Video Afacerea bio care se bucură de clienţi pe bandă rulantă. Dan plătește 3.500 de lei pe 10 luni şi e încântat de idee
Din gradină, direct în farfurie. Acesta e conceptul care i-a transformat pe simplii grădinari, în antreprenori. Fac agricultură ecologică, într-o piata plină de produse cu pesticide şi nu se mai încurcă cu intermediari. Pe baza unui abonament, clienţii primesc în fiecare săptămână un coş cu produse bio, de sezon.
Aşa arată coşul cu legume de primăvară pe care îl primesc în această săptămână abonaţii. Oana Răcucioiu a intrat în Asociaţia pentru Promovarea Agriculturii Ţărăneşti în urmă cu 5 ani. A pornit cu 15 familii cărora le ducea legume, iar acum numărul lor s a dublat.
Oana Răducioiu – producător legume bio: Este un parteneriat în primul rând de solidaritate, între un producător de proximitate și consumatorii cărora li se livrează legumele. În ultima perioadă oamenii au început să conștientizeze cât este de important să se hrănească sănătos, să mănânce hrana de sezon. Oamenii sunt foarte încântași de gust, de prospețime.
Clienţii cunosc producătorul şi chiar îl susțin financiar
Mai mult, clienţii cunosc producătorul şi chiar îl susțin financiar: de la răsaduri, până la forarea fântanilor sau construirea solariilor. Vin să vada culturile şi chiar să ajute în grădină.
- După 17 ani în Germania, Maria şi Daniel s-au întors în ţară şi au o afacere de succes. Într-un an au...
- Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie: "Vii și îți iei ce...
- Un restaurant vegan faimos introduce în meniu carne, ouă şi lactate. Afacerea nu mai avea profit din 2020
Dan e inginer IT și de patru ani este client fidel al agricultorilor locali.
Dan Daika – client: În piață noi nu știm de unde provin legumele alea până la urmă, dar vara și spre toamna, cu siguranță e mult mai mult decât putem să ne cumpărăm noi de banii aia. Mă simt mult mai confortabil să știu de unde sunt legumele și în ce condiții cresc, cum se cultivă și cum le pun eu pe masa ulterior. E o bucurie pentru mine și e o diversitate pe care ne-o asigură sezonul. Parteneriatul este pe 10 luni și noi plătim undeva la 3.500 de lei în care intră totul, impărțind la 4 săptămâni, într-o lună, 80 de lei, cam atăt.
Iulia Pop, reporter Observator: În ultimii 15 ani, o idee născută la Timișoara a devenit model de succes extins la nivel național. 80.000 de astfel de coșuri, au fost livrate către 2500 de familii. Asta înseamna că aproximativ 10.000 de oameni s-au bucurat de produsele din el, iar 23 de grădinari au muncit pentru a pune pe masa consumatorilor produse locale, sănătoase și de sezon.
Acelaşi sistem functioneaza și in Arad, Oradea, Cluj, Odorheiu Secuiesc și București.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰