Antena Meniu Search
x

Angajații din Sănătate, gata din nou de grevă dacă nu le sunt respectate cererile. Sindicaliștii vor să intre în grevă generală pe 27 iulie

Consiliul de Coordonare al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", întrunit în perioada 22-25 iunie 2023, a decis continuarea protestelor pentru susţinerea revendicărilor şi actualizarea calendarului acţiunilor de protest, greva generală fiind stabilită în 27 iulie, conform Agerpres.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 25.06.2023, 14:41

Protest al sindicaliștilor din Sănătate
Angajații din Sănătate, gata din nou de grevă dacă nu le sunt respectate cererile. Sindicaliștii vor să intre în grevă generală pe 27 iulie - Facebook

"Acţiunile de protest aflate în desfăşurare vor fi continuate şi accentuate. La ora actuală Federaţia "Solidaritatea Sanitară" are în plină desfăşurare protestul numit Demisia din contractele de gărzi suplimentare (CIM-urile cu timp parţial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază), la care au aderat până în acest moment 1.128 de medici", se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, această acţiune îşi arată deja primele rezultate, mai multe spitale mari anunţând că nu vor putea acoperi gărzile din cauza acestei forme de protest. Astfel, în 29 iunie 2023 are loc lansarea unui protest inovativ şi transmiterea solicitărilor de încheiere a Acordului şi Procedurii pentru grevă, iar în 6 iulie 2023 pichetarea unităţilor sanitare din ţară. Totodată, 12 iulie 2023 va fi organizat un nou miting naţional al angajaţilor din Sănătate în Piaţa Victoriei, în 19 iulie 2023 va avea loc greva de avertisment, iar în 27 iulie 2023 greva generală.

În cadrul procedurii desfăşurate pentru a decide declanşarea grevei, Consiliul de Coordonare al Federaţiei "Solidaritate Sanitară" a constatat că nu toţi angajaţii care au semnat pentru grevă au făcut acest lucru utilizând formularele organizaţiei, această situaţie riscând să ridice suspiciuni privind legalitatea declanşării grevei.

Procedurile pentru declanșarea grevei

Pe acelaşi subiect

"Situaţia a fost determinată de faptul că a doua federaţie reprezentativă a început strângerea semnăturilor pentru grevă înaintea Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", o bună parte dintre angajaţi fiind convinşi ca au semnat deja pentru grevă în cadrul acţiunii noastre, deşi au făcut acest lucru pe alte formulare. În unele cazuri angajaţii ne-au trimis semnăturile date pentru grevă pe formularele acelei federaţii. În condiţiile în care cea de-a doua federaţie reprezentativă din Sănătate nu se află în conflict colectiv de muncă (nu intenţionează declanşarea unei greve), Consiliul de Coordonare a decis că acordul pentru grevă riscă să fie considerat ca fiind viciat deoarece este dat altei organizaţii, neputând fi luate în considerare acele semnături.", se precizează în comunicat.

De asemenea, Consiliul de Coordonare al FSSR a constatat existenţa solicitărilor de la multe unităţi pentru a prelungi perioada de culegere a semnăturilor, motivată de intenţia de a corecta această situaţie. Adiţional, Consiliul de Coordonare al FSSR a constatat că între momentul în care a stabilit şi publicat primul program de proteste şi cel de desfăşurare a lor a intervenit modificarea legii dialogului social, fiind necesară actualizarea procedurilor privind desfăşurarea grevei.

"În acest sens, a fost elaborat proiectul unui model de Acord privind Procedura de desfăşurare a grevei, care trebuie încheiat atât la nivelul Ministerului Sănătăţii cât şi la nivelul unităţilor. Stabilirea unei proceduri de desfăşurare a grevei este obligatorie din punctul de vedere al interesului Federaţii "Solidaritatea Sanitară" pentru protecţia pacienţilor şi pentru a asigura participarea la grevă a angajaţilor din sănătate în condiţii legale", se mai spune în comunicat.

În consecinţă, Consiliul de Coordonare al Federaţiei "Solidaritate Sanitară" a decis reprogramarea perioadei de declanşare a grevei naţionale conform noului calendar, decizia privind greva urmând să fie luată ulterior, cu respectarea termenelor legale. Acţiunile de protest aflate în curs de desfăşurare şi cele care urmează să fie declanşate au ca scop determinarea guvernanţilor să onoreze solicitările şi aşteptările angajaţilor din sectorul public de sănătate, în forma exprimată în Decalogului revendicărilor Federaţiei "Solidaritatea Sanitară". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi merge să votaţi la toate alegerile în acest an?

Observator » Evenimente » Angajații din Sănătate, gata din nou de grevă dacă nu le sunt respectate cererile. Sindicaliștii vor să intre în grevă generală pe 27 iulie