Antena Meniu Search
x

Update Acuzații grave pentru Donald Trump, în al doilea proces de impeachment. Apărarea lasă de dorit, fostul președinte ar fi făcut o criză de nervi

Cele mai grave acuzaţii aduse vreodată unui preşedinte sunt tranşate chiar acum în Senatul american. Donald Trump este acuzat de incitare la insurecţie. În ciuda mizei uriaşe, performanţele echipei de avocaţi a miliardarului lasă de dorit.

de Redactia Observator

la 10.02.2021, 22:56

Vezi și
  • Presa titrează că însuşi Trump a făcut o criză de nervi în timp ce urmărea discursul susţinut de avocatul apărării, Bruce Castor

UPDATE, 22.54: Madeleine Dean, membru în echipa pregătită pentru a-l pune sub acuzare pe Donald Trump, a precizat că specialiştii au analizat discursul transmis de acesta către fanii săi, la protestele de la începutul anului. Astfel, din cele aproximativ 11.000 de cuvinte transmise, Donald Trump ar fi făcut un singur apel la calm şi ar fi recomandat de 20 de ori susţinătorilor săi să lupte.

UPDATE, 22.37: Joe Biden, noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, a ţinut să precizeze că forţa trebuie să fie ultimul instrument pe care cineva îl aruncă într-o dispută. De asemenea, Joe Biden s-a declarat dispus să pună capăt unor dispute care macină de prea mult Statele Unite ale Americii. Nu în ultimul rând, Joe Biden i-a felicitat pe militarii americani şi pe membrii Departamentului Apărării, precizând că va avea grijă ca eforturile depuse de aceştia să nu fie politizate.

UPDATE, 21.48: Congresmanul Ted Lieu a susţinut şi el ideea conform căreia acţiunile lui Donald Trump au devenit tot mai disperate în condiţiile în care eforturile lui legale de a răsturna soarta alegerilor prezidenţiale au fost sortite eşecului.

UPDATE, 21.35: Unul dintre membrii echipei care se ocupă de punerea lui Donald Trump sub acuzare susţine că "acuzaţiile lui Donald Trump, conform cărora alegerile au fost fraudate, au fost acţiunile clasice ale unui preşedinte disperat". Mai mult, se insinuează posibilitatea ca Donald Trump să fi făcut lobby pe lângă electori din mai multe state pentru a întoarce rezultatul alegerilor prezidenţiale în favoarea sa.

Update 21:00 - Fostul preşedinte american Donald Trump este vizat de o investigaţie în statul american Georgia, din cauza încercărilor de schimbare a rezultatului scrutinului prezidenţial, informează cotidianul The New York Times, citat de Mediafax. Procuratura din districtul Fulton, statul american Georgia, a transmis miercuri solicitări mai multor oficiali, inclusiv secretarului de stat Brad Raffensperger şi guvernatorului Brian Kemp, pentru păstrarea documentelor relevante în anchetă.

"Investigaţia include, dar nu se limitează la potenţiale încălcări ale reglementărilor din Georgia care interzic solicitări de comitere a fraudelor electorale, declaraţiile false adresate instituţiilor statale şi locale, conspiraţiile, operaţiunile ilegale, încălcarea jurământului de învestitură şi orice implicare în violenţe ori ameninţări asociate administraţiei electorale", se arată într-un document emis de Procuratura districtului Fulton.

Update 20:30 - Democrații scot în evidență mărturii ale unor protestatari care au asaltat Capitoliul SUA și care au declarat că au intrat în clădire la îndemnul fostului președinte american, notează CNN. Circa 200 de persoane ar fi spus în fața anchetatorilor că au acționat după declarațiile lui Donald Trump privind fraudarea alegerilor.

Update 20:00 - Donald Trump a fost "incitatorul-şef" în asaltul violent de la Capitoliu, a acuzat miercuri şeful procurorilor democraţi Jamie Raskin, în a doua zi a procesului istoric din Senatul american, informează AFP. Mulţimea de manifestanţi pro-Trump "a fost trimisă aici de preşedinte, a fost invitată de preşedintele Statelor Unite", a acuzat alesul din Camera Reprezentanţilor, în deschiderea unei zile consacrate acuzării. 

Imaginile surprinse în timpul asaltului de la Capitoliul SUA şi propriile lui cuvinte sunt cele mai puternice probe împotriva lui Donald Trump. 

În faţa plenului reunit, în loc de introducere, acuzarea a prezentat un montaj de 13 minute. Cele mai puternice imagini din ziua în care Statele Unite au tremurat.  

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Martori şi victime atunci, senatorii sunt, acum, decidenţi. Ei trebuie să stabilească dacă faptele şi cuvintele lui Donald Trump sunt sau nu acoperite de libertatea de expresie. 

Al doilea proces de impeachment în doar 13 luni. Trump, acuzat de instigare la violență

Democraţii spun că preşedintele a incitat la violenţă. Denunţând fraude electorale neprobate şi chemându-şi susţinătorii la luptă. 

Este nevoie de 67 de voturi pentru ca Donald Trump să devină primul preşedinte condamnat de Senat. Iar apărarea a început deja cu stângul. Pledoaria unuia dintre avocaţii lui Donald Trump a devenit virală. 

Bruce Castor, avocatul apărării: O să fiu sincer cu voi. Ne-am schimbat strategia pentru că am considerat că prezentarea acuzării a fost bine făcută. Senatorii Statelor Unite nu sunt oameni de rând. Am lucrat în această clădire cu patru ani în urmă. Mă pierdeam pe atunci, mă pierd şi acum!

Apărare încropită pentru Trump, după ce cinci avocați au demisionat

În vârstă de 59 de ani, Bruce Castor s-a alăturat echipei lui Donald Trump cu opt zile înaintea procesului după demisia a cinci avocaţi şi conduce apărarea fostului preşedinte. 

Procesul continuă cu prezentarea argumentelor, iar prima tabără care ia cuvântul este cea democrată. Acuzarea are la dispoziţie maximum două sesiuni şi nu mai mult de opt ore pe zi, după care cuvântul va reveni apărării. 

Este, încă, neclar dacă cele două părţi vor chema martori. Donald Trump a fost solicitat să depună mărturie sub jurământ, dar a refuzat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Acuzații grave pentru Donald Trump, în al doilea proces de impeachment. Apărarea lasă de dorit, fostul președinte ar fi făcut o criză de nervi