Antena Meniu Search
x

Video "Ăsta e gunoiul dumneavoastră. Muntele vă refuză". Printre brazi şi brânduşe, zeci de deşeuri au ieşit la suprafaţă odată cu topirea zăpezii în staţiunea Rânca

Odată cu topirea zăpezii, nu doar brânduşele vestesc primăvara, ci şi gunoaiele. Muntele e îmbrăcat în deşeuri: PET-uri, mobilier, ambalaje, anvelope ori materiale de construcţii. Zeci de voluntari au luat la pas pădurile din staţiunea Rânca şi au strâns tone de gunoaie, în speranţa că semnalul lor de alarmă va ajunge şi la cei certaţi cu bunul simţ. Culmea, nu doar turiştii aruncă, ci şi unii dintre proprietarii pensiunilor din zonă.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 13.04.2024, 20:51

Vezi și

Înarmaţi cu mănuşi şi saci, zeci de voluntari şi-au dat întâlnire în weekend în staţiunea Rânca. Vor să cureţe cărările de munte ca să se bucure de aer curat şi peisaje frumoase. Până atunci, au mult de lucru.

Zeci de gunoaie au ieşit la suprafaţă 

Voluntar: Îngropate în pământ, da, acestea probabil după 80 - 100 de ani se elimină, un PET.

Reporter: Mai sus e un lighean de plastic, văd.

Pe acelaşi subiect

Voluntar: Da, inclusiv televizoare, saltele am găsit. Nu se poate aşa ceva.

Reporter: Găleţi aici...

Voluntar: Doze de bere, hidroizolaţii.

Printre brazi şi brânduşe sunt aruncate tot felul de gunoaie. Unele lăsate în urmă de turişti, altele aruncate chiar de cei cae au case si cabane în zonă.

Reporter: Ce ai găsit acolo?

Voluntară: O comoară de plastic. O comoară modernă. Şi multe altele.

Reporter: Dumneavoastră ce aţi găsit în pădure?

Voluntar: Materiale de construcţii, găleţi.

Voluntară: PET-uri.

Reporter: E plină pădurea de ele, în loc să fie brânduşe.

Voluntară: Exact.

"Ăsta e gunoiul dumneavoastră. Muntele vă refuză"

În scurt timp, voluntarii au umplut zeci de saci cu gunoaie. Au fost uimiţi să găsească în pădure până şi saltele sau frigidere.

Reporter: Turistul sigur nu a aruncat-o, nu?

Voluntari: Sigur n-au aruncat turiştii. Proprietarul. 

- Cum nu? Dumneavoastră nu vă duceţi cu salteaua proprie la pensiune. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: Pe lângă saci întregi cu PET-uri, materiale de construcţii, voluntarii au găsit în pădure cel puţin cinci saltele. Acestea provin, cel mai probabil, de la cabanele din apropiere. 

Voluntar: Vas de toaletă, cutie de vopsea cu pensulă în ea. Deci sunt clar de la cabanier.

Reporter:  Sunt pline cărările de munte de gunoaie?

Voluntar: Foarte multe. Ce e aici am strâns în nici trei sferturi de oră şi mai sunt patru, cinci saci pe drum pe-acolo. Să postăm zăpada şi muntele cât e de înalt şi de frumos şi în rest aruncăm printre brazii ăştia minunaţi o droaie de maşini de gunoaie, efectiv maşini de gunoaie.

Voluntar: Data viitoare, la anul, dacă mai găsim saltele aici în zonă, trebuie identificaţi de la care au fost şi le ducem la uşă. Ăsta e gunoiul dumneavoastră. Muntele vă refuză.

Ca să-i recompenseze pentru efortul depus, câţiva cabanieri din zonă le-au oferit masă şi cazare voluntarilor, care mâine o vor lua de la capăt. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Copilul dumneavoastră a fost victima bullying-ului?

Observator » Evenimente » "Ăsta e gunoiul dumneavoastră. Muntele vă refuză". Printre brazi şi brânduşe, zeci de deşeuri au ieşit la suprafaţă odată cu topirea zăpezii în staţiunea Rânca