Adolescenți din Gorj, reținuți după ce s-au filmat când băteau un băiat de 14 ani (Video)
Violența între minori este un fenomen scăpat de sub control. O arată un nou caz din Gorj, unde trei adolescenți au fost reținuți după ce s-au filmat în timp ce umilesc și lovesc cu cruzime un băiat de 14 ani. Au postat imaginile brutale pe Instagram pentru a se lăuda. Bătăile între copii atrag atenția asupra unui fenomen mult mai grav: găștile sau bandele de adolescenți care terorizează copii mai mici decât ei.
- Numărul infracțiunilor cu violență comise de minori a crescut.
- Minorii de peste 16 ani răspund pentru faptele lor potrivit legii, iar cei care au între 14 și 16 ani trebuie să fie supuși, înainte, unei expertize psihiatrice.
Un copil este lovit cu bestialitate, cu pumnii și cu picioarele. Sunt imagini greu de privit care fac acum obiectul unui nou dosar penal deschis de polițiștii din Gorj. Scenele șocante s-au petrecut în luna mai, dar victima nu a depus plângere. Așa că agresorii s-au lăudat cu imaginile pe internet. Totul, pentru faimă: "Măcar fac urmăritori. Mă doare undeva, au trecut 90 de zile, nu a depus plângere, nu au ce să îmi facă".
Dimpotrivă. Adolescentul a fost audiat ore în șir alături de cei doi agresori din gașcă. La final, toți trei au fost reținuți pentru 24 de ore. Nu sunt singurele imagini brutale descoperite astăzi.
Adolescenta de 14 ani care a dormit o noapte în arest, după ce a bătut două fete mai mici, a fost chemată din nou la poliție. Apare într-un alt filmuleț în care victimă este aceeași copilă pe care ea a bătut-o şi în luna iulie. Poliția urmează să stabilească dacă, de această dată, a fost doar martor ori a şi lovit. Are deja două dosare penale pe numele ei.
Narcis Nădrag, avocatul familiei agresoarei: Regretă enorm minora aceste evenimente. Ne spunea mama: "cred că în această vară am scăpat-o din mână pentru că am lucrat într-un program de 14 zile cu 14".
Bunicul unei alte agresoare: Probabil a fost atrasă de mirajul ăsta al lumii, de golăneală, de libertate.
Toate scenele violente, descoperite în cascadă, scot la iveală fenomenul găștilor. Ca să fie bine văzuți în cercul de prieteni, adolescenţii fac lucruri pe care singuri nu le-ar face niciodată.
Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj: De multe ori, anturajul nu coincide cu colegii de clasă, nu sunt prietenii de aici, sunt de la şcoli îndepărtate şi contribuie la aceste schimbări de comportament.
Se formează, astfel, aşa-numitele gang-uri.
Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj: Gang este un cuvânt care se traduce gaşcă, dar în engleză are sens peiorativ. Ei cred că numărul urmăritorilor creşte cu violenţa imaginilor pe care le postează.
Astfel de incidente pot lăsa urme adânci atât asupra victimelor, dar și asupra agresorilor. Strigătoare la cer este însă și indiferența adulților din jurul copiilor. Aproape toate violențele au avut loc în plină zi, în locuri publice.
Laura Bîrdeanu, psihiatru copii: Trebuie să învăţăm din acest eveniment că trebuie să ne implicăm activ în problemele societăţii şi cu cât noi participăm la binele societăţii, ne va fi şi nouă bine.
În anul 2018, peste două mii de minori cu vârste sub 13 ani nu au putut fi trași la răspundere pentru faptele lor. Alți peste șase mii de adolescenți până în 17 ani au răspuns pentru infracțiunile pe care și le-au trecut în cazier.
Potrivit Codului Penal, minorul răspunde în fața legii doar după 14 ani. Până împlinește 16, o expertiză psihiatrică poate stabili dacă acesta a avut sau nu discernământ și poate fi pedepsit. După 16 ani, răspunde potrivit legii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰