Antena Meniu Search
x

23 ianuarie, 1556: OMENIREA s-a confruntat cu cel mai violent CUTREMUR din istorie

În urmă cu 459 de ani avea loc cel mai distrugător cutremur din istorie, semnalat de cronici: seismul Jiajing. Se întâmplă în provincia chineză Shaanxi. 830.000 de morţi şi sute de mii de răniţi

În urmă cu 459 de ani avea loc cel mai distrugător cutremur din istorie, semnalat de cronici: seismul Jiajing. Se întâmplă în provincia chineză Shaanxi. 830.000 de morţi şi sute de mii de răniţi

A început în dimineaţa zilei de 23 ianuarie. Mai mult de 97 de districte din povinciile Shaanxi, Shanxi, Henan, Gansu, Hebei, Shandong, Hubei, Hunan, Jiangsu şi Anhui au fost afectate.

Epicentrul cutremurului din Shaanxi a fost în Valea Râului Wei din provincia Shaanxi, aproape de Huaxian, Weinan şi Huayin.

În Huaxiam, fiecare clădire şi cămin au fost demolate, ucigând mai mult de jumătate din rezidenţii acestui oraş.

Ca să ne dăm seama de dimensiunile catrastrofei, este suficient să ne referim la documentele vremii, care vorbesc de falii apărute în pământ, cu adâncimi până la 20 metri. Distrugerile s-au semnalat pe o rază de aproape 500 de kilometri de epicentrul seismului.

Munţii şi-au schimbat locul!

Merită citată descrierea fenomenului, aşa cum apare în analele chineze: "Munţi şi râuri şi-au schimbat locurile lor, iar drumurile au fost distruse. Pământul s-a ridicat deodată, creând noi dealuri care nu existaseră până atunci, în timp ce dealurile existente au devenit vai. În diferite părţi, a ţâşnit apă şi a dat naştere la noi râuri. Palate, temple, ziduri s-au prăbuşit brusc, nerămânând din ele decât un morman de piatră".

Savantul chinez Qin Ked, care a supravieţuit cutremurului, relatează un detaliu interesant: oamenii surprinşi în picioare sau alergând şi-au găsit sfârşitul aruncaţi de colo-colo, iar majoritatea supravieţuitorilor sunt din rândul celor care, în ciuda spaimei, s-au culcat la pământ, aşteptând nemişcaţi sfârşitul.

După cutremur, provincia a rămas pentru multă vreme pustiită. Astăzi este din nou populată dens, cu 37 milioane locuitori, care ocupa 205.000 kmp. Este o populaţie mai densă decât a României. Au venit acolo, atraşi de rezervele mari de petrol şi cărbune, pe baza cărora s-a dezvoltat o industrie modernă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » 23 ianuarie, 1556: OMENIREA s-a confruntat cu cel mai violent CUTREMUR din istorie