Antena Meniu Search
x

30 octombrie – zi BLESTEMATĂ pentru România: În urmă cu 45 de ani, 89 de români mureau în tăcere la Certej. Patru decenii mai târziu, 64 de tineri sfârşeau în tragedia de la Colectiv (FOTO + VIDEO)

Tragedia de la Colectiv rămâne în gândurile românilor şi în istoria ţării drept una dintre cele mai crunte. Nimeni nu şi-ar fi dorit să asiste la o asemenea dramă, la imagini şi înregistrări care surprind durerea părinţilor, rudelor şi a prietenilor.

Tragedia de la Colectiv rămâne în gândurile românilor şi în istoria ţării drept una dintre cele mai crunte. Nimeni nu şi-ar fi dorit să asiste la o asemenea dramă, la imagini şi înregistrări care surprind durerea părinţilor, rudelor şi a prietenilor.

Ziua de 30 octombrie pare a fi una blestemă pentru România. Puţini dintre noi ştiu că, la 30 octombrie 1971, a avut loc accidentul ecologic de la Certej, în Hunedoara, unde au murit oficial 89 de români şi peste 70 au fost răniţi.

Totul s-a petrecut la ora 5 dimineaţă, când digul de la barajul steril al exploatării miniere Certej s-a rupt. Moartea a venit în doar câteva minute, când şase blocuri de locuinţe cu 25 de apartamente, un cămin de 30 de camere, şapte locuinţe individuale şi 24 de gospodării au fost rase de pe faţa pământului.

La momentul respectiv, autorităţile au raportat 48 de morţi. Neoficial, martorii tragediei au declarat că numărul victimelor ar fi fost de ordinul sutelor (180-200 de persoane), între care familii întregi.

Tragedia de la Certej a fost cumplită: victimele au murit în chinuri groaznice, cianura arzându-le complet faţa, multe dintre ele fiind îngropate ca nişte animale.

Cei intervievaţi vorbeau de cadavre fără haine şi despre cum s-au luptat să îi scoată pe supravieţuitori din smârcul cu cianură, spălandu-le de nămolul care le intrase în gură.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

“Era vineri dimineaţă, la ora 5:00, când am simţit că baraca se zguduia. Când am văzut că un mal albui, ca smântâna, vine de pe deal. Vecinul, care era miner, venise din schimbul doi, şi-a luat lampa şi a ieşit afară şi atunci şi-a dat seama: “Să ştii că s-a rupt decantorul”, povesteşte unul dintre martorii tragediei.

“Atunci a distrus casa lui frate meu, în casă au murit 3, un băiat căsătorit de două luni, de 24 de ani, sora de 26 de ani şi un copil. Şi una a scăpat. Am auzit-o pe ea ţipând, vino că la noi s-a băgat o maşină în casă. Dar jumătate de casă nu mai era, suflul acela puternic a tăiat-o, aşa cum ai tăia-o cu drujba. Nu a mai fost nimic, nici cărămidă, nimic”, povesteşte Ioan Chirlă.

30 octombrie 2015 – 64 de morţi, familii îndoliate şi multe întrebări fără răspunsuri

Peste 44 de ani, în noaptea de 30 octombrie 2015, un incendiu cuprinde clubul Colectiv, unde sute de tineri veniseră să se distreze. Niciunul dintre ei nu gândea că va fi clubul care îi va duce în mormânt.

Explozia de la Colectiv a ucis pe loc 26 de suflete, apoi 38 s-au stins pe paturile de spital româneşti sau din străinătate, din cauza arsurilor suferite.

Astăzi, la un an de la Colectiv, autorităţile ridică din umeri, famiiile îndoliate îşi plâng durerea, iar nouă nu ne mai rămâne decât să ne amintim de cei 64 de tineri care au plecat mult prea devreme din această lume.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » 30 octombrie – zi BLESTEMATĂ pentru România: În urmă cu 45 de ani, 89 de români mureau în tăcere la Certej. Patru decenii mai târziu, 64 de tineri sfârşeau în tragedia de la Colectiv (FOTO + VIDEO)