Antena Meniu Search
x

Atac cibernetic la Spitalul "Victor Babeş" din Bucureşti. Sistemul informatic a fost atacat de un virus

Este alertă cibernetică în Spitalul Victor Babeş din Bucureşti, după ce sistemul informatic a fost atacat de un virus. În acest moment activitatea este paralizată, pacienţii nu pot fi preluaţi şi nu li se fac analize.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 20.06.2019, 09:20

Este alertă cibernetică în toate spitalele din Bucureşti
Atac cibernetic în toate spitalele din Bucureşti. Sistemul informatic a fost atacat de un virus - Hepta

Este alertă cibernetică în Spitalul Victor Babeş din Bucureşti, după ce sistemul informatic a fost atacat de un virus. În acest moment activitatea este paralizată, pacienţii nu pot fi preluaţi şi nu li se fac analize.

Ieri, Centrul naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CERT-RO) a avertizat că „a identificat o creştere semnificativă a atacurilor cu aplicaţii maliţioase de tip ransomware, atacatorii şi-au îndreptat atenţia în special către instituţii din domeniul sănătăţii, numărul entităţilor afectate fiind în creştere”.

CERT-RO a lansat o alertă publică în care avertizează că numărul instituţiilor din domeniul sănătăţii afectate de aplicaţii de tip ransomware este în creştere. Aceste aplicaţii  blochează accesul la fişierele stocate într-un sistem informatic, solicitând plata unei sume de bani în schimbul redobândirii accesului la acestea.

Alertă CERT-RO: Un nou val de ransomware afectează instituții din domeniul sănătății

În comunicatul de presă, CERT-RO mai atrage atenţia, atât utilizatorilor cât şi personalului care se ocupa de serviciile IT, asupra următoarelor măsuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicaţii maliţioase:

- nu deschideţi fişierele primite prin e-mail decât în situaţia în care cunoaşteţi expeditorul iar în cazul unei suspiciuni adresaţi-vă personalului de specialitate

- evitaţi accesarea ”ofertelor ” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiţi (email, whatsapp, messanger, facebook etc.)

- asiguraţi-vă că aveţi un backup al fişierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la reţea

- asiguraţi-vă că dispozitivele pe care le utilizaţi atunci când navigaţi online sunt updatate şi au instalate soluţii de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.)

- apelaţi numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente accesaţi ghidurile puse la dispoziţie pe site-ul CERT-RO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Atac cibernetic la Spitalul "Victor Babeş" din Bucureşti. Sistemul informatic a fost atacat de un virus