Aterizare de urgenţă pe Otopeni, din cauza unui pasager suspectat cu febră tifoidă
O aeronavă Turkish Airlines a executat aterizare de urgenţă pe aeroportul Otopeni. Din primele informaţii, un cetățean turc aflat la bordul avionului este suspect de febră tifoidă.
O aeronavă cu 195 de pasageri a executat aterizare de urgenţă pe aeroportul Otopeni. Din primele informaţii, un cetățean turc aflat la bordul avionului este suspect de febră tifoidă.
Este vorba despre zborul TK1045, avionul fiind un A330-300, aparţinând Turkish Airlines, informează Aeronews.
Carantină în avion şi în zona de aterizare
"Pasagerul suspect de febră tifoidă a fost preluat de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) pentru verificări. Restul pasagerilor au rămas în avion până la aflarea rezultatelor”, a declarat un reprezentant al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.
Pasagerul respectiv este cetăţean turc, potrivit CNAB.
Ulterior, pasagerii au coborat din aeronava in conditii de siguranta si nu exista risc de contaminare, precizează oficialii.
Ministrul Sănătăţii a venit personal la aeroport
Sub coordonarea directa a ministrului Sanatatii, Sorina Pintea si a dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, care s-au deplasat la aeroport, echipa Directiei de Sanatate Publica Ilfov a demarat procedurile care se impun in astfel de situatii. Din echipa prezenta la aeroport a facut parte si Ion Iordanescu, secretar de stat la ministerul Transporturilor.
"Am vrut sa ma asigur ca sunt respectate cu strictete toate procedurile care se impun in astfel de situatii si pot sa spun acum ca, impreuna cu reprezentantii aeroportului, lucrurile s-au desfasurat foarte corect. Nu a fost o situatie grava, dar am certitudinea ca daca lucrurile vor sta altfel, ne vom descurca" a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.
Potrivit primelor informaţii, pasagerul ar fi fost in Guinea, acolo ar fi fost bolnav si s-a tratat ulterior. Totusi, i s-a dat voie sa circule cu avionul. Avionul a fost izolat pe pista, persoana scoasă din avion, la fel şi ceilalţi pasageri.
Pacientul va fi dus cu ambulanta la spitalul Victor Babes. Fiind tratat in trecut de boală, el este purtator, iar transmiterea aeroba iese din discuţie. In cazul lui boala se poate transmite vectorizat. Asta insemana prin secretii, saliva, sange. În spital pacientul va sta izolat.
Măsurile în astfel de cazuri trebuie luate imediat, potrivit protocolului medical. În primul rând se asigură o izolare totala, in primul rand echipajul care preia un astfel de pacient trebuie sa se protejeze, apoi in spitalul in care va fi dus pacientul trebuie asigurata izolarea.
Oamenii care au luat contact cu un astfel de bolnav obligatoriu trebuie sa se testeze. Primele simptome sunt febra si dereglari digestive.
Febra tifoida este o afectiune acuta, ce apare in urma contactarii bacteriilor Salmonella typhi sau Salmonella paratyphi, cea din urma provocand forma severa a bolii.
Agentul patogen se regaseste in apa contaminata sau in hrana si se transmite prin consumul lichidelor si a alimentelor contaminate, ca apoi sa se raspandeasca de la bolnavi catre persoanele sanatoase.
Febra tifoida este caracteristica anumitor zone ale lumii, precum Mexicul, America de Sud, India, Pakistan sau Egipt, epidemia fiind alimentata de conditiile insalubre de viata si nerespectarea normelor elementare de igiena. La nivel international, febra tifoida afecteaza peste 21 de milioane de oameni anual, iar circa 200.000 dintre acestia mor din cauza infectiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰