Antena Meniu Search
x

Video A intrat în valuri cu cadru pentru că "e prima dată când vin la mare după 7 ani". Reacţia femeii salvate în ultima clipă de turişti

Vacanţă la mal. Steagul roşu a fost arborat astăzi pentru a treia zi la rând în toate staţiunile de pe litoral. Vântul a bătut cu 65 de kilometri pe oră şi a stârnit valuri şi curenţi periculoşi. Turiştii au stat umăr la umăr pe ţărm, după ce vineri erau umăr la umăr în mare. 

de Redactia Observator

la 16.08.2023, 19:46

Vezi și

La Costineşti, unde un tânăr s-a înecat acum două zile, turiştii s-au aliniat pe ţărm. Au stat în apă doar până la glezne. Nu au îndrăznit să înainteze mai mult.

Turist: Suntem prudenţi. Iubim marea, o respectăm, altfel nu ne respectă nici ea.

Turist: E frumoasă şi aşa. Să sperăm că de mâine o să avem voie să intrăm în apă.

Dacă astăzi scăldatul a fost interzis, iar turiştii s-au bucurat de mare doar cu privirea, vineri săteau om lângă om în valuri. Unii au făcut haz de necaz - măcar băi de nisip să facă.

Steagul roşu arborat pe litoral. Unii turişti, însă, "se prefac că nu îl văd"

Salvamarii se plâng, însă, că nu toţi turiştii iau avertismentele lor în serios. O femeie care mergea cu cadrul a intrat în mare la Eforie Nord şi era să se înece. Norocul ei au fost doi turişti care au adus-o înapoi pe mal.

Turistă: Într-adevăr, trage foarte tare apa, recunosc. Şi recunosc că am făcut o greşeală. E prima dată când vin la mare după şapte ani.

Salvamar: Ea a intrat în apă şi am fluierat. Am zis să vină mai la mal că sunt valurile foarte puternice şi o vor dărâma. N-a vrut să înţeleagă şi au dărâmat-o. Am fost să o ajut şi-mi spunea că nu are nevoie.

Turistă: Li se pare că li se îngrădeşte un drept. Dar realmente mi se pare imposibil să înoate oricine. Nu am curaj să merg nici cinci metri în faţă.

Sfaturile specialiştilor: ce tehnică de înot trebuie să adopţi pentru a te menţine la suprafaţa apei 

Cei care se încăpăţânează să intre în apă când sunt valuri mari şi curenţi puternici pot să fie traşi într-o fracţiune de secundă la fundul apei. Cine este în pericol poate să se salveze dacă ştie ce să facă.

Răzvan Mateescu, cercetător ştiinţific: Nu înotăm împotriva curentului, înotăm paralel cu marea şi ieşim din curent şi venim către mal. Înotătorii obosesc înotând împotriva lui şi din această cauză colapsează, se panichează. Se duc la fund pentru că nu mai au putere să înoate.

Zonele care ascund curenţi puternici pot fi mortale, dar poţi să recunoşti pericolul dacă eşti atent.

Răzvan Mateescu, cercetător ştiinţific: Val în stânga, val în dreapta. Între ele este o zonă care aparent nu are valuri, dar este o zonă foarte periculoasă întrucât acolo este un curent de la mal către larg. 

Şase turişti au murit înecaţi în 24 de ore, în condiţiile în care era arborat steagul roşu. Iar patru au fost amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei pentru că nu respectat indicaţiile salvamarilor. De mâine, steagul roşu ar putea fi coborât. Vântul se va mai domoli, iar vor ajunge la 30 de grade Celsius. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » A intrat în valuri cu cadru pentru că "e prima dată când vin la mare după 7 ani". Reacţia femeii salvate în ultima clipă de turişti