Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Ăla vine, fură, fuge. L-ai prins acolo, îți dă la cap". Amenzi în valoare de aproape 20 de milioane de lei date de polițiști pentru furt de lemne, în Gorj

În pragul iernii și cu scumpiri care tot apar de la o lună la alta, un alt fenomen îngrijorător ia amploare în România. S-au înmulțit furturile de lemne. Numai în județul Gorj, datele arată că polițiștii au confiscat de 30 de ori mai multe lemne față de aceeași perioadă a anului trecut. Aşa că şi amenzile sunt mai multe decât în 2021. Problema e că pădurile sunt tot mai greu de supravegheat. Sunt zone în care un pădurar este nevoit să păzească chiar și o mie de hectare de teren.

de Diana Speretoiu

la 13.11.2022 , 12:36

Furturile de lemne tot mai dese i-au scos pe jandarmi în teren, în judeţul Gorj.

Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al IJJ Gorj: În această perioadă, intensificăm acțiunile în mod independent sau în colaborare cu alte structuri tocmai pentru a descuraja sustragerile de material lemnos din mediul natural.

Statisticile sunt îngrijorătoare. Față de aceeași perioadă a anului trecut, în Gorj, s-au constatat de trei ori mai multe contravenții și au fost deschise peste 600 de dosare penale. 

Vezi și

Ionela Popescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj: Se observă o creștere semnificativă. În primele zece luni ale acestui an, fiind confiscat cu peste 12 mii de metri cubi mai mult material lemnos comparativ au aceeași perioadă a anului trecut.

Pe acelaşi subiect

Dacă analizăm cifrele de la nivel național, vedem și mai bine imaginea de ansamblu. Furturile de lemne se înmulțesc cu fiecare lună.

Polițiștii au dat amenzi în valoare de aproape 20 de milioane de lei

Diana Speretoiu, reporter Observator: Doar în primele nouă luni ale acestui an, au fost constatate peste 10.000 de infracțiuni. Polițiștii au dat amenzi în valoare de aproape 20 de milioane de lei și au confiscat aproape 100.000 de metri cubi de lemne, dar și topoare, arme de foc, un TAF și mai multe mașini.

Ca să sperie hoții, mulți primari se bazează pe Big Brother. În comuna Drăguțești, de exemplu, sunt peste 30 de camere de supraveghere care au fost instalate pe stâlpii de pe ulițele satelor. Și au rezultate deja.

Ion Popescu, primar Drăguțești: Fiecare intrare în pădure este pe ieșirea unei străduțe. Camerele de supraveghere le avem și putem să-i vedem. 

Reporter Observator: Și camerele ne ajută​?

Ion Popescu, primar Drăguțești: Foarte mult. Eu cred că îi descurajează pe foarte mulți oameni și nu neapărat în furturi de lemne, spargeri de case, siguranța cetățenilor.

Polițiștii și jandarmii anunță că vor intensifica acțiunile în păduri

Romică Prodea e pădurar de 42 de ani. Mărturisește că meseria e pe cât de frumoasă, pe atât de periculoasă. Nu o dată a dat nas în nas cu hoții de lemne în pădurile de care are grijă.

Romică Prodea, pădurar: Făceam patrulări colective cu patru sau cinci pădurari pentru a putea opri furtul de material lemnos. Nu știi intenția celui care vine la furat. Ăla vine, fură, fuge. L-ai prins acolo, îți dă la cap și pleacă. Noi suntem dotați cu arme de serviciu. Dar cu arma, trebuie mai întâi să-l somezi. Până: Stai!, poate se apropie și te linșează. Ești expus în permanență​. 

În perioada următoare, polițiștii și jandarmii anunță că vor intensifica acțiunile atât în păduri , cât și la depozitele de lemne sau în trafic.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » "Ăla vine, fură, fuge. L-ai prins acolo, îți dă la cap". Amenzi în valoare de aproape 20 de milioane de lei date de polițiști pentru furt de lemne, în Gorj