Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Reacţia Romsilva după reportajul NYT despre defrişările de arbori seculari pentru peleţi: Sunt copaci doborâţi de vânt

Publicaţia americană The New York Times a scris într-un reportaj publicat pe 7 septembrie că ”Europa îşi sacrifică pădurile seculare pentru energie”, iar România este unul dintre exemplele unde jurnaliştii au documentat defrişări. Romsilva a reacţionat spunând că un fenomen meteorologic extrem, din 5 februarie 2020, a afectat păduri din mai multe judeţe ale ţării, fiind înregistrate doborâturi masive de vânt şi rupturi pe circa 1.200 hectare fond forestier din cadrul Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş.

de Redactia Observator

la 09.09.2022 , 10:33

Reacţia Romsilva după reportajul NYT despre defrişările de arbori seculari pentru a fabrica peleţi: Sunt copaci doborâţi de vânt
Reacţia Romsilva după reportajul NYT despre defrişările de arbori seculari pentru a fabrica peleţi: Sunt copaci doborâţi de vânt - The New York Times

The New York Times a semnalat, într-un articol publicat miercuri, că ”Europa îşi sacrifică pădurile seculare pentru energie” şi afirmă că ”guvernele au pariat miliarde de dolari pe arderea lemnului pentru energie verde”. Jurnaliştii au vizitat şi România care ”reprezintă două treimi din pădurile virgine ale Uniunii Europene”.  

”Un reporter şi un fotograf au petrecut patru zile de drumeţii prin pădurile din România (...) Acolo, ei au documentat tăierile la ras şi au urmărit camioanele din pădurile sensibile din punct de vedere ecologic. Deşi exploatarea forestieră nu este interzisă în pădurile protejate din Europa, guvernele sunt obligate să efectueze evaluări de mediu pentru a se asigura că terenurile sunt conservate. Însă, experţii spun că astfel de evaluări sunt rare. Anul trecut, Curtea Europeană de Conturi a tras un semnal de alarmă cu privire la aceste păduri presupus protejate, constatând că multe dintre ele se află într-o stare de conservare proastă sau slabă", arată New York Times.  

”După o drumeţie de 2.200 de metri pe muntele Ceahlau din România, o dâră de carcase de lemn este vizibilă mai jos, o cicatrice pe una dintre ultimele păduri bătrâneşti din Europa, unde odinioară se aflau copaci de 200 de ani”, au mai transmis jurnaliştii. 

Articolul continuă după reclamă

Romsilva: E vorba despre tăierea copacilor doborâți de vânt după un fenomen meteo extrem din 5 februarie 2020

Pe acelaşi subiect

În urma apariţiei materialului, Romsilva a transmis, joi, mai multe precizări, unul dintre exemplele din material fiind din Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.   ”Un fenomen meteorologic extrem, din 5 februarie 2020, a afectat păduri din mai multe judeţe ale ţării, fiind înregistrate doborâturi masive de vânt şi rupturi pe circa 1.200 hectare fond forestier din cadrul Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, în judeţele Harghita şi Neamţ. Din acestea, circa 800 de hectare se află în zona de protecţie integrală, iar alte 400 de hectare în zona de conservare durabilă a parcului. Menţionăm că aproximativ 90% din aceste păduri afectate de doborâtură masivă de vânt sunt păduri proprietate privată”, a transmis Romsilva, potrivit news.ro.

Compania susţine că volumul total de lemn doborât de vânt în Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş a fost de 84 de mii de metri cubi. ”Pentru că exista riscul major ca în zonele în care s-au înregistrat doborâturile de vânt să-şi facă apariţia un dăunător, gândacul de scoarţă al molidului – Ips typographus, care s-ar fi extins rapid la pădurile sănătoase din jur, Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş a aprobat înlăturarea arborilor doborâţi de vânt, lucrări care sunt în desfăşurare. Aceste lucrări nu sunt tăieri rase programate, aşa cum au fost prezentate de publicaţia New York Times, sunt lucrări legale, autorizate şi necesare pentru evitarea riscului de apariţie a dăunătorilor de scoarţă în pădurile sănătoase din jurul pădurilor calamitate în urma fenomenului meteorologic extrem”, a mai transmis Romsilva.  

Compania susţine, de asemenea, că este falsă informaţia potrivit căreia s-au exploatat arbori seculari ”din unele dintre cele mai vechi păduri de pe continent”.  Compania publică şi imagini de la momentul invocatîn precizările de presă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că legea care permite uciderea urşilor agresivi va rezolva problema atacurilor tot mai dese?
Observator » Evenimente » Reacţia Romsilva după reportajul NYT despre defrişările de arbori seculari pentru peleţi: Sunt copaci doborâţi de vânt