Antena Meniu Search
x

Angajaţi ai Primăriei Bucureşti, bănuiţi că au ajutat samsarii imobiliari să ridice blocuri în mod ilegal

Anchetatorii se uită la blocurile construite ilegal în București. Au făcut astăzi percheziţii la Primăria Capitalei pentru că au indicii că angajaţi ai instituţiei i-ar fi ajutat pe samsarii imobiliari să ridice construcţii în afara legii. Prejudiciul ar fi de aproape trei milioane de lei. Una dintre firmele aflate în vizorul poliţiştilor a avut contracte de reparaţii cu Universitatea Politehnică şi cu mai multe grădiniţe.

de Bogdan Ocnaru

la 16.12.2020, 20:28

Vezi și
  • Prejudiciul din dosarul blocurilor ridicate ilegal ar fi de circa trei milioane de lei.
  • Blocurile care ar fi fost ridicate ilegal ar putea fi demolate.

În zorii zilei, poliţiştii au descins, simultan, la 11 adrese din Bucureşti şi din judeţul Ilfov. Una dintre ele: Primăria Capitalei. Angajaţi ai instituţiei sunt suspectaţi că ar fi ajutat rechinii imobiliari să ridice ilegal blocuri. 

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei: Nicio persoană dintre cele cercetate nu va fi acoperită, indiferent de funcția ocupată. Personal, mă bucur că există astfel de verificări în probleme despre care vorbesc și pe care le semnalez de ani de zile. 

Blocurile vizate de anchetatori se află în Sectorul 1 al Capitalei, în zonele Chitila şi Bucureştii Noi. Sunt construcţii cu două etaje, care s-ar fi ridicat în timp record. 

Specialiştii în imobiliare susţin că dezvoltatorii vând la preţuri sub media pieţei, dar doar cu bani cash. Şi asta pentru ca experţii băncilor să nu descopere aventuale probleme în acte. 

Acest bloc şi cel de peste stradă se presupune că au fost construite fără autorizaţie, potrivit poliţiştilor. Sunt 20 de apartamente care nu au fost încă vândute. Oamenii care locuiesc în zonă spun că au făcut nenumărate sesizări pentru că s-a construit fără respectarea legii. 

Proprietar afectat: A dărâmat gardul, mi-a spart casa, acolo. O nenorocire. Am făcut atâtea sesizări peste tot, la ăia în Construcţii, la pompieri. Degeaba. A zis că nu e de competenţa lor, Primăria Capitalei că nu e a lor, nu e la nimeni. 

Fostul arhitect al Primăriei Capitalei şi-a dat demisia după alegerile locale şi s-a întors la Primăria Sectorului 3. Spune că a aflat de această anchetă de la jurnalişti.

Poliţiştii fac verificări în legătură cu comiterea mai multor infracţiuni în acest dosar

Ştefan Dumitraşcu, fost arhitect al Primăriei Municipiului Bucureşti: Dacă este fără autorizaţie de construire, asta spune Poliţia. Primăria, respectiv Direcţia Generală de Urbanisc şi Amenajare Teritoriului, înseamnă că nu a emis o autorizaţie care să facă obiectul. Probabil că domnii de la Poliţie investighează şi vor ridica documente care sunt premergătoare autorizaţiei de construire. 

Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti: Se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, favorizarea făptuitorului, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, uz de fals, fals intelectual, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la fals intelectual şi instigare la sustragere sau distrugere de probe sau înscrisuri. 

Experţii imobiliari avertizează că astfel de blocuri pot fi şi în alte zone, iar cumpărătorii ar trebui să ceară toate actele proprietăţii. Un semn de întrebare ar trebui să apară în momentul în care dezvoltatorul refuză să le pună la dispoziţie. 

Adrian Vascu, preşedinte companie evaluare: Principalele lucruri la care ar trebui să se uite sunt cele legate de acurateţea actelor, corespondenţa fizică cu ce e în documente, iar dacă văd lucruri de genul plata doar cash şi cineva are pretenţia să vină să plătească cu plasa, atunci să nu facă asemenea tranzacţii. 

În cazul în care instanţa va decide că imobilele au fost construite ilegal, constructorii vor fi forţaţi să le dărâme. Cei care au plătit pentru apartamente, ar putea să-şi recupereze banii, dar tot în urma unui proces.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Angajaţi ai Primăriei Bucureşti, bănuiţi că au ajutat samsarii imobiliari să ridice blocuri în mod ilegal