Video Artiştii stradali din Timişoara, obligaţi să dea test în faţa unui juriu. Noul regulament, aprobat în Consiliul Local
Cântă la altă... masă, dacă nu iau examenul. Artiştii stradali de la Timişoara au voie să îşi facă meseria doar dacă obţin cel puţin nota şapte la un test, în faţa unui juriu. Noul regulament, aprobat în consiliul local a stârnit nemulţumiri printre cei care performau pe străzile orașului. Ei nu mai au voie nici să folosească sistemul de amplificare. Artiștii amatori spun că au toate șansele să devină o "specie"... pe cale de dispariție.
Alexandra Boroș și Ana Secheșan cântâ împreună de aproape doi ani. Sunt pasionate de muzică, iar strada este, momentan, scena lor.
Nou regulament pentru artiştii stradali
Alexandra este studentă în anul patru la Facultatea de Drept. Cu banii obținuti își plătea studiile. Ana a intrat la Teatru, tocmai pentru că vrea să fie artist cu acte. Însă noul regulament pentru artiştii stradali le pune cariera pe pauză.
Ana și Alexandra – artiste: Ne opreşte din a mai face ce facem acum, pentru că nu mai putem să cântăm fără amplificare deloc iar venitul nostru nu va mai.
- Doi artişti, răniţi după ce vântul a luat pe sus o boxă de pe scenă. Furtunile violente au devastat vestul...
- Electric Castle 2023. The Chemical Brothers, al doilea headliner care anulează show-ul de la Bonţida. Care este...
- Electric Castle 2023. Macklemore, prima oară în România. Artistul a urcat pe scenă îmbrăcat într-o ie autentică
Fără amplificare, zgomotul din jur acoperă vocile.
Ana și Alexandra – artiste: Atât.. nu mai pot... cum e aşa? E foarte solicitant pentru că trebuie să acoperim zgomotul străzii.
Pe strazile Capitalei Culturale vor mai cânta sau dansa doar artiştii care trec de audiţii. Pentru prestaţie, primesc note de la un juriu de specialitate, iar "verdictul" nu poate fi contestat.
Iulia Pop - reporter Observator: Artiştii amatori trebuie să obtină cel puţin nota 7 pentru a performa prin cartiere şi minimum 8 ca sa 'prindă' zona centrală. La examen cantaretii trebuie sa vina cu cel putin 10 piese, actorii cu 3 momente teatrale si dansatorii cu 5 coregrafii.
Noile reguli vin şi cu o serie de obligaţii.
Iulia Pop - reporter Observator: În regulament este specificat si faptul ca artistii trebuie sa isi schimbe locul din ora in ora, sa nu cante de doua ori aceeasi melodie, prestatia sa fie live iar distanta mai sa nu fie mai mica de 100 de metri intre ei. In plus, arta nu se va mai face… la liber pe strazile din Timisoara, ci doar cu program. De vara si de iarna.
Ștefan Trubadur, artist: În toată Europa, oamenii care au talent, dar nu au studii se duc şi au curajul să iasă în faţă, iar eu am făcut acest regulament ca să triem cersetorii. Cu regulamentul actual, nu o să mai cante nimeni pe strada.
Bărbat-reporter: Călătoresc si in alte orase si mie mi se pare super cool cei care canta in centru sau pe alte strazi stiu sa cante, nu sunt afoni.
- E parte din farmecul timisoarei?
- E! A fost tot timpul!
Primele audiţii după noul regulament vor fi în septembrie şi se vor repeta de două ori pe an, pentru obţinerea avizului de artist stradal.
Camelia Mingasson -Casa de Cultură Timișoara: Am studiat atent regulamente pt arta stradale ale unor orase din Belgia, Bruxelles, eu cred ca artistii buni nu sunt descurajati.
Unii solişti însă spun că nu vor dansa aşa cum le cântă noul regulament şi nici nu mai vor să participe la audiţii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰