Antena Meniu Search
x

Bărbaţii care au atacat şalupa cu turişti în Delta Dunării spun că au fost provocaţi (Video)

Atacul din Delta Dunării scoate la iveală o situaţie halucinantă. Pe canale se circulă ca-n traficul din marile oraşe. Cu viteză şi fără a respecta reguli. Doar că acolo, riscurile sunt şi mai mari.

De Redactia Observator la 13.05.2019, 19:35
Vezi și

Atacul din Delta Dunării scoate la iveală o situaţie halucinantă. Pe canale se circulă ca-n traficul din marile oraşe. Cu viteză şi fără a respecta reguli. Doar că acolo, riscurile sunt şi mai mari. Ultima şicanare pe apă a avut loc în faţa unor copii. Un ghid turistic a fost atacat cu cioburi. Şi apar acuzaţii grave.

Un om de afaceri din barca de unde se pare că ar fi pornit totul face dezvăluiri în exclusivitate pentru Observator. Susţine că el şi prietenii săi au fost provocaţi.

Pe un canal al Deltei Dunării unde limita de viteză este de 15 kilometri pe oră, o barcă de viteză trece pe lângă o şalupă. La un moment dat, aproape că intră în mal. Dar întoarce ca la un drift, iar când ajunge din nou lângă ghid. unul dintre pasageri aruncă în el cu un pahar din sticlă.

Ornitolog, turistă: A fost o experienţă înfiorătoare. Şi este primul lucru pe care îl catalogăm ca negativ în România.

În şalupă erau nouă ornitologi nemţi veniţi în Deltă să studieze păsările. Ghidul, cel rănit de cioburi, a ajuns la spital.

Adrian Petrescu, victimă: Am fost foarte norocos că nu mi-a atins alte părţi ale feţei. Dacă-mi pierdeam ochiul îmi pierdeam pâinea de la gură pentru eu cu asta mă ocup, cu observaţia păsărilor.

Unul dintre pasagerii bărcii de viteză spune că vedem doar partea goală a paharului. 

Pasager barcă de viteză: Barca din faţă a făcut o manevră care ne-a îngustat accesul pe canal. Singura manevră de evitare a unei coliziuni a fost să trecem prin stuf. De pe barca cealaltă ni s-au adus numeroase injurii, gesturi obscene.

Aşa s-ar fi ajuns ca ambarcaţiunea în care se afla omul să intre într-o urmărire care a degenerat chiar sub ochii unor copii.

Pasager barcă de viteză: Ne aflam mai multe familii cu copii minori în această barcă. A fost o reacţie necontrolată pe care amicul meu şi-a asumat-o. Va răspunde în faţa organelor penale, aşa cum cere legea.

Am arătat imaginile şi unui inspector ecologic al Rezervaţiei.

Sever Condrat, insepctor ecolog: Le este interzis celor care conduc ambarcaţiuni să provoace valuri să-i deranjeze pe ceilalţi. Au fost încercări de a se restricţiona capacitatea motoarelor, dar nu s-a reuşit.

Mălin Muşetescu, guvernatorul Deltei Dunării: A fost o revoluţie a operatorilor din turism. Argumentul lor e că au investit în bărci cu motoare puternice şi vor da faliment.

Aşa că inspectorii trebuie să aibă grijă de Rezervaţia Deltei Dunării cu radarul.

Inspector ecolog: Pe tot teritoriul Rezervaţiei viteza maximă este de 15 kilometri pe oră, cu mici excepţii.

Dar, ca să poată măsura vitezele, trebuie să stea pe loc, la vedere. Toţi încetinesc când îi văd.  Iar amenda nu este chiar una care să sperie. Între 250 şi 700 de lei.

Mălin Muşetescu, guvernatorul Deltei Dunării: Vor fi mărite şi amenzile. Se dublează. Şi anul ăsta vom pune pe tapet propunerea care face o selecţie în funcţie de puterea motoarelor pe accesul pe canalele interioare şi ghioluri.

Rezervaţia Deltei Dunării este unică în Europa. Atrage peste 200 de mii de turişti în fiecare an. Este o zonă protejată, unde există reguli. Limitarea vitezei la întâlnirea cu o altă barcă, protejarea vegetaţiei şi a veieţuitoarelor din apă şi de pe mal şi respectarea mediului prin lipsa zgomotului şi a mizeriei. Altfel, pot fi distruse speciile rare ale Biosferei. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Bărbaţii care au atacat şalupa cu turişti în Delta Dunării spun că au fost provocaţi (Video)