Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Aurora Boreală s-a văzut în aproape toată România, inclusiv în București. Cum explică oamenii de știință fenomenul straniu

Toate privirile au fost îndreptate seara trecută spre cer. Auroră boreală, un fenomen care, în mod obişnut se desfăşoară în regiunile polare, a fost vizibilă şi în România, dar şi alte ţări în care nu apare în mod obişnuit. Reţelele de socializare s-au umplut cu sute de fotografii care au surprins frumuseţea fenomenului. Oamenii de ştiinţă spun că aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile. 

de Redactia Observator

la 06.11.2023 , 08:19

Cerul a fost cuprins de o culoare unică, un roz aprins care a acaparat imediat toate privirile. Fenomenul a putut fi observat din aproape toate zonele ţării, dar cel mai bine a fost surprins în Timiş. Şi în Satu Mare oamenii au ieşit din case să admire aurora boreală. 

În Tulcea, lumina de pe cer a căpătat o culoare roşie, sângerie. Aurora boreală i-a ţinut şi pe clujeni cu telefoanele îndreptate spre cer, care s-au grăbit să imortalizeze poze sezaționale. 

 Aurora boreală s-a văzut și în București

Vezi și

Chiar dacă nu a avut aceeaşi intensitate, şi în Capitală a putut fi admirată aurora. 

Pe acelaşi subiect

Adrain Bâlbă, doctor în științe: Am văzut un cer puternic înroșit. De ce înroșit? Pentru că lumina s-a văzut printr-un travers de atmosferă mai groasă în zona noastră și tangențial, care reține culoarea albastră și lasă să pătrundă culoarea roșie. Din cauza asta aurorele, acolo unde străbat mai mult aer sunt roșiatice.

Cer colorat în roșu și în Bulgaria

Nu doar românii s-au bucurat de fenomenul rar. Un cer colorat în nuanțe de roșu, a fost surprins cu aceeaşi intensitate, în mai multe zone în care de obicei aceste fenomene sunt extrem de rare, de exemplu, Bulgaria, Ungaria, Slovacia sau Marea Britanie.

Oamenii de ştiinţă au şi o explicaţie pentru acest fenomen straniu pentru ţara noastră. Aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile. De vină ar fi particulele încărcate electric ale vântului solar, care interacţionează cu atmosfera Pământului. 

Adrian Bâlbă, doctor în științe: Noi avem un clopot magnetic generat de nucleul care se mișcă - spirit practic rămâne în urma rotației Pământului - și generează un câmp magnetic, o energie. Acest câmp magnetic se pune ca o umbrelă și ne apără, ne păzește, ne protejează atmosfera de a fi măturată de acest cuvânt solar. În zonele marginale, la poli, acest clopot se diluează, puterea lui se diluează și apar aurorele.   

Fenomenul aurorei boreale este cel mai des întâlnit în regiunile polare, precum Scandinavia sau Alaska.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » Aurora Boreală s-a văzut în aproape toată România, inclusiv în București. Cum explică oamenii de știință fenomenul straniu