Video Alertă de incendiu la Spitalul de Copii din Timişoara. Fumul gros care ieşea din subsol a pus pe jar medicii şi pacienţii: de la ce a pornit totul
Alertă de incendiu la Spitalul de Copii din Timişoara! 24 de copii, 20 de părinţi şi 14 cadre medicale au fost evacuaţi din clădire după ce s-a declanşat alarma. La faţa locului a fost o adevărată desfăşurare de forţe, de teama unui incendiu de proporţii. Însă în cele din urmă s-a dovedit că tot fumul care ieşea din subsolul clădirii provenea de la uleiul incins care se scursese de la o instalaţie de aer. Din fericire, nimeni nu a fost intoxicat cu fum, iar în cele din urmă, cei mici s-au reîntors în saloanele lor.
Fumul gros care a cuprins camera tehnică aflată la demisolul Spitalului Louis Ţurcanu a pornit a declanşat senzorul de incendiu şi a pus pe jar autorităţile. De teama că o tragedie s-ar putea repeta, zeci de salvatori au ajuns de urgenţă la faţa locului cu şase autospeciale de stingere, două autoscări, dar şi mai multe ambulanţe SAJ si SMURD.
Iulia Pop, reporter Observator: Apelul la 112 a venit la ora 21.17 minute după ce, în clinica de chirurgie şi ortopedie pediatrică s-a simţit miros de fum. Imediat, copiii internaţi aici, unii proaspăt ieşiţi din sala de operaţie, au fost evacuaţi împreună cu aparţinătorii şi personalul medical.
Părinte: Am luat numai banii, ce e mai important, şi am ieşit.
24 de copii au fost mutaţi în clădirea principală a spitalului
- Incendiu la Spitalul de Copii din Timișoara. 25 de pacienți au fost evacuați
- Ce era de fapt "fumul dens" care a stârnit panică la Spitalul de Copii din Timișoara. Angajații, nedumeriți: nu...
- Degajările de fum de la secţia de pediatrie a Spitalului „Louis Țurcanu” din Timișoara erau de fapt evacuări...
Cadrele medicale s-au asigurat că toată e în siguranţă. În timp ce salvatorii încercau să afle cauza care a dus la degajările de fum, toţi cei evacuaţi au primit pături şi cearşafuri şi au fost rugaţi să aştepte în faţa spitalului.
Reporter: S-a panicat lumea?
Părinte: Da, toată lumea. Plânge, noroc că dormea şi nu s-a speriat.
Rând pe rând, cei 24 de copii, unii abia ieşiţi din operaţie, dar si aparţinătorii acestora au fost mutaţi în clădirea principală a spitalului. Chiar dacă câţiva copii s-au speriat extrem de tare, din fericire nimeni nu a fost rănit sau intoxicat cu fum.
Mihai Grecu, coordonator smurd Timiş: Colegii de la spital au acţionat extrem de rapid şi au transferat pacienţii din clădirea respectivă în UPU şi respectiv pe terapie intensivă a spitalului Louis Ţurcanu.
De la ce ar fi pornit fumul
Din primele informaţii, totul ar fi pornit de la un compresor de aer medicinal, aflat la demisolul clădirii. Mai precis, din cauza unei garnituri defecte, uleiul care s-a scurs pe motor, s-a supraîncălzit şi a scos foarte mult fum. Pompierii au reuşit într-un final să ventileze încăperea.
Ovidiu Adam, manager spitalul de copii Louis Ţurcanu: Nu a fost flacără, nu este incendiu, copiii sunt în siguranţă şi acum îi aducem înapoi pentru că s-a oprit instalaţia care a fumegat. Avem una de rezervă care a fost pornită pentru aerul din spital, iar acum ducem copiii înapoi.
Incidente pe bandă rulantă la Spitalul Louis Ţurcanu
Chiar dacă situaţia s-a rezolvat pe moment, nu înseamnă că pericolul a trecut, având în vedere că în doar un an Spitalul Louis Ţurcanu a fost scena mai multor astfel de incidente parcă trase la indigo. În septembrie 2022, zeci de copii bolnavi, părinţii lor și personalul medical au fost evacuați tot în urma unor degajări masive de fum, provocate de un scurtcircuit la o staţie de tratare a aerului.
Tot anul trecut, în luna decembrie, a fost activat planul roşu de intervenţie după ce au fost semnalate evacuări de heliu, provenite de la instalaţia de răcire a unui aparat RMN.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰