Antena Meniu Search
x

141 de ani de la inventarea blugilor! Lucruri inedite despre aceştia

Au creat isterie în modă, au devenit simbolul a milioane de tineri, însă puţini ştiu povestea apariţiei lor

de Diana Juncu

la 20.05.2014, 16:28

Au creat isterie în modă, au devenit simbolul a milioane de tineri, însă puţini ştiu povestea apariţiei lor

Poate cel mai blamat obiect vestimentar, blugii au avut de înfruntat timpul, dar şi bariere puternice. Cum era de aşteptat, totul a început în America. La 20 mai 1873, negustorul de pânzeturi Levi Strauss, imigrant din Germania şi croitorul Jacob Davis, imigrant din Rusia, înregistrau în SUA patentul nr. 139121, privind „fabricarea unor pantaloni de uzură, dintr-o stofa rezistentă, montaţi cu nituri de cupru”.

O clientă îi ceruse acestuia, cu un an în urmă, să îi facă pentru soţul ei, tăetor de lemne, nişte pantaloni de lucru din material foarte rezistent, cu buzunare nituite, „deoarece cusăturile din aţă cedează repede”. Preţul mic şi calitatea pantalonilor au mulţumit-o atât de mult pe femeie, încât a comandat din ce în ce mai multe perechi.

Iată câteva lucruri inedite despre blugi:

Denumirea de denim vine de la Nimes din francezul de Nimes.

Culoarea materialului din care sunt confecţionaţi este doar albastru de diverse nuanţe, în funcţie de gradul de prespălare.

Prima etichetă a blugilor are un desen format din doi cai care trag de o pereche de blugi, imaginea dorind să demonstreze rezistenţa ţesăturii.

După 1929, în timpul crizei economice, fermele din SUA devin minihoteluri pentru că fermierii să poată câştiga bani în plus. Turiştii acestor ferme devalizează târgurile unde se vindeau blugi şi produse din piele, transformâdu-le în produse de larg consum.

În anii ’50, blugii sunt stindardul clasei muncitoare, dar şi al celor care se opun conformismului, astfel că studenţilor americani le este interzis să-i poarte la cursuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » 141 de ani de la inventarea blugilor! Lucruri inedite despre aceştia