Antena Meniu Search
x

Austria "nu mai are nicio scuză" pentru blocarea intrării României în Schengen după acordul UE pentru reformarea sistemului de migrație și azil

Austria nu mai are nicio scuză pentru a se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen după ce miercuri s-a ajuns la un acord asupra unei ample reforme a politicii europene privind azilul şi migraţia, susţin eurodeputatul USR Vlad Gheorghe şi colegul său din partidul REPER Dragoş Pâslaru, relatează Agerpres. 

de Redactia Observator

la 20.12.2023, 15:30

Austria nu mai are nicio scuză pentru blocarea intrării României în Schengen după acordul UE pentru reformarea sistemului de migrație și azil
Austria nu mai are nicio scuză pentru blocarea intrării României în Schengen după acordul UE pentru reformarea sistemului de migrație și azil - Profimedia

"Austria a pierdut şi ultima bucăţică din pretextul pe care l-a folosit ca să se opună intrării României în Schengen! Uniunea Europeană are un acord asupra migraţiei, tocmai s-au încheiat negocierile. Nehammer NU mai are de ce să se agaţe ca să discrimineze românii şi să-i umilească la cozi prin vămi", a postat pe o reţea de socializare Vlad Gheorghe.

"Hai să vedem dacă garnitura de mare performanţă turistică (Klaus) Iohannis, (Marcel) Ciolacu, (Nicolae) Ciucă şi prietenii reuşesc să apere interesele României şi să impună pe plan european respectul pe care îl merită românii din ţară şi din diaspora", a adăugat europarlamentarul USR, care a fost co-raportor al ultimei rezoluţii a PE privind aderarea României la Schengen.

"Austria nu mai are niciun argument prin care să se opună aderării totale a României în Schengen. De ce? Pentru că Parlamentul European şi statele membre ale UE au ajuns azi la un acord asupra unei ample reforme a politicii europene privind azilul şi migraţia. Prin urmare, orice condiţionare a Austriei devine inutilă", a precizat într-un comunicat al REPER Dragoş Pâslaru, membru al aceluiaşi grup politic din PE, Renew.

El cere guvernului României, prim-ministrului Marcel Ciolacu şi preşedintelui Klaus Iohannis "să folosească inteligent acest acord la nivel european pentru ca românii să nu mai fie umiliţi la cozi interminabile şi economia României să nu mai aibă de suferit".

Pe acelaşi subiect

Eurodeputatul REPER, care este preşedintele Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă a PE, susţine că mesajul Bruxellesului este unul clar, "niciun european nu trebuie discriminat în baza unei retorici electorale privind migraţia şi niciun stat membru nu poate să şantajeze UE pe această temă". "Bucureştiul trebuie acum să acţioneze pentru ca mesajul acesta să se audă din ce în ce mai tare la Viena", a pledat el.

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP/PPE) a anunţat miercuri că a depus apel după ce acţiunile pe care le-a deschis la Tribunalul Uniunii Europene în legătură cu respingerea primirii României în Schengen au fost respinse.

''Am mare încredere că instanţa superioară va avea înţelepciunea de a recunoaşte şi de a acorda românilor drepturile prevăzute de Tratatele Uniunii Europene'', a declarat Tomac într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook.

"Şantajul Austriei nu cunoaşte limite. Oficialii austrieci subordonează ridicarea frontierelor aeriene unor noi condiţii absurde şi nejustificate. Tratatele sunt clare. Odată ce un stat membru îndeplineşte criteriile de evaluare Schengen, Consiliul trebuie să aibă un vot unanim pentru ridicarea frontierelor terestre şi aeriene. Am în continuare încredere că Justiţia este singura cale prin care ne vom dobândi dreptul refuzat timp de peste un deceniu! Sunt hotărât să merg până la capăt. Acţiunea pe care am depus-o la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene va avea succes!'', declară europarlamentarul PPE. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Austria "nu mai are nicio scuză" pentru blocarea intrării României în Schengen după acordul UE pentru reformarea sistemului de migrație și azil