Meniu
Search
x

24 ianuarie, Mica Unire. Ce s-a întâmplat în această zi, în 1859

De Redactia Observator la 23.01.2022, 14:02

Românii marchează pe 24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor, din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică al liderilor din cele două principate româneşti Moldova şi Ţara Românească şi prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Reclamă
24 ianuarie, Mica Unire. Ce s-a întâmplat în această zi, în 1859

24 ianuarie, Mica Unire. Ce s-a întâmplat în această zi, în 1859 - Profimedia Images / Hepta

Pe 24 ianuarie sărbătorim Mica Unire

Reclamă

Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la Bucureşti ca domnitor al Ţării Româneşti, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iaşi domnitor al Moldovei, este ziua când s-au împlinit aspiraţiile naţionale ale revoluţionarilor de la 1848 care înscriseseră în programele lor idealul unirii Principatelor drept "cheia de boltă fără de care s-ar prăbuşi întreg idealul naţional.

Actul istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859, despre care Mihail Kogălniceanu spunea că este "actul întregii naţiuni române", a rămas un moment decisiv în istoria românilor, pentru că recunoaşterea internaţională a Unirii şi măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obţinerea şi recunoaşterea independenţei României în anii 1877 - 1878 şi la îndeplinirea idealului naţional de unire a tuturor românilor în 1918. În egală măsură, momentul 24 ianuarie 1859 a fost primul pas făcut de naţiunea română pe drumul modernităţii şi al integrării europene.

Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza

Pe acelaşi subiect

Dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza domn al Moldovei, la 5/17 ianuarie 1859, şi , apoi, al Ţării Româneşti la 12/24 ianuarie 1859 a însemnat un succes hotărâtor în lupta pentru Unire, dubla alegere reprezentând începutul procesului de constituire, pe baze moderne, a statului naţional român.

Reclamă

Cu toate că se aflau, încă, sub suzeranitatea Porţii şi sub garanţia colectivă a puterilor (Franţa, Rusia, Marea Britanie, Prusia şi Regatul Sardiniei), Principatele Române au desfăşurat între 1859-1861 o serie de acţiuni de politică externă de o deosebită importanţă pentru desăvârşirea unităţii statale a întregii naţiuni: desăvârşirea Unirii, apărarea autonomiei ţării şi pregătirea cuceririi independenţei.

Într-o primă etapă, Principatele Unite au beneficiat de sprijinul a cinci puteri europene, doar Imperiile otoman şi habsburgic au refuzat însă accepte acest fapt împlinit. Astfel, pentru a se obţine învestitura puterii suzerane şi a se acţiona eficient în vederea obţinerii recunoaşterii unirii, au fost trimise la Constantinopol două delegaţii, ulterior contopite într-una singură, condusă de Costache Negri, şi s-a folosit sistemul misiunilor speciale, Principatele neavând dreptul reprezentării diplomatice permanente. Cei cărora li se datorează recunoaşterea dublei alegere au fost însărcinaţii cu misiuni speciale - Vasile Alecsandri, Ştefan Golescu, Ludovic Steege, Dumitru Brătianu, Ioan Bălăceanu etc. - precum şi delegaţilor de la Constantinopol.

Conferinţa reprezentanţilor Puterilor garante (Franţa, Rusia, Marea Britanie, Prusia şi Regatul Sardiniei) a început la 26 martie/7 aprilie 1859, la Paris. Puterile garante au recunoscut dubla alegere la data de 1/13 aprilie, mai puţin Imperiile otoman şi habsburgic. Complicarea situaţiei internaţionale în urma izbucnirii războiului franco-austro-sard a întârziat recunoaşterea dublei alegeri de către ultimele două puteri garante, dar ele au fost obligate să încerce atenuarea asperităţilor. 

Austria a recunoscut de facto, la 2/14 mai 1859, dubla alegere, reluând legăturile cu cele două guverne româneşti. Tărăgănarea negocierilor privind recunoaşterea dublei alegeri de către Imperiul otoman, l-a determinat pe Alexandru I. Cuza să aibă în vedere şi eventualitatea definitivării Unirii printr-o acţiune naţională, concentrând cele două armate în tabăra de la Floreşti, în judeţul Prahova.

În cadrul celei de-a treia şedinţe a Conferinţei de la Paris, din 25 august/6 septembrie, toate cele şapte puteri au recunoscut dubla alegere. Principatele Unite au arătat Europei că Unirea realizată în persoana domnitorului era opera poporului român şi că se urmărea o nouă afirmare a ţării printre statele europene.

În vara anului 1860, Alexandru Ioan Cuza a pregătit un memoriu către puteri, prin care cerea desăvârşirea Unirii şi lărgirea bazei electorale. Evenimentele internaţionale, în special procesul de unificare a Italiei, care se afla în plină desfăşurare, şi problema siriană, n-au permis prezentarea acestui memoriu decât în decembrie 1860. Dar şi până atunci orice moment a fost folosit pentru susţinerea cerinţelor poporului român.

Au început din nou un şir lung de tergiversări diplomatice. În cele din urmă, la 19 aprilie/1 mai 1861, o circulară otomană a invitat puterile garante la o înţelegere diplomatică în cadrul unei conferinţe consacrate problemelor puse de Principate şi, îndeosebi, problemei Unirii. Poarta limita însă durata Unirii administrative la domnia lui Cuza şi încerca să dobândească un drept de intervenţie peste Dunăre.

Pe lângă activităţile cabinetului domnesc, condus de Arthur Baligot de Beyne, ale lui Costache Negri, agentul Principatelor pe lângă Poartă, şi ale lui Vasile Alecsandri, trimis în misiune la Paris, în vara anului 1861 s-au folosit alte două delegaţii speciale. Prima, sosită la Constantinopol cu prilejul înscăunării noului sultan Abdul-Aziz, a discutat fără succes eventualitatea proclamării Unirii doar cu asentimentul tacit al Porţii. Cea de-a doua, trimisă la Livadia, în Crimeea, a fost bine primită, Rusia neopunându-se realizării Unirii depline, deşi guvernul ţarist făcea presiuni pentru ca guvernele Principatelor să fie încredinţate grupărilor conservatoare.

La 13/25 septembrie 1861 şi-a deschis lucrările Conferinţa reprezentanţilor Porţii Otomane şi ai Puterilor garante. Negocierile au durat foarte mult deoarece Poarta pretindea dreptul de intervenţie militară în Principate. Într-un sfârşit, un consens a fost stabilit în cadrul Conferinţei la 22 decembrie/4 decembrie, când Poarta Otomană a emanat ''Firmanul de organizare administrativă a Moldovei şi Valahiei'' prin care admitea unirea administrativă şi politică a Principatelor: reunirea ministerelor de la Iaşi şi Bucureşti într-un singur guvern şi a Adunărilor Elective într-una singură, suspendarea activităţii Comisiei Centrale de la Focşani, menţinerea frontierei dintre cele două ţări, institutirea în fiecare principat a câte unui unui consiliu provincial, ce urma să fie consultat asupra tuturor legilor şi regulamentelor de interes local, potrivit ''Istoriei României în date'' (Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2003).

Costache Negri comunica, la 24 noiembrie/6 decembrie 1861, trimiterea firmanului către ţară. În mesajul său, cu prilejul deschiderii Corpurilor Legiuitoare de la Iaşi din 3/15 decembrie 1861, domnitorul Alexandru I. Cuza, anunţa că ''Înalta Poartă precum şi toate puterile garante'' au aderat la Unirea Principatelor, care va fi aşa cum ''România o va simţi şi o va dori''.

Proclamând Unirea la 11/23 decembrie 1861, domnitorul Alexandru I. Cuza a prezentat-o ca izbândă a poporului român şi nu ca un dar al puterilor din afară: ''Unirea este îndeplinită, naţionalitatea română este întemeiată. Acest fapt măreţ, dorit de generaţiile trecute, aclamat de corpurile legiuitoare, chemat cu căldură de noi, s-a recunoscut de Înalta Poartă şi de puterile garante... Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie'', potrivit lucrărilor ''O istorie sinceră a poporului român'' (Florin Constantiniu, Ed. Univers Enciclopedic, 2008) şi ''Istoria României în date'' (Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2003).

Izbânda s-a materializat prin crearea primului guvern unitar al României, la 22 ianuarie/3 februarie 1862, şi a primului Parlament al României, deschis la 24 ianuarie/5 februarie la Bucureşti, devenit capitala ţării.

Ce evenimente au loc în țară pe 24 ianuarie 2022

Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu autorităţile centrale şi locale, va organiza luni, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

În Bucureşti, de la ora 11,00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, va avea loc o ceremonie în cadrul căreia vor fi decorate Drapelele de Luptă ale Brigăzii 282 Blindată "Unirea Principatelor", Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice "Alexandru Ioan Cuza" şi Batalionului 284 Tancuri "Cuza Vodă", informează MApN, într-un comunicat transmis Agerpres.

De asemenea, de la ora 12,30, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei Române, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori, în organizarea Prefecturii Capitalei şi a MApN.

Un moment dedicat Zilei Unirii Principatelor se va desfăşura, de la ora 14,00, şi la Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", din Bucureşti. Cu acest prilej, va avea loc vernisajul expoziţiei intitulate "Armata Română în epoca Principelui Alessandru Joan 1".

Tot cu prilejul celebrării celor 163 de ani de la Mica Unire, mai multe clădiri vor fi iluminate, începând cu ora 18,00, în culorile steagului naţional - Palatul Culturii din Timişoara, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Teatrul Naţional de Operetă şi Musical "Ion Dacian" din Bucureşti, Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti, Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi", Biblioteca Naţională a României şi sediul Ministerului Culturii.

La Iaşi, în contextul Zilei Unirii Principatelor Române, vor putea fi vizitate Muzeul Unirii şi Palatul "Alexandru Ioan Cuza" de la Ruginoasa, în ziua de 24 ianuarie, cu program normal de vizitare.

Tradiţionalul turneu anual la Iaşi al Teatrului Naţional din Chişinău, organizat cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, se va desfăşura pe 23 şi 24 ianuarie, pe scena instituţiei ieşene de teatru. La Sala Mare se va juca duminică, de la ora 19,00, spectacolul "Hamlet în sos picant", în regia lui Alexandru Cozub. Luni, de la aceeaşi oră, va fi prezentat spectacolul "Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal", de Matei Vişniec, în regia lui Cristian Hadji-Culea.

Evenimente online care au loc pe 24 ianuarie 2022

Muzeul Naţional "George Enescu" va difuza pe site-ul instituţiei şi pagina sa de Facebook, începând cu ora 12,00, în ciclul "Maeştri ai componisticii româneşti", înregistrări live din recitalul "Cadouri muzicale" susţinut la Casa Memorială "George Enescu", Sinaia (din 29 decembrie 2021). Programul cuprinde lucrări de George Enescu şi Hilda Jerea. Interpreţii sunt Aron Cavassi - vioară, Dan Cavassi - violoncel şi Eliza Puchianu - pian.

TNB-TV, canalul YouTube al TNB, prezintă, începând cu ora 18,00, conferinţa "Interesul naţional şi actualitatea suveranităţii. Politica externă a României şi paradigm învingătorului", susţinută de Bogdan Aurescu, în 2013, la Teatrul Naţional Bucureşti. 

Reclamă

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citește și
recomandari pe a1.ro
Zeci de cazuri suspecte de infectare la om cu "variola maimuței". Care sunt simptomele raportate în micile focare din Europa
Zeci de cazuri suspecte de infectare la om cu "variola maimuței". Care sunt simptomele raportate în micile focare din Europa
PARTENERI
Exclusiv. Dragnea Jr a dat lovitura în afaceri. A făcut milioane de euro în 2021 și a devenit cel mai bogat moșier din Teleorman
Fanatik.ro
Exclusiv. Dragnea Jr a dat lovitura în afaceri. A făcut milioane de euro în 2021 și a devenit cel mai bogat moșier din Teleorman
Exclusiv. Dragnea Jr a dat lovitura în afaceri. A făcut milioane de euro în 2021 și a devenit cel mai bogat moșier din Teleorman
Singura plajă din România inclusă în topul celor mai frumoase plaje din lume. De ce trebuie să o vizitezi şi tu / FOTO
spynews.ro
Singura plajă din România inclusă în topul celor mai frumoase plaje din lume. De ce trebuie să o vizitezi şi tu / FOTO
Singura plajă din România inclusă în topul celor mai frumoase plaje din lume. De ce trebuie să o vizitezi şi tu / FOTO
Românce,sclave pe ogoarele din Italia.„Abuzurile au loc în văzul tuturor!”Cu cât e plătită o zi de muncă
libertatea.ro
Românce,sclave pe ogoarele din Italia.„Abuzurile au loc în văzul tuturor!”Cu cât e plătită o zi de muncă
Românce,sclave pe ogoarele din Italia.„Abuzurile au loc în văzul tuturor!”Cu cât e plătită o zi de muncă
Horoscopul zilei de 20 mai 2022. Racii cunosc oameni noi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine
Horoscopul zilei de 20 mai 2022. Racii cunosc oameni noi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 20 mai 2022. Racii cunosc oameni noi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
E acuzată că îl înșală pe fotbalist cu un coleg. Imagini incredibile cu iubita lui Joao Felix, gestul făcut în public este clar
GSP
E acuzată că îl înșală pe fotbalist cu un coleg. Imagini incredibile cu iubita lui Joao Felix, gestul făcut în public este clar
E acuzată că îl înșală pe fotbalist cu un coleg. Imagini incredibile cu iubita lui Joao Felix, gestul făcut în public este clar
Autorul hitului „Omul bun și pomul copt”, condamnat pentru corupție, după 14 ani de la încasarea unei mite de 400.000 de lei
Ziare.com
Autorul hitului „Omul bun și pomul copt”, condamnat pentru corupție, după 14 ani de la încasarea unei mite de 400.000 de lei
Autorul hitului „Omul bun și pomul copt”, condamnat pentru corupție, după 14 ani de la încasarea unei mite de 400.000 de lei
De ce ciupesc țântarii unii oameni mai mult decât alții. Răspunsul experților
Useit
De ce ciupesc țântarii unii oameni mai mult decât alții. Răspunsul experților
De ce ciupesc țântarii unii oameni mai mult decât alții. Răspunsul experților
Cum trebuie să închizi computerul Windows, de fapt. Cei mai mulți utilizatori o fac greșit
Useit
Cum trebuie să închizi computerul Windows, de fapt. Cei mai mulți utilizatori o fac greșit
Cum trebuie să închizi computerul Windows, de fapt. Cei mai mulți utilizatori o fac greșit
Garda de Mediu a amendat cu 50.000 de lei două instituții ale Primăriei Capitalei pentru că depozitau ilegal deșeuri
Wall Street
Garda de Mediu a amendat cu 50.000 de lei două instituții ale Primăriei Capitalei pentru că depozitau ilegal deșeuri
Garda de Mediu a amendat cu 50.000 de lei două instituții ale Primăriei Capitalei pentru că depozitau ilegal deșeuri
Ce s-a ales de sotul Israelei? Liviu Arteni si-a schimbat viata! Ce a ajuns sa faca? Tot gratie Israelei
redactia.ro
Ce s-a ales de sotul Israelei? Liviu Arteni si-a schimbat viata! Ce a ajuns sa faca? Tot gratie Israelei
Ce s-a ales de sotul Israelei? Liviu Arteni si-a schimbat viata! Ce a ajuns sa faca? Tot gratie Israelei
Germania nu vrea ca procesul de aderare a Ucrainei la UE să fie grăbit
9am
Germania nu vrea ca procesul de aderare a Ucrainei la UE să fie grăbit
Germania nu vrea ca procesul de aderare a Ucrainei la UE să fie grăbit
Instanța A DECIS. Ce se va întâmpla cu cele două fetițe ale Alinei Sorescu și Alexandru Ciucu!
bzi.ro
Instanța A DECIS. Ce se va întâmpla cu cele două fetițe ale Alinei Sorescu și Alexandru Ciucu!
Instanța A DECIS. Ce se va întâmpla cu cele două fetițe ale Alinei Sorescu și Alexandru Ciucu!
Anahí și-a sărbătorit ziua de naștere. Fosta membră RBD a postat un videoclip emoționant în mediul online
tvhappy.ro
Anahí și-a sărbătorit ziua de naștere. Fosta membră RBD a postat un videoclip emoționant în mediul online
Anahí și-a sărbătorit ziua de naștere. Fosta membră RBD a postat un videoclip emoționant în mediul online
Horoscop: Cele 10 secrete ale zodiei Gemeni
Kudika
Horoscop: Cele 10 secrete ale zodiei Gemeni
Horoscop: Cele 10 secrete ale zodiei Gemeni
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
money.ro
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
NU RATA
Andriy Shevchenko, elogiu pentru Robert Lewandowski: „A ajutat cel mai mult Ucraina!”. Anunț emoționant în plin război
Andriy Shevchenko, elogiu pentru Robert Lewandowski: „A ajutat cel mai mult Ucraina!”. Anunț emoționant în plin război
Insula Iubirii sezonul 6. Cine sunt Ionuț Bârlădeanu și Catrinela (Katy) Cursaru, noul cuplu intrat în emisiune. Cu ce se ocupă
Insula Iubirii sezonul 6. Cine sunt Ionuț Bârlădeanu și Catrinela (Katy) Cursaru, noul cuplu intrat în emisiune. Cu ce se ocupă
RECOMANDĂRI
Război Rusia - Ucraina, ziua 85 LIVE TEXT
Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 85 LIVE TEXT. Rusia cere ridicarea sancţiunilor pentru a debloca porturile ucrainene. Kremlin: 1.730 de luptători de la Azovstal s-au predat

Război Rusia - Ucraina, ziua 85. Au trecut mai bine de 80 de zile de la momentul 24 februarie, în care Rusia invada pentru...

Publicat la ora 15:28
Război Rusia - Ucraina, ziua 85 LIVE TEXT. Rusia cere ridicarea sancţiunilor pentru a debloca porturile ucrainene. Kremlin: 1.730 de luptători de la Azovstal s-au predat
Unul dintre comandanții Batalionului Azov refuză să se predea. Mesajul transmis din interiorul uzinei Azovstal

Unul dintre comandanții Batalionului Azov refuză să se predea. Mesajul transmis din interiorul uzinei Azovstal

Publicat la ora 15:00
Unul dintre comandanții Batalionului Azov refuză să se predea. Mesajul transmis din interiorul uzinei Azovstal
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Zelenski râde de arma cu laser a lui Putin: Rusia rămâne fără rachete și caută ”wunderwaffe”. Arată eșecul invaziei

Publicat la ora 13:19
Zelenski râde de arma cu laser a lui Putin: Rusia rămâne fără rachete și caută ”wunderwaffe”. Arată eșecul invaziei
Sedinta de Guvern, 18 mai 2022

Guvernul ia în calcul modificarea cotelor TVA la anumite produse - surse

Publicat la ora 12:19
Guvernul ia în calcul modificarea cotelor TVA la anumite produse - surse