Antena Meniu Search
x

39 de ani de la cel mai CUMPLIT CUTREMUR! Sute de mii de morţi şi un oraş ras de pe faţa pământului

În urmă cu 39 de ani, oraşul Tangshan, China, era ras de pe faţa pământului. Un cutremur de 8,2 grade pe scara Richter a lovit mişeleşte noaptea, ucigând sute de mii de oameni

În urmă cu 39 de ani, oraşul Tangshan, China, era ras de pe faţa pământului. Un cutremur de 8,2 grade pe scara Richter a lovit mişeleşte noaptea, ucigând sute de mii de oameni

Cu doar un an înainte de dezastru, cercetătorii chinezi au prevăzut cu succes un cutremur cu suficient timp înainte pentru a evacua populaţia şi a se salva un număr cât mai mare de vieţi omeneşti.

Practic, caracterul "ca din senin" al producerii acestui seism enorm a distrus speranţele oamenilor de ştiinţă în ceea ce priveşte posibilitatea prevederii pe termen scurt a cutremurelor.

28 iulie 1976 – ZIUA FATIDICĂ

Sistemul de monitorizare a cutremurelor a dat greş chiar în ziua de 28 iulie. Natura a fost cea care s-a dat de gol, dar nu a contat. Cu doar trei zile înainte de dezastru, apa care ieşea din pământ devenise roz, un miros puternic de gaz se simţea în aer, iar animalele erau extreme de agitate. Nimic din toate astea nu avea să schimbe ceea ce a urmat.

3:42 AM, ora locală, la 10 kilometri adâncime, PĂMÂNTUL DUCEA UN RĂZBOI

Energia mişcării s-a transmis prin straturile de pământ, iar când a ajuns la suprafaţă, aceasta s-a rotit în sensul acelor de ceasornic câteva secunde, apoi în sens invers, după care s-a repezit în sus. Acest gen de mişcări violente ale solului au dărâmat 96% din case (650.000 în total), şi 90% din fabrici.

Sute de mii de oameni care dormeau în paturile lor au murit pe loc, sute de mii au fost răniţi şi mii de decese au fost provocate ulterior de răni şi boli, în special de febră tifoidă, dizenterie, gripă şi encefalită.

Toate cele patru spitale din Tangshan au fost făcute una cu pământul, omorându-i pe toţi cei dinăuntru. Practic, privit de sus, oraşul arăta complet “aplatizat".

Ziaristul Peter Griffith scria în ziarul Times (Londra): „Transformarea peisajului rural aproape normal în scene ale distrugerii urbane este rapidă şi şocantă. Acum, trenul trece în viteză printre timpurile unduitoare de grâu, iar în minutul următor se târăşte prin deşertul ruinelor care se întinde cât vezi cu ochii.”

REPLICA a luat şi ea vieţi omeneşti!

Tributul de morţi a crescut şi din cauza distrugerilor provocate de replica cutremurului care s-a produs în după-amiaza zilei următoare şi a avut o magnitudine de 7,1, desăvârşind astfel opera cutremurului iniţial.

În timp ce supravieţuitorii săpau printre ruine încercând să mai salveze răniţi sau să-şi recupereze obiectele, cutremurul cu magnitudinea de 7,1 a lovit nemilos, spulberând aproape tot ce mai rămăsese în picioare.

A fost distrusă o centrală hidroelectrică importantă, podurile s-au prăbuşit, rezervoarele de apă s-au dărâmat. Toate şoselele din regiune au fost distruse şi peste 400 de kilometri de şine de cale ferată au devenit inutilizabile din cauza cutremurului, ceea ce a îngreunat sarcina echipelor de salvare care încercau să ajungă la Tangshan.

BEIJING-ul a aflat de CATASTROFĂ abia după câteva ore

Liniile telefonice şi radio au fost distruse, şi locuitorii capitalei chineze, Beijing, au aflat de cutremur abia după câteva ore.

BILANŢ ÎNGROZITOR!

Imposibilitatea anunţării populaţiei a ceea ce avea să urmeze a făcut ca guvernul chinez să nu publice niciodată bilanţul real al dezastrului. China a declarat iniţial că numărul morţilor se ridică la 655.000, dar după aceea a susţinut că acesta a fost între 240.000 şi 255.000, cifră pe care mulţi experţi o consideră prea scăzută. Într-o carte scrisă în 1988 de Serviciul Chinez de Seismologie se afirmă că în acest cutremur nu au murit decât 242.419 oameni.

Pentru reconstruirea oraşului Tangshan, statul chinez a alocat în primii zece ani de după cutremur fonduri de 4,3 miliarde de yuani, a dispus mari cantităţi de materiale de construcţie, a mobilizat din întreaga ţară mai mult de 3.000 de specialişti şi 270.000 de constructori în campania de reconstrucţie de o amploare fără precedent.

În doar zece ani a fost ridicat un nou oraş Tangshan.

În al doilea deceniu de după cutremur, municipiul Tangshan a pus în aplicare programe de relansare economică, rata medie anuală de creştere a produsului intern brut a atins 18,5%, superioară celei pe plan naţional. Oraşul Tangshan a renăscut ca important oraş industrial în ultimul secol.

În 2009, PIB-ul realizat de Tangshan a fost de 378,1 miliarde de yuani, cifră care a situat Tangshanul pe locul 19 în clasamentul oraşelor din întreaga Chină. Faţă de anul 1975 înainte de seism, volumul economiei din Tangshan a crescut de 46 de ori.

Citeşte şi 10 nov. 1940: România, zguduită de un cutremur devastator: 7,4 grade, 1.000 de morţi în doar trei minute

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » 39 de ani de la cel mai CUMPLIT CUTREMUR! Sute de mii de morţi şi un oraş ras de pe faţa pământului