Antena Meniu Search
x

Update A murit Episcopul Devei şi Hunedoarei. Avea COVID-19, cu plămânii afectaţi în proporţie de 85%

Preasfințitul Părinte Gurie, episcopul Devei și Hunedoarei, a murit joi. Acesta era internat cu Covid la Spitalul Județean de Urgență din Deva de aproape două săptămâni, cu plămânii afectați în proporție de 85%.

de Redactia Observator

la 22.10.2021, 12:14

Vezi și

UPDATE: Informația inițială potrivit cărua Episcopul Devei și Hunedoarei nu era vaccinat a fost infirmată de reprezentanții Bisericii: "Întrucât astăzi a apărut o știre falsă după plecarea din această viață a Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, vă rog sa primiți această mică, dar necesară precizare: Preasfințitul era vaccinat. Din nefericire s-a infectat și a ajuns la spital intr-o stare mai avansată a acestei perfide boli. Dumnezeu să odihnească sufletul bun și nobil al acestui vrednic slujitor al Bisericii lui Hristos!".

Știre inițială: Potrivit agenției de știri a Patriarhiei Române, Basilica, în urma îmbolnăvirii de Covid-19, Episcopul Devei și Hunedoarei fusese internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie, iar starea lui s-a agravat în urmă cu două zile și a fost intubat. ”Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul”, scrie Basilica.

"A intrat în stop cardio-respirator. S-au efectuat procedurile de recuscitare timp de 45 de minute. Din păcate, bolnavul nu a mai putut fi salvat", a declarat, pentru Agerpres, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, dr. Emil Stoica Mariş. ”Pacientul are o afectare pulmonară foarte mare. După ultima evaluare la tomograf s-a concluzionat că plămânii bolnavului au fost afectaţi în proporţie de 85%”, a precizat joi dimineață directorul medical al SJU Deva.

Cine a fost Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei

Pe acelaşi subiect

Ierarhul s-a născut în 31 decembrie 1968 în localitatea Huţa – Chiuieşti, județul Cluj. A urmat Şcoala generală cu clasele I-IV din satul natal şi clasele V-VIII la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca (1976-1984), Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988), Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992), Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996, cu licenţă).

Părintele a urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia, cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova și că încă de pe vremea când a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova a intrat ca frate la Mănăstirea Lainici, iar apoi a fost secretar de cabinet al mitropolitului Nestor Vornicescu. A fost tuns în monahism cu numele Gurie.

În iulie 2001 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar câteva săptămâni mai târziu, hirotonit arhiereu cu titlul „Strehăianul”, şi instalat la 5 august 2001. În urma înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în 29 octombrie 2009, a fost ales episcop titular al acesteia şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie acelaşi an.

Potrivit Basilica, a înfiinţat comunităţile ortodoxe române din Padova, Pordenone, Treviso şi Verona; a editat publicaţia lunară Lumină Lină a parohiei din Padova; a publicat diferite articole în presa religioasă din Italia (Oriente Cristiano, Difesa del popolo, II Gazzettino, Portavoce, ş.a.) dar şi în reviste din ţară. Din 2011 a predat la Facultatea de Teologie din Alba Iulia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » A murit Episcopul Devei şi Hunedoarei. Avea COVID-19, cu plămânii afectaţi în proporţie de 85%