Antena Meniu Search
x

Accesul în restaurante și baruri s-ar putea face pe baza certificatului Covid. Ministrul Sănătății: Este o variantă de lucru

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat, luni seară, că incidenţa la nivel naţional este în prezent sub unu la mie, însă ritmul de creştere al infectărilor este mai mare decât cel estimat de specialişti în urmă cu o lună. În aceste condiţii, se fac pregătiri pentru momentul în care incidenţa va creşte şi se discută diferite scenarii pentru ca accesul la anumite activităţi să se facă doar pe baza certificatului care atestă vaccinarea. Astfel de documente s-ar putea solicita în locuri închise aglomerate, cum sunt mall-urile, restaurantele sau barurile.

de Redactia Observator

la 31.08.2021, 08:22

Accesul în restaurante și baruri s-ar putea face pe baza certificatului Covid. Ministrul Sănătății: Este o variantă de lucru
Accesul în restaurante și baruri s-ar putea face pe baza certificatului Covid. Ministrul Sănătății: Este o variantă de lucru - Hepta

”Sunt discuţii - între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, DSU, specialiştii de la INSP – referitoare la cum vom acţiona dacă cifrele incidenţei vor creşte semnificativ, dacă paturile din spitale vor începe să se umple. Avem câteva principii de la care plecăm: important este că ne dorim să ţinem şcolile deschise cât mai mult timp posibil. Aşa cum este în ordinul comun acum, până la 6 la mie incidenţă într-o localitate (...) dacă nu se întâmplă nimic deosebit în ceea ce priveşte situaţia infecţiilor la copii. Un al doilea obiectiv este să nu restricţionăm circulaţia persoanelor vaccinate şi al treilea este să ne străduim să nu închidem acele sectoare care au avut de suferit anul trecut, cum este HoReCa”, a declarat Ioana Mihăilă, potrivit News.ro.

Aceasta a explicat că s-a creat cadrul legal astfel încât certificatul verde europan să poată fi folosit şi la nivel naţional.  

”În funcţie de cum va evolua pandemia, vom vedea la care dintre activităţi vom verifica aceste certificate, permiţând accesul fie pe baza certificatului COVID, fie pe baza certificatului COVID care atestă vaccinarea, dacă ne referim la activităţi cu risc mai mare de transmitere, activităţi în spaţii închise, cu aglomerări”, a mai declarat Ioana Mihăilă.  

Mihăilă: În restaurante și baruri s-ar putea intra doar cu certificatul COVID

Pe acelaşi subiect

Întrebată dacă se va merge la mall, de exemplu, doar cu certificatul de vaccinare, Mihăilă a afirmat: ”Da, este o variantă de lucru, aşa cum o altă variantă este ca în restaurante sau în baruri – unde riscul de transmitere, nepurtând mască, este mare accesul să se facă pe baza certificatului. Aceste discuţii vot fi concretizate dacă incidenţa creşte”.  

Ministrul Sănătăţii a precizat că momentan situaţia nu este gravă, dar numărul de cazuri creşte semnificativ.  

”Acum incidenţa este de sub unu la mie, dar ritmul de creştere a infecţiilor este mai accelerat faţă de predicţiile INSP din urmă cu o lună. Creşterea este mai accelerată”, a mai afirmat Mihăilă.  

Guvernul a adoptat, luni seară, o ordonanţă care prevede că certificatele digitale COVID-19 pot fi utilizate şi pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării, testării sau trecerii prin boală a titularilor, iar termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid creşte la 48 de ore, de la 24 de ore, cum este în prezent. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Veţi mai comanda de pe Shein şi Temu dacă vor creşte taxele?
Observator » Evenimente » Accesul în restaurante și baruri s-ar putea face pe baza certificatului Covid. Ministrul Sănătății: Este o variantă de lucru