Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Foto A fost găsită crucea săsească din secolul 13, furată în 2016 din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie

O cruce din secolul 13, sustrasă încă din 2016 din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, judeţul Sibiu, a fost recuperată de poliţişti. Obiectul a fost găsit la un bărbat din Cisnădie, cercetat în prezent. Crucea este considerată cel mai vechi obiect de cult al comunităţii săseşti din Transilvania.

de Redactia Observator

la 27.07.2021 , 16:42

cruce săsească Conform legendei, crucea de procesiune a fost adusă de către primii reprezentanţi ai comunităţii săseşti stabiliţi în Transilvania - IPJ Sibiu

IPJ Sibiu a anunţat, marţi, recuperarea unui valoros obiect de cult. ”La data de 1 iulie 2016, printr-o plângere depusă şi înregistrată  la nivelul I.P.J. Sibiu, se reclama faptul că, în cursul zilei de 30 iunie 2016, din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, a fost sustrasă o cruce de procesiune, obiect de cult folosit ocazional şi în cadrul ceremoniilor religioase. Din primele cercetări efectuate de către poliţişti s-au conturat elementele specifice săvârşirii infracţiunii de furt calificat, fiind demarată o anchetă penală în vederea identificării autorului faptei şi recuperării bunului sustras”, au transmis poliţiştii.

Potrivit acestora, bunul cultural a fost pus în urmărire la nivel naţional şi internaţional, fiind implementat şi în baza de date a Interpol privind bunurile culturale sustrase. ”La data de 26 iulie a.c., s-a reuşit identificarea persoanei bănuite, un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Cisnădie, precum şi recuperarea bunului. În cursul zilei de 27 iulie, crucea de procesiune a fost restituită reprezentanţilor Bisericii Evanghelice din Cisnădie”, au mai precizat poliiştii.

Crucea în stil gotic, un obiect de o valoare inestimabilă

Articolul continuă după reclamă

Crucea procesională recuperată se afla în inventarul Bisericii Evanghelice din Cisnădie din anul 1911, dată la care a fost descoperită în osuarul lăcaşului de cult (aflat în subsolul unei vechi capele din imediata apropiere a bisericii). Această piesă a fost confecţionată în secolul 13 într-un atelier din vestul Europei şi are o valoare artistică excepţională prin compoziţia sa iconografică şi decorativă, caracteristice stilului gotic timpuriu.

Conform legendei, crucea de procesiune a fost adusă de către primii reprezentanţi ai comunităţii săseşti stabiliţi în Transilvania, fiind considerat cel mai vechi obiect de cult al acesteia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Evenimente » A fost găsită crucea săsească din secolul 13, furată în 2016 din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie