Antena Meniu Search
x

Video 500 de replici după cutremurul din Gorj. Zecile de clădiri afectate de seism, expertizate de un singur om

Ziua şi cutremurul în Gorj. Un nou seism puternic, de 4,3, a zguduit Oltenia, în urmă cu puţin timp. Şi de această dată, localnicii l-au simţit din plin. Între timp, autorităţile din Gorj încă numără pagubele. Doar că sarcina expertizării zecilor de clădiri afectate cade pe umerii unui singur om. În judeţ, există un singur specialist în structuri de rezistenţă, şi acela trecut de mult de vârsta pensionării. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 17.02.2023, 14:50

Vezi și

Ultima replică a fost resimțită cel mai puternic în special în zona centrală, în clădirile înalte. Foarte muli oameni au coborât din apartamente imediat ce și-au dat seama că are loc un nou cutremur. 

Angajații au ieșit și ei din sediile instituțiilor unde lucrau, așa cum s-a întâmplat cu cei din clădirea unde funcționează Prefectura Gorj și Consiliul Județean. Imoblul a fost evacuat și zeci de salariați au ieșit în curte. Foarte mulți dintre ei s-au învoit și astăzi nu s-au mai întors la muncă, alții și-au făcut curaj și s-au întors în birou. De altfel, chiar în acel moment se desfășura o ședință între președintele Consiliului Județean, cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și primarii localităților care au fost afectate de cutremurele care s-au produs în Oltenia, în această săptămână. Din fericire, nu a fost niciun apel la 112, iar autăritățile în continuare îndeamnă oamenii la calm, însă, evident, acest lucru este aproape imposibil, mai ales că nu sunt obișnuiți cu astfel de evenimente.

În Gorj, există un singur specialist în structuri de rezistenţă

Cât despre evaluarea tehnică a clădirilor care au fost afectate de cutremure, în județul Gorj există un singur expert care trebuie să verifce toate aceste imobile. În privința blocuilor de locuit din Târgu Jiu s-a stabilit deja că nu snt probleme, nefiind afectată structura de rezistență. Urmează să fie expertizate și mai multe școli. Cea mai dificilă este evaluarea clădirilor monument-istoric, cum este și cea în care funcționează Prefectura Gorj. De altfel, corpul de clădire care a fost realizat în anul 1900 a fost închis pentru angajați, care s-au mutat într-o altă parte a clădirii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » 500 de replici după cutremurul din Gorj. Zecile de clădiri afectate de seism, expertizate de un singur om