Antena Meniu Search
x

Video "Antiţigănismul", pedepsit cu închisoarea de până la 10 ani

Acţiunile de ură împotriva rromilor vor fi pedepsite cu închisoarea. Parlamentul a aprobat proiectul si Suntem prima ţară din Uniunea Europeană care adoptă o astfel de lege. Reprezentanţii comunităţii rrome spun că este doar un prim pas în combaterea discriminării rasiale.

Corina Matlinschi
de Corina Matlinschi

la 16.12.2020, 19:43

Vezi și
  • Adoptarea proiectului de lege a stârnit păreri pro şi contra chiar în interiorul comunităţii rrome.
  • Actul normativ prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care promovează, în public, idei antiţigăniste.

Scandările şi mesajele de ură intră sub incidenţa legii dacă ele sunt urmate de acţiuni violente împotriva rromilor. Aşa pot atrage răspunderea penală, explică iniţiatorul proiectului care a fost adoptat tacit de Senat şi votat decizional în Camera Deputaţilor.

Daniel Vasile, deputat: Apără minoritatea rromilor împotriva unor situaţii extreme şi a unor acte extremiste săvârşite de organizaţii, entităţi sau instituţii publice. Dacă acele mesaje sunt urmate de acte sau fapte săvârşite împotriva minorităţilor rromi atunci da, acea persoană deţine calitatea de instigator.

Reporter: Adică nu pedepseşte mesajul în sine ci acţiunea urmată după acel mesaj?

Daniel Vasile, deputat: Exact.

Adoptarea proiectului de lege şi felul în care a fost înţeleasă în spaţiul public a stârnit păreri pro şi contra chiar în interiorul comunităţii rrome.

Connect-R, artist: România a adoptat ţiganii ca fiind copiii ei şi sincer nu văd rostul acestei legi. Au muncit au dovedit au intrat în funcţii înalte în societate persoane respectabile. Nu văd această lege ca fiind ceva vital. La noi e o treabă, la noi la ţigani e o vorbă, românul nu se simte bine până nu te face ţigan. Dar este în regulă!

Actul normativ prevede pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 luni şi 3 ani pentru cei care promovează, în public, idei antiţigăniste. Ajunge până la 10 ani de închisoare pentru constituirea sau sprijinirea în orice fel a unei organizaţii cu caracter antiţigănist. Sociologii spun că adoptarea acestui proiect de lege clarifică ce înseamnă discriminarea însă ar trebui să fie dublat de educaţie şi o asumare reală la nivelul societăţii.

Gelu Duminică- sociolog: E nevoie de foarte multă educaţie astfel încât legea să fie ultima la care să faci apel. Ne distrăm dar doare. În momentul în care eşti trimis la rug, în momentul în care se spune un milion de ciori o singură soluţie, moarte ţiganilor. Nu e discurs, e instigare la ură şi chestia asta lasă cicatrici în suflet. În momentul în care etnicizezi un comportament care nu este etnic în momentul ăla greşeşti şi pentru a ta greşeală trebuie să plăteşti

Proiectul de lege va ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » "Antiţigănismul", pedepsit cu închisoarea de până la 10 ani