Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Avertismentul specialiștilor după cutremurele din Gorj: seismele vor continua și ar putea avea loc și în alte zone ale țării

În Oltenia, pământul nu se liniștește deloc. Azi, la prânz, un nou cutremur de 4,3 grade i-a scos pe oameni în stradă. Au fost peste 500 de replici de la începutul săptămânii, iar plăcile tectonice din zonă ar putea să se mai mişte încă două luni. Specialiștii atrag atenția că și alte zone seismice ,,adormite,, până acum ar putea să se activeze.

de Redactia Observator

la 17.02.2023 , 20:49

Oamenii au simțit destul de puternic seismul care a avut loc la ora 11 şi 11 minute. Epicentrul a fost aproape de comuna Valea Mare.

"Am simțit de fiecare dată. "

"Am prins și cutremurul din 77. N-aveam sprijin pe pământ, așa se legănau stâlpii, casele, pomii, un vuiet din cer. Şi acum același vuiet l-am simțit. toată lumea e stresată. "

Vezi și

"Dorm oamenii afară la foc, în mașini."

Pe acelaşi subiect

Funcţionarii Prefecturii Gorj au ieşit în fugă în curtea instituţiei, când au simţit că birourile încep să se mişte.

"S-a simţit destul de puternic."

"Este un sentiment de neliniște, te poți aștepta oricând, poți să fii oriunde. La serviciu, la magazin."

"Mi-a fost frică, am avut impresia că pică dulapurile peste mine."

Cosmin Popescu, președinte CJ Gorj: "S-a simţit destul de rău, e o clădire înaltă. Nu au apărut fisuri noi. Devine o obișnuință, e greu."

Diana Speretoiu, reporter Observator: "În clădirea în care funcţionează prefectura Gorj a fost restricţionat accesul. Vorbim despre un monument istoric, vechi de peste 120 de ani. În prezent, în judeţul Gorj nu există un expert care să analizeze clădirea şi să spună dacă a fost afectată de cutremure."

Mai multe cladiri au nevoie de consolidare

Şi din alte clădiri angajaţii au ieşit din clădiri, de teamă să nu cadă pereţii peste ei. Şi Universitatea Constantin Brâncuşi, alături de alte 14 şcoli şi grădiniţe, sunt acum un pericol pentru cei care le trec pragul.

Luminița Popescu, rector UCB Târgu Jiu: "Au fost constatate fisuri, crăpături, în special în zonele de îmbinare. Nu putem aprecia dacă este afectată structura de rezistenţă a clădirilor. Vom lua în calcul intrarea în online."

Cristina Cilibiu, prefectul județului Gorj: "Vom cere ajutorul Guvernului pentru reabilitarea clădirilor. Vorbim de două clădiri importante - palatul administrativ și liceul de la Tudor care sunt clădiri monumente istorice".

Cutremurele ar putea avea loc și în alte părți ale țării

Replicile din zona Olteniei vor mai continua, avertizează specialiştii, care cred că ar putea avea loc seisme şi în alte zone ale ţării.

Dr. ing. Ioan Muteanu, Facultatea de Geologie București: "Tectonica plăcilor, în general, ele se mișcă și se rearanjează continuu."

Petre Urdea, profesor al Facultății de Geografie: "Îngrijorează numărul mare de replici, unele dintre el chiar cu magnitudine de 4.Între un cutremur de 4 pe Richter şi un cutremur de 5 pe Richter diferența de magnitudine, de energie, este de 10 ori. Nu este o valoare neglijabilă. În zona Vrancei, cutremurele au o recurență de 35-40 de ani."

O statistică îngrijorătoare, în condiţiile în care ultimul cutremur mare în zona Vrancea a fost în urmă cu 46 de ani. Atunci, aproape 1600 de oameni au murit sub dărâmături. Potrivit unei simulări, cel mai puternic seism care poate avea loc este de 8,1 grade. Pământul ar elibera o energie egală cu cea produsă de 1.200 de bombe nucleare precum cele de la Hiroshima.

România are opt puncte seismice fierbinti.

Dr. ing. Ioan Muteanu, Facultatea de Geologie București: "Avem în continuare deformații active, avem efectele acestor deformații, cutremurele, nu-s numai în zona Vrancea, sunt în Gorj dar sunt și lângă Vidraru, Făgăraș Câmpulung. Mai avem și în nord Satu Mare, Baia Mare, Herculane. Încă suntem în zona în care se reorganizează ținând seama că am avut ultimul vulcanism în ani geologici ieri, încă avem ape calde, deci avem fluide care circulă. Ttoate elementele astea sugerează ca sistemul încă nu s-a oprit. Vom tot avea diverse cutremure."

Românii din 16 județe cu locuințe asigurate au anunțat deja 139 de daune în urma cutremurelor produse în Gorj.

Alexandru Hortopan, arhitect: "A început lumea să sune, cum punem construcția în mai multă siguranță. Noi nu ne așteptam niciodată să fim prinși de un cutremur, le vedeam doar la televizor. Trebuie să învățăm nişte lucruri esențiale - să ne asigurăm locuințele, doar 20% din tara are locuințele asigurate, e o problemă."

După seismul de azi, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis echipaje în recunoaștere în zonele unde a fost resimțit cutremurul de 4,3 pentru a evalua eventualele pagube.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Avertismentul specialiștilor după cutremurele din Gorj: seismele vor continua și ar putea avea loc și în alte zone ale țării