Antena Meniu Search
x

Video Incendiu Spital COVID din Ploiești: Doi pacienți au murit, alți 18 au fost evacuați | Manager: "Suntem în stare de șoc, era secția noastră fanion"

Trăim un coşmar fără sfârşit. Un nou incendiu a izbucnit, joi dimineaţă, într-un spital COVID. S-a întâmplat la Ploieşti, la Spitalul de Boli Infecţioase. Doi pacienţi au fost ucişi, iar 18 au fost evacuaţi de pompieri. Unei infirmiere, care a încercat să salveze un pacient, i s-a aprins combinezonul și a suferit arsuri pe corp. Incendiul s-a manifestat la parterul spitalului suport COVID Movila Vulpii din Ploieşti cu puţin timp după ora patru. Aproximativ 20 de pacienţi erau internaţi acolo. Flăcările au cuprins unul dintre saloane. Înăuntru erau doi bărbaţi de 74, respectiv 75 de ani. Ambii şi-au pierdut viaţa. Imediat s-a declanşat alarma, iar pompierii sosiți la fața locului au stins focul în câteva minute. Pentru cei doi pacienți a fost prea târziu.

de Redactia Observator

la 11.11.2021, 14:13

Vezi și

UPDATE 14:00 - Prima ipoteză a pompierilor ISU: patul unui pacient s-ar fi mișcat și ar fi lovit o priză

Un prim proces verbal indică posibilitatea unei scântei, după ce patul unui bolnav s-ar fi mișcat și ar fi lovit o priză.

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: În urmă cu doar câteva minute am stat de vorbă cu managerul spitalului, încă o dată, care ne-a spus că are o posibilă cauză care a fost comunicată de către cei de la ISU Prahova, după o primă inspecție. Un proces verbal în care scrie că o defecțiune electrică ar fi produs incendiul. Ar fi existat o mișcare a patului, spuneau pompierii, care ar fi lovit o priză aflată în apropiere și asta a provocat o scânteie. Era o încărcătură foarte mare de oxigen în salon și totul s-a sfârșit tragic. Doi oameni au murit și o infirmieră ce se află în acel salon a ajuns la Spitalul Floreasca cu arsuri de circa 15% e suprafața corpului. Acestea sunt primele supoziții, după ce pompierii au intrat în salonul de circa 20 de metri pătrați. Ancheta va merge mai departe, chiar managerului spitalului a precizat că în ultimele luni au existat mai multe controale inclusiv o amendă în luna februarie, însă foarte multe dintre nereguli ar fi fost rezolvate, iar autorizația de la pompieri ar fi urmat să fie obținută în scurt timp.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 12:45. Declarații la Spitalul din Ploiești, după tragedie

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Principalele declarații ale managerului Spitalului Județean Ploiești, Bogdan Nica:

- Nu plec din fața unei nenorociri. Nu mă dau la o parte și nu îmi închid telefonul, ca să găsim cauzele.

- Dânșii (n.r. ISU Prahova) opinează că, se pare că, mișcându-se un pat, s-a mișcat o priză din perete și probabil acolo s-a produs un scurtcircuit.

- Eu am avut o firmă autorizată care a făcut verificări pe toate prizele.

- Cam 90% din ce scrie în raportul ISU s-a remediat, la Boli Infecțioase nu mai era nimic de remediat. Tocmai de asta suntem în stare de șoc, era secția noastră fanion, unde erau tratați cel mai bine bolnavii, și unde aveam toate verificările premergătoare autorizației, nu era o secție cu probleme.

- Salonul avea o ventilație mai bună, avea ușă exterioară.

- Orice hârtii aș avea, și credeți-mă că am, nu mă face să mă simt mai bine.

- Plaja la care poate detona o atmosferă încârcată cu oxigen e foarte mare, de la 22% la 28%, și nimeni nu-ți spune de ce. Nu sunt specialist, orice aș spune sunt fabulații.

- În toate spitalele din România, datorită faptului că suntem cu mult peste capacitatea de reziliență, am fost puși în fața următoarei situații: ori asigurăm capacitatea de reziliență și ar fi rămas bolnavi în curte, sau tratăm cu riscurile de rigoare bolnavii.

INCENDIUL DE LA SPITALUL DIN PLOIEŞTI. FILMUL EVENIMENTELOR LIVE-TEXT

Încă un incendiu a izbucnit într-un spital COVID. S-a întâmplat joi dimineaţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti. Doi pacienţi au murit, 18 au fost evacuaţi de pompieri, iar o infirmieră are arsuri pe 40 la sută din suprafaţa corpului. Este bilanţul înfiorători pe care îl dăm după fiecare tragedie de acest fel. Decedaţi, răniţi, supravieţuitori. Şi răspunsul autorităţilor este acelaşi. Ministrul Sănătăţii spune că nu se poate pronunţa. Invocă şi presiunea pusă pe sistem. Iar sub presiune nimic nu pare să mai funcţioneaze. Doar o lună a trecut de când la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa au murit şapte oameni. Tot în urma unui incendiu. 

UPDATE 10.34 - ISU Prahova, despre autorizația de securitate la incendiu a spitalului din Ploiești

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova transmite, joi, după incendiul de la Spitalul Movila din Ploiești, că unitatea sanitară a avut autorizație de securitate la incendiu emisă în anul 2010, iar ulterior a obținut o altă autorizație în anul 2014, însă între timp au mai fost făcute recompartimentări, modernizări și schimbări de destinație pentru care nu s-a solicitat autorizație. Urmează să se stabiliească, cu exactitate cauza probabilă de producere a evenimentului.

UPDATE 9.15 - Dosar penal după incendiul de la spitalul din Ploiești

Un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis în urma incendiului de la spitalul Ploiești în care au murit doi pacienți, iar o infirmieră a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului. Doi bărbați de 74, respectiv 75 de ani, au murit într-un incendiu care a avut loc în această dimineață la spitalul suport Covid din Ploiești. 15 pacienți au fost evacuați la Spitalul Județean Ploiești. O angajată a spitalului, care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, a fost transferată la Spitalul Floreasca din București.

Avem o suprasolicitare a sistemului medical românesc, spune ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, după incendiul de la Spitalul suport Covid din Ploiești. ”Din păcate, nu e ceva nou, din păcate va mai ţine, pentru că valul pandemic mai ţine”, a declarat Cseke Attila.

UPDATE 8.35 - Managerul Spitalului Movila, despre posibilele cauze ale incendiului

Managerul spitalului Movila, Bogdan Nica, a declarat că secția în care s-a produs incendiul de joi dimineață era renovată, instalaţia electrică verificată și existau detectoare de oxigen. Se pare că flăcările s-au aprins în timp ce o infirmieră încerca să îi repună masca unui bolnav de COVID.

"Există o autorizație parțială, a trebuit să refacem documentația [...] Am modificat instalația de oxigen, am pus-o pe stocator, nu pe butelii. Bolnavii se tratează cu oxigen pe stocator, cu oxigen lichid, inclusiv în camera respectivă. Nu de la instalația de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, fie de la un pulsoximetru, fie la pat s-a produs o scânteie. O scânteie între pat și parchet, se întâmplă, e un risc asumat. Orice mică scânteie sau spontan se poate aprinde oxigenul. Încerca să îi repună masca unui bolnav foarte agitat, s-a mișcat patul, a apărut o flamă, o colegă a venit cu extinctorul", a precizat managerul unității medicale.

Tragedia de la Ploieşti se adaugă unui lung şir. În octombrie, la Constanţa, şapte pacienţi COVID şi-au pierdut viaţa în urma incendiului izbucnit la Spitalul de Boli Infecţioase. Ancheta a arătat că totul a pornit de la un neon defect. La începutul anului, alţi pacienţi îşi pierdeau viaţa în incendiul de la Instititul Matei Balş din Capitală. Iar anul trecut, zece pacienţi piereau în flăcări la Piatra Neamţ.

UPDATE 7:50 - Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat joi dimineață, în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești, că secția afectată era renovată și avea autorizație ISU, ”dar informația trebuie verificată”. 

”Evenimentul nedorit a avut loc după ora 4, s-a activat plan roșu de intervenție, inclusiv din Prahova. Focul a fost stins foarte repede, dar din păcate două persoane au decedat, urmează evident ca o anchetă care va fi și de altă natură să stabilească motivele și cauzele. 15 pacienți au fost transmiși la SJ Ploiești pentru a fi evaluați. Infirmiera care era în salon respectiv este transferată la Floreasca având arsuri. Vedem după evaluare, evident va fi internată și tratată la Ploiești. Nu există informații cu privire la probleme legate de oxigen, ancheta penală va stabili ca în celelalte cazuri. Vorbim de o secție renovată care avea și autorizație de la ISU, dar informația trebuie verificată. Tot sistemul sanitar românesc e hiper solicitat, saturat”, a transmis Cseke Attila, joi, la Digi24.

UPDATE 7:20 - Raed Arafat a afirmat că bolnavii transferaţi "sunt în condiţiile în care erau înainte", cauzate de boala COVID. Acesta a precizat că infirmiera rănită în incendiu are arsuri pe o suprafaţă corporală mai mică, şi nu pe 40% din corp, aşa cum au existat informaţiile iniţiale.

Prima reacție a Ministerului Sănătății, după incendiu

"Din primele informații ale Ministerului Sănătății despre incendiul la secția exterioară de boli infecțioase a Spitalului Județean Ploiești, precizam următoarele: Din primele informații în această secție se aflau internați 20 de pacienți. Sunt 2 victime și 16 persoane care sunt evacuate și transferate către Spitalul Județean Ploiești (15 pacienți și un cadru medical). Este și o victimă care este transferată la Spitalul de Urgență Floreasca și care are arsuri pe o suprafață de sub 50% din suprafața corporală, conform primelor evaluări. Ceilalți pacienți sunt stabili și vor fi evaluați în UPU a Spitalului Județean Ploiești. Ministrul Sănătății, Cseke Attila ține legatura cu Raed Arafat, șeful DSU", au transmis cei de la Ministerul Sănătăţii.

Imagini filmate imediat după incendiul de la Spitalul suport-COVID Movila din Ploiești arată amploarea dezastrului. Pereții s-au înnegrit, iar mobilierul medical s-a făcut scrum, cu toate că flăcările s-au manifestat doar câteva minute, înainte de a fi stinse de pompierii chemați de urgență. Primul apel de urgenţă la 112 a fost înregistrat la ora 04:16, joi dimineaţă, iar la Spitalul de Boli Infecţioase Ploieşti au intervenit un echipaj C2 SAJ Prahova, un echipaj B1 SAJ Prahova, 12 echipaje B2 SAJ Prahova, două echipaje A2 SAJ Prahova, un echipaj C1TIM-SMURD şi 9 echipaje PA/SMURD. 

La faţa locului au fost găsite 16 persoane, din care 6 femei şi 10 bărbaţi. Este vorba despre:

  • O pacientă în vârstă de 70 de ani, intoxicată cu monoxid de carbon. A fost transportată de echipajul C1 la SJU Ploieşti
  • O infirmieră în vârstă de 52 ani a Spitalulului Boli Infecţioase, cu arsură gr I si II pe 40% din suprafaţa corporală. A fost  transportată de echipajul B2 la SJU Ploieşti şi ulterior la Spitalul Floreasca din Bucureşti
  • Un pacient în vârstă de 56 ani, bolnav de COVID-19. A fost transportat de echipajul B2 la SJU Ploieşti
  • Un pacient în vârstă de 75 ani, bolnav de COVID-19. A fost transportat de echipajul C2 la SJU Ploieşti
  • Un pacient în vârstă de 60 ani, bolnav de COVID-19. A fost transportat de echipajul B2 la SJU Ploieşti
  • Un pacient în vârstă de 58 ani. A fost transportat de echipajul B2 la SJU Ploieşti
  • Un pacient în vârstă de 65 ani. A fost transportat de echipajul TIM la SJU Ploieşti
  • O pacientă în vârstă de 78 ani. A fost transportată de echipajul B2 la SJU Ploieşti
  • Un pacient în vârstă de 60 ani, bolnav de COVID-19. A fost transportat de echipajul B2 la SJU Ploieşti
  • O pacientă în vârstă de 66 ani, bolnavă de COVID-19. A fost transportată de echipajul B2 la SJU Ploieşti
  • O pacientă în vârstă de 86 ani, bolnavă de COVID-19. A fost transportată de echipajul B2 la SJU Ploieşti
  • O pacientă în vârstă de 69 ani, bolnavă de COVID-19. A fost transportată de echipaj B2 la SJU Ploieşti
  • Un pacient în vârstă de 69 ani, bolnav de COVID-19. A fost transportat de echipajul PA la SJU Ploieşti
  • Un pacient în vârstă de 51 ani, bolnav de COVID-19. A fost transportat de echipajul PA la SJU Ploieşti
  • Un pacient în vârstă de 33 ani, bolnav de COVID-19. A fost transportat de echipajul B2 la SJU Ploieşti
  • Un pacient în vârstă de 66 ani, bolnav de COVID-19. A fost transportata de echipajul B2 la SJU Ploieşti
  • Un pacient în vârstă de 74 ani, bolnav de COVID-19. A fost găsit decedat
  • Un pacient în vârstă de 75 ani, bolnav de COVID-19. A fost găsit decedat

O infirmieră a suferit arsuri din corp

O angajată a spitalului, infirmieră în vârstă de 51 de ani, a suferit arsuri pe 40% din corp când a încercat să intervină. Aceasta ar urma să fie transportată la Spitalul Floreasca din Capitală.

Din cei 18 pacienți COVID evacuați în urma incendiului, 15 au fost transferaţi la UPU Ploieşti, iar trei au refuzat să fie duși la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Ploieşti.

"La acest moment din păcate sunt două decese în salonul respectiv. Doi pacienți erau în salonul respectiv. Echipele de intervenție au ajuns în 10 minute, iar în 3 minute a fost lichidat incendiul. Pe lângă mijloacele din Ploiești au fost mobilizate 7 ambulanțe de multiple victime și 7 ambulanțe de prim ajutor din București", a declarat șeful DSU, Raed Arafat.

UPDATE 06:00 - Nu se cunosc cauzele incendiului din Ploiești

Alarma a fost dată în jurul orei 4:30 dimineața. Flăcările s-au manifestat extrem de rapid, cu degajări mari de fum. Primarul din Ploiești a declarat că încă nu știe care este starea de sănătate a pacienților COVID transferați de urgență.

Știre inițială: Din primele informații, în urma incendiului de la spitalul din Ploiești, două persoane au murit pe loc, iar alți 18 pacienți au fost evacuați. Pentru gestionarea situației a fost activat Planul Roșu de Intervenție. Cele două persoane decedate au 74 și 75 de ani. La locul evenimentului au fost mobilizate 6 autospeciale de stingere, 1 descarcerare și 20 ambulanțe SMURD, SAJ și autospeciale pentru transport victime multiple.

Imagini filmate imediat după ce au izbucnit flăcările:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Doi pacienți COVID au murit pe loc în incendiul de la Spitalul din Ploiești

Incendiul s-a manifestat într-un salon de la parterul clădirii, pe o suprafață de aproximativ 20 mp și a fost lichidat. S-a început transferul pacienților supraviețuitori către Spitalul Județean Prahova.

Secţia de Boli Infecţioase a SJU Ploieşti, cunoscută localnicilor sub denumirea "Spitalul Movila", funcţionează într-un loc separat de corpul principal de clădire al spitalului. Secţia este amplasată în zona de nord a oraşului, între blocuri de locuinţe, şi funcţionează în mai multe corpuri vechi de clădire.

Știre în curs de actualizare

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Incendiu Spital COVID din Ploiești: Doi pacienți au murit, alți 18 au fost evacuați | Manager: "Suntem în stare de șoc, era secția noastră fanion"