Antena Meniu Search
x

Video "Aud avionul foarte jos. Zic, Doamne, trece chiar peste noi. Şi la scurt timp se vede flama". Filmul celor două accidente aviatice din Constanţa, în care 8 persoane au murit

Catastrofă aeriană, aseară, în judeţul Constanţa. Un avion MiG-21 LanceR şi un elicopter IAR 330-Puma s-au prăbuşit, opt oameni au murit în cele două accidente aviatice. Este vorba despre pilotul avionului, care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, şi cei şapte militari aflaţi în elicopterul care a plecat de urgenţă în căutarea pilotului.

de Redactia Observator

la 03.03.2022, 08:33

Vezi și

Era ora 20.00. Aeronava MiG 21 LanceR, din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei, într-o zonă nelocuită. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50. 

Martor: Mig-ul se vedea roşu. În partea aia, în stânga, spre Cogealac, aşa, se vedea. Paralel cu şoseaua Tulcei se vedea MIG-ul.

În avion se afla doar pilotul, căpitanul Costinel Iosif Niță, care avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR. 

Martor: După aia am văzut elicopterul. Dar elicopterul l-am observat la vreo 20 de minute, zic eu.

Pe acelaşi subiect

Elicopterul, care a căzut lângă Mănăstirea Casian, a fost observat şi de măicuţe.

Stareţa Mănăstirii Casian: Ningea şi era vânt. Eu vorbeam la telefon, chiar cu doamna, şi aud la telefon avionul foarte jos. Zic, Doamne, trece chiar peste noi, ce are. Şi la scurt timp se vede flama.

Preot: Eu, în drum spre mănăstire, mă întorceam dispre Kogălniceanu, am văzut deflagraţia, era foarte, foarte mare. Ne-am îngrijorat cu toţii, am sunat la 112, le-am dat detalii despre locaţie, că nu găseau locul.

Pilotul elicopterului a raportat la un moment dat bazei că sunt condiții meteo ostile și a primit ordin de revenire la bază. Din păcate, n-a mai apucat.

Filmul unei tragedii cu repetiţii 

Constantin Spinu, purtător de cuvânt MAPN: Elicopterul militar, tip IAR 330-Puma, al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 kilometri de aerodrom. 

În elicopter se aflau cinci membri ai echipajului și doi scafandri din cadrul Forțelor Navale Române. Toţi au decedat pe loc.

Constantin Spânu, purtător de cuvânt MAPN: Pilotul era locotenent-comandor Bogdan Florin, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1.500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii. 

Când s-a anunţat şi prăbuşirea elicopterului, au fost declanșate de urgență alte operațiuni de căutare-salvare. De această dată, terestre.

Adrian Obreja, reporter Observator: Zona pe care s-au prăbuşit cele două aparate de zbor se întinde pe aproximativ 16 km pătraţi. La faţa locului sunt foarte multe forţe de ordine, militari, poliţişti, pompieri şi echipaje de ambulanţă. 

Salvatori: Un drum dificil. Se caută pe câmp, în beznă, zăpadă, pe jos pe câmp, noroi. Deci, sunt mai multe maşini blocate şi nu se poate înainta.

Martor: Am văzut maşinile aici. Şi terenul ăsta e al meu. Şi am sunat. Şi le-am spus să stea acolo că-i duc eu. Că n-au luat-o bine pe drumul care au luat-o.

Andreea Filip, reporter Observator: În pădurea de lângă Mănăstirea Efrem e o desfăşurarea de forţe impresionantă. A venit chiar şi camionul armatei care a adus militari care caută la pas prin pădure.

Într-un final a fost găsit. Din păcate, în flăcări. 

Preşedintele României, ministrul Apărării Naţionale și șeful Statului Major al Apărării au transmis mesaje de condoleanţe. Zeci de accidente aviatice au avut loc în România din 1989 încoace, în care au fost implicate avioane şi elicoptere, civile şi militare. În 2018, tot un MiG-21 LanceR s-a prăbuşit în timpul unui show aviatic la Baza Aeriană Borcea. Şi atunci, pilotul a murit. Iar în 2014, opt oameni îşi pierdeau viaţa după prăbuşirea unui elicopter IAR 300 Puma la limita dintre judeţele Mureş şi Sibiu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » "Aud avionul foarte jos. Zic, Doamne, trece chiar peste noi. Şi la scurt timp se vede flama". Filmul celor două accidente aviatice din Constanţa, în care 8 persoane au murit