Antena Meniu Search
x

Americanii vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă graniţa cu Ucraina

Pușcașii marini americani vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă granița cu Ucraina. Informația a fost anunțată de Ambasada României în Statele Unite, într-o postare pe Facebook. De asemenea, armata spaniolă a adus în țara noastră un radar TPS-43.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 08.11.2022, 19:53

- facebook.com/romanian.embassy.us

"Radarul va asigura detectarea, urmărirea și identificarea țintelor aeriene care evoluează în estul Ucrainei și în bazinul central-vestic al Mării Negre, îmbunătățind apărarea integrată prin creșterea razei de detectare a țintelor aeriene care evoluează la altitudini joase, medii și înalte", precizează Ambasada României în SUA, într-o postare pe Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De asemenea, armata spaniolă a adus în România un radar TPS-43, integrat în NATINADS, sistemul NATO integrat de apărare antiaeriană și antirachetă, pe teritoriul național, informează Ambasada, citând site-ul umbrela-strategică.ro

Pe acelaşi subiect

TPS-80 oferă o acoperire de 360 de grade și poate detecta și urmări inclusiv rachete de croazieră

Radarul AN/TPS-80 va permite detectarea, urmărirea și identificarea țintelor aeriene care zboară în spațiul aerian din estul Ucrainei și bazinul central-vestic al Mării Negre, îmbunătățind apărarea integrată prin creșterea razei de detecție a țintelor aeriene. Dezvoltat de americanii de la Northrop Grumman, radarul tridimensional, multimodal de de tip AESA (Active Electronically Scanned Array) AN/TPS-80 oferă o acoperire de 360 de grade și poate detecta și urmări o varietate de ținte, inclusiv rachete de croazieră, avioane și vehicule pilotate de la distanță, precum și proiectile de artilerie și mortier. AN/TPS-80 Ground/Air Task Oriented Radar (G/ATOR) poate fi dislocat cu ușurință în orice zonă de pe glob, putând fi transportat de trei elicoptere CH-53E Super Stallion sau avioane tiltrotor MV-22B Osprey ori un singur avion de transport C-130 Hercules.

Dezvoltat de Westinghouse Defense and Electronic Division, AN/TPS-43 este un radar tridimensional, conceput pentru a fi utilizat pentru control aerian și de avertizare timpurie, putând direcționa avioanele de luptă și coordona bateriile de rachete antiaeriene.

SUA și Spania își vor instala radare pe teritorul României

În iunie, la summitul NATO de la Madrid, SUA au anunţat că îşi vor consolida poziţionarea militară în Europa, pentru ca NATO să poată răspunde la ameninţări provenind „din toate direcţiile şi în toate domeniile: terestru, aerian, maritim”. Cu această ocazie, preşedintele Joe Biden a anunţat o prezenţă consolidată - militari şi capacităţi americane - în Spania, Polonia, România, ţările baltice, Regatul Unit, Germania şi Italia. 

Militarii americani şi spanioli au făcut deja misiuni de recunoaştere în ţară, pentru stabilirea locurilor optime de amplasare a radarelor, de comun acord cu autorităţile militare române.

MApN urmează să asigure facilităţile pentru dislocare, militarii care vor deservi echipamentele şi fondurile pentru intrare, staţionare şi operare. De asemenea, preşedintele Iohannis a notificat conducerea Parlamentului că este de acord cu operaţiunea, după ce s-a consultat cu CSAT. Comisiile pentru Apărare ale celor două Camere vor fi informate despre această decizie, la fel şi un viitor plen reunit al Parlamentului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Americanii vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă graniţa cu Ucraina