ajuta familia, cu o educaţie formală sporadică, cu o căsnicie dificilă şi pierzându-şi trei din cei patru fii la vârste fragede, Abraham Lincoln a reuşit să ocupe prima poziţie în SUA şi să-şi graveze pentru totdeauna cu litere de aur numele în istoria SUA, devenind cel mai bun Preşedinte pe care l-au avut SUA vreodată.

Numit şi Abe Lincoln sau “Abe cel Cinstit”, a fost cel de-al XVI-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii şi primul preşedinte republican.

Lincoln s-a opus expansiunii sclaviei și a dorit abolirea acesteia. A avut un rol major în cristalizarea eforturilor Uniunii în cadrul Războiului Civil American prin selecționarea generalilor și aprobarea strategiilor lor, respectiv prin selecționarea oficialilor superiori civili ai Nordului. Astfel a pronunțat, pe 1 ianuarie 1863 Proclamația emancipării, făcându-şi o serie de duşmani care aveau să îl ucidă, în cele din urmă.

“Mi-am distrus toţi duşmanii, făcându-i prietenii mei, prin iertare” ...

... erau cuvintele preşedintelui. Deşi acum este un simbol naţional, Lincoln, primul preşedinte American ucis în timpul mandatului, era o figură controversată. Acesta este motivul pentru care mulţi oameni politici, dar şi mari bancheri ai vremii au încercat să îl omoare de două ori. A treia oară, însă, au reuşit!

Pe 14 aprilie 1865, în seara zilei de Vinerea Mare, în timp ce se afla în loja teatrului Ford din Washington, Lincoln a fost împuşcat de actorul John Wilkes Booth, un simpatizant fanatic al Statelor din Sud. Acțiunea sa urma să fie coroborată cu mai multe atacuri ale complicilor săi, care trebuiau să-i ucidă pe vicepreședintele Andrew Johnson și pe Secretarul de Stat William H. Seward.

Președintele a murit în ziua următoare că urmare a rănilor grave din regiunea capului. Succesorul său, Andrew Johnson, a depus jurământul în aceeași zi ca nou președinte al SUA.

Aşa a început şirul lung al asasinatelor de acest tip în SUA. ..

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » 14 aprilie, 1865: Povestea asasinării lui Abraham Lincoln