Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update A murit Episcopul Devei şi Hunedoarei. Avea COVID-19, cu plămânii afectaţi în proporţie de 85%

Preasfințitul Părinte Gurie, episcopul Devei și Hunedoarei, a murit joi. Acesta era internat cu Covid la Spitalul Județean de Urgență din Deva de aproape două săptămâni, cu plămânii afectați în proporție de 85%.

de Redactia Observator

la 22.10.2021 , 12:14

UPDATE: Informația inițială potrivit cărua Episcopul Devei și Hunedoarei nu era vaccinat a fost infirmată de reprezentanții Bisericii: "Întrucât astăzi a apărut o știre falsă după plecarea din această viață a Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, vă rog sa primiți această mică, dar necesară precizare: Preasfințitul era vaccinat. Din nefericire s-a infectat și a ajuns la spital intr-o stare mai avansată a acestei perfide boli. Dumnezeu să odihnească sufletul bun și nobil al acestui vrednic slujitor al Bisericii lui Hristos!".

Știre inițială: Potrivit agenției de știri a Patriarhiei Române, Basilica, în urma îmbolnăvirii de Covid-19, Episcopul Devei și Hunedoarei fusese internat la Spitalul Județean de Urgență din Deva din data de 8 octombrie, iar starea lui s-a agravat în urmă cu două zile și a fost intubat. ”Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei s-a mutat la Domnul”, scrie Basilica.

"A intrat în stop cardio-respirator. S-au efectuat procedurile de recuscitare timp de 45 de minute. Din păcate, bolnavul nu a mai putut fi salvat", a declarat, pentru Agerpres, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, dr. Emil Stoica Mariş. ”Pacientul are o afectare pulmonară foarte mare. După ultima evaluare la tomograf s-a concluzionat că plămânii bolnavului au fost afectaţi în proporţie de 85%”, a precizat joi dimineață directorul medical al SJU Deva.

Vezi și

Cine a fost Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei

Pe acelaşi subiect

Ierarhul s-a născut în 31 decembrie 1968 în localitatea Huţa – Chiuieşti, județul Cluj. A urmat Şcoala generală cu clasele I-IV din satul natal şi clasele V-VIII la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca (1976-1984), Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988), Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992), Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996, cu licenţă).

Părintele a urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia, cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova și că încă de pe vremea când a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova a intrat ca frate la Mănăstirea Lainici, iar apoi a fost secretar de cabinet al mitropolitului Nestor Vornicescu. A fost tuns în monahism cu numele Gurie.

În iulie 2001 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar câteva săptămâni mai târziu, hirotonit arhiereu cu titlul „Strehăianul”, şi instalat la 5 august 2001. În urma înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în 29 octombrie 2009, a fost ales episcop titular al acesteia şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie acelaşi an.

Potrivit Basilica, a înfiinţat comunităţile ortodoxe române din Padova, Pordenone, Treviso şi Verona; a editat publicaţia lunară Lumină Lină a parohiei din Padova; a publicat diferite articole în presa religioasă din Italia (Oriente Cristiano, Difesa del popolo, II Gazzettino, Portavoce, ş.a.) dar şi în reviste din ţară. Din 2011 a predat la Facultatea de Teologie din Alba Iulia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?
Observator » Evenimente » A murit Episcopul Devei şi Hunedoarei. Avea COVID-19, cu plămânii afectaţi în proporţie de 85%