Video ANIMAȚIE GRAFICĂ: Norocul șoferilor surprinși de incendiul din Pasajul Unirii. O eroare tehnică şi riscau să se sufoce
Panică în tunel. Sute de oameni au rămas blocaţi azi-dimineaţă în Pasajul Unirii din Bucureşti, înconjuraţi de fum şi spaimă. O maşină cu trei adulţi şi un bebeluş a luat foc la mijlocul tunelului. Pompierii au ajuns cu greu, pentru că toate benzile erau pline cu vehicule. După multe emoţii, oamenii au fost evacuaţi, iar salvatorii şi-au făcut treaba. Spaima ar fi fost mai mică pentru toţi, dacă şoferii ar fi încercat să stingă focul cu extinctoarele, în loc să filmeze incidentul.
Apelul la 112 a fost dat azi-dimineaţă la 9.30, o oră cu trafic infernal prin Pasajul Unirii. Aproape 100 de maşini erau în coloană în subteran. Maşina care a luat foc s-a aprins în mers. Flăcările s-au întins cu repeziciune. Şoferul a ieşit primul şi a deschis portbagajul, probabil în căutarea unui extinctor. Pasagerele au scos copilul din auromobil şi au fugit de flăcări, în aşteptarea ajutoarelor.
Martor: A fost un incendiu în faţă, proprietarii au ieşi din cauza fumului, n-au mai putut să respire, pur şi simplu a luat foc, nu ştie nimeni din ce cauză, panica a fost mare, ventilatoarele nu au funcţionat, ne-am lăsat maşinile acolo, am ieşit cât am putut de repede.
Cel puţin 40 de pompieri şi 10 paramedici au fost trimişi la incendiul din Pasajul Unirii
După un şir de incidente cu maşini blocate în tunel, din cauza înălţimii, mulţi bucureşteni s-au temut că şi salvatorii vor avea aceeaşi soartă când au văzut că o maşină de la ISU nu intră în pasaj. Pompierii susţin, însă, că au stins focul fără nicio problemă.
- "La Ford! Cine e la Ford?". Haos după ce o mașină a luat foc în Pasajul Unirii. Ceilalți șoferi au fost...
- Momentul în care o mașină ia foc în Pasajul Unirii, filmat de camere. Un bebeluș a fost scos din Mini Cooper-ul...
- Incendiu în Pasajul Unirii, cu degajări mari de fum: o mașină a luat foc. Pasajul, blocat o oră. VIDEO
Fumul dens, răspândit în tot pasajul, a amplificat frica şoferilor care nu mai puteau înainta şi s-au temut că vor rămâne fără aer. Norocul lor a fost că cele 20 de ventilatoare montate în plafonul pasajului au funcţionat, chiar dacă au avut mult de lucru.
Bogdan Dinu, reporter Observator: Incendiul a fost detectat în cel mai scurt timp de senzorii aflaţi în pasaj. Senzori care au declanşat atât alarma, cât şi ventilatoarele. Astfel, ventilatoarele au evacuat fumul din subteran.
Toni Greblă, prefectul Capitalei: Ventilația la pasaj e făcută pentru un trafic normal. În momentul în care ia foc un autovehicul în interiorul pasajului, e normal ca cantitatea de fum să fie mai mare, iar evacuarea să nu fie făcută instantaneu, ci să necesite cel puțin jumătate de oră, o oră.
Speriaţi, unii şoferi au lăsat maşinile în pasaj şi au fugit. Le-au recuperat după mai mult de două ore, timp în care circulaţia în zonă a fost blocată.
Proprietarul maşinii care a luat foc are daună totală
Din automobilul lui a mai rămas doar fier înnegrit. După incendiu, poliţiştii au deschis dosar penal pentru distrugere. Primăria sectorului patru va anunţa la cât se ridică pagubele.
Incendiul din pasajul Unirii arată o indiferenţă periculoasă. Şoferul maşinii care a luat foc nu încearcă să stingă incendiul cu extinctorul pe care este obligat de lege să îl aibă în portbagaj. Nici ceilalţi şoferi nu sar în ajutorul lui.
Titi Aur, expert în conducere defensivă: Un incendiu poate fi stins în primele secunde cu un pahar de apă. După o jumătate de oră nici cu zece maşini de pompieri. Dacă familia care a ieşit din maşină oarecum speriată, ar avea circumstanţe atenuante că n-a reacţionat şoferul chiar atât de prompt şi de repede, ceilalţi şoferi n-au nicio scuză că au trecut unii cu nesimţire, alţii pur şi simplu au vrut să scape de acea zonă. Nimeni nu a acţionat corect, adică să scoată din portbagaje extinctorul şi să stingă incendiul. Asta ar trebui făcut, să ajutăm. În primul rând ar trebui să fim instruiţi toţi, lucru care nu se întâmplă, ar trebui să învăţăm de la şcoala de şoferi.
Pasajul Unirii a fost redeschis luna trecută după modernizare, dar a avut nevoie rapid de reparaţii. Cinci maşini au rămas blocate la intrarea în tunel. Şoferii au ignorat indicatoarele care interzic circulaţia vehiculelor cu înălţimea de peste trei metri şi jumătate. Aşa că au rămas înfipte în arcada de semnalizare sau chiar la intrarea în pasaj. Poliţiştii spun că tunelul respectă înălţimea prevăzută în proiect.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰