25 decembrie 1989: Judecata și execuția soților Ceaușescu. Primul Crăciun liber
Se împlinesc 26 de ani de la primul Crăciun fără dictatură
Se împlinesc 26 de ani de la primul Crăciun fără dictatură. Este vorba despre Crăciunul Revoluţiei din 1989. Un Crăciun care a început pentru prima dată cu slujba de la Patriarhie şi s-a încheiat cu un eveniment care a schimbat istoria României - judecarea şi execuţia soţilor Ceauşescu.
25 Decembrie 1989, prima zi de Crăciun. Începea să se instaleze liniştea, după zile întregi de haos. Titlurile ziarelor anunţau victoria împotriva dictaturii: „Doborârea tiraniei - cel mai splendid dar pe care şi l-a oferit poporul român de Crăciun”.
La 80 de kilometri de Capitală, la Târgovişte, la ora 13 şi 20 începea procesul lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu, judecaţi de un tribunal militar excepţional. La 14 şi 30 de minute, procesul se termina. După alte zece minute, instanţa îi condamna la moarte. Pe toată durata procesului, Nicolae Ceauşescu nu a recunoscut legitimitatea completului de judecată.
Judecătorul a admonestat-o în repetate rânduri pe Elena Ceauşescu şi i-a reproşat titlurile academice furate.
- "Stegarul dac", ridicat de polițiști din fața Tribunalului. A fost urcat într-o ambulanță și dus la spital
- "Stegarul dac", sub control judiciar. Îi este interzis să participe la adunări publice
- Tentativă de suicid la metrou. O minoră s-ar fi aruncat în faţa trenului, când intra în staţia de la Eroilor
- Capitala şi 10 judeţe, sub cod galben de vreme severă în următoarele ore
- Tramvaiul 41, blocat după coliziunea cu un Logan. STB a înfiinţat o linie specială pentru preluarea călătorilor
Nicolae Ceauşescu a fost întrebat insistent şi despre banii depozitaţi în străinătate. Patru sute de mii de dolari în conturi din Elveţia, a spus judecătorul. La zece minute de la pronunţarea sentinţei, cei doi au fost duşi în faţa plutonului de execuţie şi împuşcaţi. Elena Ceauşescu a cerut să nu fie separaţi şi legaţi la mâini.
„Dacă vreţi să ne omorâţi, ne omorâţi pe amândoi! Nu, nu ne legaţi, nu e nevoie să ne legaţi! Nu, nu ne legaţi. Mă, copii, mă, mă copii!”, a spus Elena Ceaușescu. Ziua aceea de Crăciun s-a încheiat cu românii în faţa televizoarelor, aşteptând filmul TVR despre proces şi execuţie.
Despre verdictul din procesul soţilor Ceauşescu a existat şi o altă versiune, susţinută de Asociaţia 21 Decembrie. Cum că Ion Iliescu ar fi cerut comutarea pedepsei cu moartea în detenţie pe viaţă. Revoluţionarii au prezentat copia unui presupus decret semnat de Ion Iliescu, dar nu au putut face dovada cu un document original.
25 decembrie 1989 este și ziua în care Televiziunea Româna transmitea pentru prima dată, în direct, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰