Antena Meniu Search
x

3 aprilie 1973: Convorbirile telefonice "la mobil" au implinit 40 de ani. Martin Coooper, "pionierul"

Acum patru decenii, de la un telefon mobil cantarind 794 de grame, Martin Cooper, de la Motorola, realiza prima convorbire "mobila". Isi suna "dusmanul" sa-l anunte ca a reusit!

3 aprilie 1973 a picat intr-o marti. De dimineata, Martin Cooper, Manager General la Divizia de Comunicare a Motorola, s-a gandit: "Acum e ziua!" Batea-n 40 de primaveri, de ceva vreme lucra la asta, facuse probe, nu avea cum sa greseasca. Da, stia toate povestile!

Pe la 1857, Antonio Meucci concepuse un dispozitiv de vorbit la distanta. Sotia sa era bolnava, afectata de reumatism, dormea la etaj, el, lucra la parter. De doi ani obosise sa tot urce scarile, asa ca descoperise ceva. Nu avusese bani sa patenteze afacerea, asa ca Alexander Graham Bell, pe care toti il recunosc drept "taticul telefonului", o facuse. Chiar si inaintea lui Elisha Gray. Thomas Alva Edison, poate cea mai luminata minte pe care o daduse omenirea aceasta, modernizase aparataura, dar, pana atunci, in 1973, nimeni nu vorbise la o instalatie "mobila".

Iscoadele il informasera ca si cei de la AT&T lucrau la aceeasi "problema", asa ca era un fel de care termina primul. Repede si bine! Smecherii aveau, deja, in masini, "mobile": acele "caramizi" conectate, prin fire, la un fel de geanta diplomat, greoaie. Astea nu se puneau! El dorea altceva. S-a dus in centrul New Yorkului, ca umilinta sa fie si mai mare. A format numarul, pe telefonul fix, de pe un "Motorola DynaTac 8000X". Greu de 794 de grame, 33 centimetri inaltime, dur. A sunat o data, de doua ori, la al treilea "tzarrr" a raspuns. Era Joe Engel, "colegul" de la AT&T. "Logic, nu i-a parut bine!", isi aduce aminte Cooper. Prima convorbire telefonica fusese realizata!

Articolul continuă după reclamă

Astazi, la 40 de ani de atunci, Martin, ajuns la 84 de primaveri, nu concepe viata fara munca. Inca se gandeste ce sa mai "nascoceasca"...

 
 
 
 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
V-aţi gândit să renunţaţi la maşină din cauza scumpirilor repetate la pompă?
Observator » Evenimente » 3 aprilie 1973: Convorbirile telefonice "la mobil" au implinit 40 de ani. Martin Coooper, "pionierul"