Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Autoritățile din Madagascar contestă modul în care Radu Mazăre a fost extrădat în România

Lovitură de teatru în cazul lui Radu Mazăre! Un tribunal din Madagascar a decis că extrădarea fostului primar al Constanţei a fost ilegală. Decizia de extrădare nu ar fi fost parafată și de un judecător, așa că acum malgaşii îl vor înapoi. Mazăre susţine chiar că a fost răpit din închisoare și adus în țară pentru a fi încarcerat.

de Bianca Iacob

la 13.10.2020 , 21:44

  • Radu Mazăre a fost adus în România, din Madagascar, în mai anul trecut.
  • Radu Mazăre are de executat o condamnare de nouă ani de închisoare.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

În luna mai, anul trecut, Mazăre era adus în ţară după aproape doi ani în care nimeni nu l-a deranjat în Paradis. Asta deşi era dat în urmărire generală şi toată lumea ştia că e în Africa, unde și ceruse azil politic. 

19 mai, 2019. Era cu o zi înainte ca Radu Mazăre să ajungă în România din Madagascar. 

Vorbim de ce se întâmplă pe aeroportul din Antananarivo, unde Radu Mazăre este însoțit de cei de la penitenciarul unde a fost încarcerat. Din informațiile pe care le avem nu ar fi fost încă predat autorităților din România. Zilele trecute, fratele lui Radu Mazăre spunea că această extrădare nu a fost parafată de un judecător malgaș. Dacă această extrădare ar fi făcută în mod direct, ar fi un abuz. 

Vezi și

Partea română susţinea însă că a primit toate actele necesare de la autorităţile malgaşe, inclusiv prin Interpol, iar extrădarea se va face conform legii.

Și s-a făcut. Mazăre a fost adus sub escortă în țară și încarcerat.

Acum, însă, Madagascarul s-a sucit. Un judecător a decis că acordul procurorului nu a fost suficient. Era nevoie şi de parafa unui judecător. Asa că, Mazăre ar trebui să se întoarcă din penitenciarul românesc în paradisul african pe un viciu de procedură. 

Prin sentința nr. 2625/07.09.2020, pronunțată de Tribunalul de Primă Instanță Antananarivo, rămasă definitivă la 09.10.2020, s-au constatat următoarele: "pentru respectarea principiului legalității este cazul să se constate toate aceste nelegalități și să se repună părțile în situația anterioară extrădării, chiar dacă domnul Mazăre Radu Ștefan va fi trimis pe teritoriul Republicii Madagascar. Se declară că a avut loc un viciu de procedură". 

De la 7.500 de kilometri distanţă de Madagascar, situaţia se vede diferit. Radu Mazăre îşi ispăşeşte pedeapsa, deci cazul este închis. 

Reprezentanții Ministerului Justiției din România susțin că "informarea de aprobare a extrădării a fost transmisă prin canale polițienești, statul solicitat cerând imperativ ca autoritățile române să preia persoana extrădată până la data stabilită de către acesta. Totodată, ne-au fost furnizate o serie de documente, printre care și cel intitulat "ordre d'extraction", ordin care poate fi emis doar după ce extrădarea este acordată, iar persoana poate fi preluată din penitenciar". 

Şi fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, care s-a ocupat de extrădarea fostului edil al Constantei spune că: "Din perspectiva României, procedura de extrădare a domnului Radu Mazăre a fost efectuată cu strictă respectare a legii române și a instrumentelor internaționale aplicabile. Autoritățile competente române l-au preluat pe domnul Radu Mazare la solicitarea autoritatilor competente din Madagascar".

Mazăre transmite, printr-un comunicat de presă, că i s-au încălcat drepturile şi că predarea lui către statul român a fost, de fapt, o răpire. Fostul primar este condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor de pe litoral.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Evenimente » Autoritățile din Madagascar contestă modul în care Radu Mazăre a fost extrădat în România