Alerte în lanț în România, din cauza virusului fără leac. O tânără stewardesă a fost dusă la Boli Infecțioase
Alertele de coronavirus vin una după alta în România! Pilotul unui avion pe ruta Varşovia - Cluj a dat ultima alarmă. Căpitanul a anunţat turnul de control că o pasageră ar putea fi bolnavă. Este vorba de o româncă, stewardesă, care lucrează în Asia şi care are doi colegi la care virusul a fost confirmat.
Alertele de coronavirus vin una după alta în România! Pilotul unui avion pe ruta Varşovia - Cluj a dat ultima alarmă. Căpitanul a anunţat turnul de control că o pasageră ar putea fi bolnavă. Este vorba de o româncă, stewardesă, care lucrează în Asia şi care are doi colegi la care virusul a fost confirmat. Este a doua suspiciune de la noi din ultimele 24 de ore. Agitaţie a fost şi pe aeroportul Otopeni, unde astăzi au revenit acasă de la Beijing 25 de artişti din Mioveni. Au fost debarcaţi pe un culoar special şi vor intra în carantină.
Pilotul unui avion care decolase din Varşovia cu destinaţia Cluj-Napoca a anunţat turnul de control chiar înainte de aterizare că unul dintre pasageri ar putea fi infectat cu virusul din China. Este vorba despre o româncă, de 27 de ani, care lucrează ca stewardesă pentru o companie din Vietnam.
Femeia a fost în Asia, în una dintre zonele contaminate şi, mai mult decât atât, ar fi intrat în contact cu doi colegi la care virusul a fost deja confirmat. Tânăra nu are simptome, dar, preventiv, a fost preluată de o ambulanţă şi dusă la Institutul de Boli Infecţioase din Cluj.
După haosul de ieri, când primul român suspect de coronavirus a fost scos din spitalul din Bacău printre alţi pacienţi, doar cu o mască pe faţă, azi autorităţile par să-şi fi învăţat lecţia. Stewardesa a fost transportată cu o ambulanţă de victime multiple.
Ceilalţi pasageri, dar şi personalul de la bord, au fost verificaţi de medici trimişi special la aeroport de autorităţi.
Femeia va rămâne sub observaţie, până la rezultatul analizelor. În cazul studentului din Bacău, adus ieri la Bucureşti cu suspiciuni de coronavirus, testele au arătat că acesta nu a fost infectat. Dar suferă de gripă sezonieră. Tânărul a fost externat.
Măsuri speciale și pe Aeroportul Otopeni
Măsuri speciale au fost şi pe aroportul Henri Coandă din Bucureşti, unde 25 de membri ai Ansamblului Folcloric din Mioveni s-au întors acasă după un turneu în Beijing. Tinerii au fost debarcaţi pe un culoar separat şi au fost consultaţi în cabinetul de frontieră.
Doar că decizia de a rămâne în carantină nu a fost comunicată şi grupului folcloric. La terminalul sosiri, cu toţii au ieşit fără măşti de protecţie, deşi primele simptome ale coronavirusului ar putea apărea chiar şi după 14 zile de la infectare.
În exclusivitate pentru Observator, tinerii de la Mioveni au povestit cum arată China sub ameninţarea viruslui fără leac: "Panica de aici nu se potriveşte cu realitatea de acolo. Acolo, eram mult mai liniştiţi. Aici, situaţia a stat total dferit. Oamenii sunt foarte agitaţi şi nu ar trebui. Noi, copiii, suntem destul de liniştiţi. Ne-am dat seama că nu este o stare atât de alertă precum se vorbeşte. Ne aşteptam să avem unele măsuri implementate de minister. Nu am făcut decât să completăm nişte chestionare pentru a ne ţine în evidenţă".
Şi membrii Filarmonicii Banat au fost în carantină, la domiciliu, după întoarcerea din China. Unul dintre ei s-a reîntors la spital cu simptome suspecte.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat alerta globală. Riscul de răspândire este extrem de ridicat. Sunt cel puţin 106 morţi şi 4.500 de îmbolnăviri. Virusul a fost confirmat şi în Germania, unde s-a transmis de la om la om.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰