Antena Meniu Search
x

Alertă alimentară în România. Grasimi hidrogenate în loc de lapte, în cofetării, patiserii sau pizzerii

Peste 40% dintre cofetăriile, restaurantele sau patiseriile controlate de Ministerul Agriculturii şi Protecţia Consumatorilor foloseau grăsimi hidrogenate, în loc de produse din lapte. 

Alertă alimentară. Grasimi hidrogenate în loc de lapte în prăjituri, pizza sau fast-food - Observator.tv

Peste 40% dintre cofetăriile, restaurantele sau patiseriile controlate de Ministerul Agriculturii şi Protecţia Consumatorilor foloseau grăsimi hidrogenate, în loc de produse din lapte. 

Controale masive în Capitală şi în ţară în ce priveşte laptele comercializat dar şi produsele lactate. Este vorba de o reluare a controalelor făcute în 2018 pentru a evalua utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte. 

Din păcate, în ciuda sancţiunilor aplicate anul trecut, au fost găsite în continuare nereguli importante în ce priveşte componenţa laptelui şi a produselor lactate, aspcete care nu se regăsesc pe etichetele produselor. 

Ca urmare, reprezentanţii Ministerului Agriculturii și Protecţiei Consumatorilor au dat amenzi de peste 650 de mii de lei. Din cele 180 de uniţăţi verificate, patiserii, cofetării, pizzerii, 73 au fost depistate ca folosind în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate. 

"Chiar dacă se constată o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialități  obținute din grăsimi hidrogenate, în comparație cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persistă în detrimentul producătorilor autohtoni de lapte și produse derivate din lapte și pe linia informării corecte a consumatorilor", se arată în comunicatul transmis de autorităţi.

Au fost depistate și alte abateri precum comercializarea așa-zisei "Specialitate Bulgaria" drept, Telemea de Bivoliță, Telemea de Capră și Telemea de Vacă, la prețuri cuprinse între 8,5 lei și 11 lei/kg, fenomen de substituire care, pe lângă faptul că afectează imaginea producției autohtone, autentice și sănătoase, reprezintă practic și o sfidare a consumatorilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Alertă alimentară în România. Grasimi hidrogenate în loc de lapte, în cofetării, patiserii sau pizzerii